Hopp direkte til innhold

Dette er kampanjen

Norge har tjent enormt mye penger på å selge olje. På denne måten har vi skaffet oss en av verdens største sparegriser - det norske oljefondet. Vi vil at oljefondet skal plasseres på en måte som kommer fattige mennesker til gode!

Jobb er viktig for å komme seg ut av fattigdom. Men verden mangler 600 millioner jobber. Minst. Det vil si, verden er nødt til å skape 600 millioner nye jobber i løpet av de neste 15 årene bare for å opprettholde dagens arbeidsledighetsnivå, i følge en rapport fra Verdensbanken som kom høsten 2012.

I oljefondet er det enormt mye penger, og disse investeres i utenlandske selskaper. Investeringer kan bekjempe fattigdom dersom de skaper gode arbeidsplasser med lønn folk kan leve av, skatteinntekter for staten og ikke ødelegger miljøet. Oljefondet har, med alle sine investeringer, potensial til å skape enormt mange arbeidsplasser. Men bare 1% av fondet er investert i fattige land til tross for at de utgjør 13 % av verdensøkonomien.

Norge må investere en betydelig større del av oljefondet i fattige land, på en måte som kommer fattige mennesker til gode. Kirkens Nødhjelp og Changemaker er klare for å kjempe for denne saken. Men vi trenger også din hjelp! For å få gjennomslag er vi nødt til å vise at vi er mange som står sammen om kravene. Derfor oppfordrer vi deg til å skrive under på kampanjen!

Les mer om kampanjen her

Kampanjedagbok

24. mar 2014 Hvordan vil du at DIN million skal investeres?

Verdien av oljefondet har nå passert 5000 milliarder. Det betyr at hvis man hadde fordelt fondet likt på hele Norges befolkning, ville alle - liten og stor, gammel og ung - vært millionærer.

15. nov 2013 Bill Gates støtter Kirkens Nødhjelp

I dag deltok generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, i panelet under et frokostmøte sammen med Bill Gates. Den amerikanske filantropen og Microsoft-gründeren er helt enig i Kirkens Nødhjelps krav om å investere mer av oljefondet i fattige land.

08. okt 2013 Gjennomslag i regjeringserklæringen!

Yess! Den påtroppende regjeringen har lyttet til kravet vårt! "Regjeringen vil opprette et investeringsprogram innen SPU, med samme krav til forvaltning som andre investeringer i SPU, med formål å investere i bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land og fremvoksende markeder." Hurra! Et veldig godt utgangspunkt. Nå starter arbeidet med å gjøre løfter om til handling.

04. okt 2013 Erna og Siv fikk 12.000 underskrifter!

En liten buss fylt med representanter fra Changemaker og Kirkens Nødhjelp tok fredag ettermiddag turen opp til Sundvolden Hotell for å overrekke 12.000 underskrifter til Høyre og Frp. Takk til alle som har signert kampanjen så langt!

20. sep 2013 Partitopper fikk vekkerklokker

Regjeringssonderingene mellom de fire partiene Høyre, KrF, Venstre og Frp er i full gang. I dag fikk de vekkerklokker i gave fra Kirkens Nødhjelp med utfordring om å investere mer i fattige land. Her representert ved Jan Tore Sanner (H), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF).

17. sep 2013 Møt mr. Nickens!

Verdens mest sjarmerende vekkerklokkebutikk drives av denne mannen. Sjekk ut filmen og vår nydelige nye kampanjeside på sendenvekker.no

13. aug 2013 Ny rapport underbygger kampanjen

- Vinn-vinn eller tap-tap er valget det norske oljefondet står overfor, i følge rapportforfatter Sony Kapoor. En ny rapport skrevet på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp konkluderer med at det ikke bare er bra for verdens fattige å investere mer i fattige land. Det er også mer lønnsomt for oss.

19. mar 2013 Direktesendt aksjon på TV2!

I forbindelse med fasteaksjonsdagen 19. mars møtte flere titalls aktivister fra Kirkens Nødhjelp og Changemaker opp grytidlig i Karl Johans gate da TV2 laget direkteinnslag om oljefondskampanjen på deres program God Morgen, Norge.

05. mar 2013 Debatterte oljefondet på Utviklingskonferansen 2013

Statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet (i rødt) ble utfordret til å gjøre større gode investeringer i fattige land av paneldeltakerne fra Scartec Solar, KrF, Zero og Norfund. Debatten var en del av Utviklingskonferansen 2013 i regi av Kirkens Nødhjelp.

18. feb 2013 Aksjonerte for 600 millioner arbeidsplasser

Hvorfor stilte 120 changemakere seg i jobbkø utenfor NAV-kontoret i Hamar i helgen? Verden trenger 600-millioner nye jobber, spesielt i fattige land. Oljefondet kan forandre verden ved å investere mer i utviklingsland, på en måte som skaper jobber og kommer fattige til gode.

02. jan 2013 Animasjonsfilmen er klar!

Klikk her for å se den!

