Hopp direkte til innhold

Doing Good by Doing Well?

Mandag lanserte Kirkens Nødhjelp rapporten "Doing Good by Doing Well?" om Statoils engasjement i Afrika.

Rapporten ble lansert på Litteraturhuset i Oslo. Representanter for Statoil, Olje- og energidepartementet, Høyre, Fridtjof Nansens Institutt og Kirkens Nødhjelp deltok i debatt om rapporten. (Foto: Kirkens Nødhjelp)

Mandag ble rapporten "Doing Good by Doing Well", skrevet av Fridtjof Nansens Institutt på oppdrag for Kirkens Nødhjelp, lansert. Rapporten tar for seg Statoils engasjement i Afrika sør for Sahara, og ser blant annet på Statoils arbeid med bedrifters samfunnsansvar.

Antikorrupsjon - Angolas ansvar?

Antikorrupsjonsarbeid og åpenhet er i følge Statoil noe av det viktigste selskapet gjør i sitt arbeid med bedrifters samfunnsansvar. Men i et av verdens mest korrupte land, Angola, tør ikke Statoil utfordre myndighetene på disse områdene.

- Statoil peker på at det er den angolanske befolkningens ansvar å bekjempe korrupsjon og sikre åpenhet. Kirkens Nødhjelp mener imidlertid at Statoil også er en viktig handlingsaktør mot korrupsjon i Angola, og at Statoil derfor har både ansvar og mulighet til å bidra, sier Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Rapporten viser at Statoil bruker mer penger på bedrifters samfunnsansvar i Norge enn i hele Afrika sør for Sahara til sammen, til tross for at behovene unektelig er større i de afrikanske landene Statoil opererer i enn i Norge. Statoil er opptatt av at de følger lover og regler i landene de opererer i.

- Vi vet at Statoil følger lover og regler i de landene de opererer i, men å følge lover og regler er ikke å ta samfunnsansvar. Dette viser kun at Statoil ikke opptrer kriminelt, sier Helland.

Naturressursene må komme befolkningen til gode

Kirkens Nødhjelp mener at norske myndigheter som eier av Statoil har ansvar for å sikre at petroleumsressursene kommer befolkningen til gode.

- Derfor mener Kirkens Nødhjelp at norske myndigheter må sette ned en kommisjon som skal gjennomgå og lage anbefalinger for statseide selskapers tilstedeværelse i utlandet. Petroleumsressursene tilhører befolkningen i de afrikanske landene, på samme måte som at norske petroleumsressurser tilhører den norske befolkningen, sier Helland.

Rapporten kan lastes ned her (pdf)

Kontakt:

• Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, tlf 959 21 713
  • Ida Thomassen, medier- og kampanjeseksjonen, tlf 975 15 711

Publisert: 06.05.2013

Pressekontakt

Er du journalist og vil vite mer om Kirkens Nødhjelps arbeid? Ta kontakt med vår pressekontakt!

Pressevakt:
Tlf. 932 42 493