08. nov 2012 Utfordret politikere på lokale seminarer

Høsten 2012 ble stortingspolitikere og lokalpolitikere, på syv regionale seminarer, utfordret til å øke oljefondsinvesteringene i fattige land. Her fra seminaret i Molde.

Slik kan du bidra:

 1. 1

  Send en vekker! Kun 1% av oljefondet investeres i fattige land. Økte investeringer kan gi millioner av mennesker jobb. Du kan vekke norske politikere.Send en vekker

 2. 2

  Bli med på SMS-opprop! Nå kan du motta månedlige kampanjer rett på din mobil. Svar med et enkelt kodeord og navnet ditt, og din underskrift er registrert.Les mer her

 3. 3

  Få månedens aktivitet! Motta månedlige tips på e-post til aktiviteter du kan gjøre for å bidra til en mer rettferdig verden.Les mer her

 4. 4

  Skriv under på kampanjer! Bli med i kampanjenettverket vårt og få beskjed når vi trenger din underskrift for å påvirke viktige beslutninger.Meld deg på

Vi kjemper også for

Rettferdige investeringer

Norge har over 5000 mrd i oljefondet. Pengene kan investeres på en måte som kommer fattige mennesker til gode.

Kampanjer:

Rettferdig skatt

Rike selskaper snyter fattige land for 900 milliarder kroner hvert år. Vi vil at de rikeste skal betale skatten sin.

Kampanjer:

Rettferdig klima

Rike lands utslipp rammer de fattigste hardt. Vi vil ha en rettferdig klimaavtale!

Kampanjer:

Rettferdig handel

Afrikanske land trenger ikke bare bistand, men også å få solgt kvalitetsvarene sine i rike land.

Kampanjer:

Gjeldsslette for u-land

Fattige land betaler 5 ganger mer på gammel gjeld til rike land enn de mottar i bistand.

Kampanjer:

Bedre våpenkontroll

Over 740.000 drepes i år av væpnet vold, de fleste i fattige land. Vi vil ha færre våpen på avveie!

Kampanjer:

Mer og bedre bistand

Bistand vil være nødvendig i lang tid framover for å motvirke de store ulikhetene mellom fattige og velstående.

Kampanjer:

Bli med i kampanje-nettverket!

Vi kan gjøre fattigdom til historie. Men det krever at vi er mange nok som står sammen og krever endring!

Kampanjer:

Nyheter

 • 23.07.2014
  Fri Flyt
  Rettferdige investeringer

  Tar vare på vinteren

  Skifolkets egen miljøorganisasjon Protect Our Winters etableres i Norge. Protect Our Winters (POW) er en global frivillig organisasjon som jobber for å bekjempe menneskeskapt global oppvarming på vegne av vintersportsamfunnet.
  Anbefal nyhet ▼

  Tar vare på vinteren

 • 23.07.2014
  Estate Nyheter
  Rettferdige investeringer

  - Kjøper i Boston og San Francisco

  BOSTON: Oljefondet skal være i forhandlinger om kjøp av dette bygget i Boston, som bærer navnet One Beacon Street building. Skal være i ferd med å kjøpe eiendom for 5,85 milliarder kroner i USA.
  Anbefal nyhet ▼

  - Kjøper i Boston og San Francisco

 • 23.07.2014
  NRK
  Rettferdige investeringer

  Vil merke varer fra okkuperte områder

  Ap vil bremse handelen med varer fra de okkuperte områdene i Israel og ønsker en merkeordning slik at forbrukerne selv kan bestemme. - Velkommen etter, sier SV.
  Anbefal nyhet ▼

  Vil merke varer fra okkuperte områder

 • 23.07.2014
  VG Nett
  Rettferdige investeringer

  Israel og Oljefondet

  En amerikansk aktivistorganisasjon, Avaaz, krever at finansminister Siv Jensen trekker Oljefondet ut av tre israelske banker. I går hadde mer enn en million mennesker fra hele verden signert oppropet på organisasjonens nettside.
  Anbefal nyhet ▼

  Israel og Oljefondet

 • 23.07.2014
  Dagsavisen
  Rettferdige investeringer

  Hamas finner Israels svake p unkt

  FLYSTANS: Etter at stadig flere flyselskap nekter å lande i Israel, er Ben Gurion-flyplassen nærmest øde. Hamas kan ha funnet Israels svake punkt.
  Anbefal nyhet ▼

  Hamas finner Israels svake p unkt

 • 22.07.2014
  Dn.no
  Rettferdige investeringer

  Oljefondet gjør milliardinvestering i Boston og San Francisco

  Skal kjøpe kontorbygg i de amerikanske byene. Statens pensjonsfond Utland planlegger å kjøpe to kontorbygg i henholdsvis Boston og San Francisco, melder Investment & Pensions Europe (IPE).
  Anbefal nyhet ▼

  Oljefondet gjør milliardinvestering i Boston og San Francisco

 • 22.07.2014
  StudentTorget
  Rettferdige investeringer

  Oskar studerte i Buenos Aires

  oskar dro til argentina for å studere samfunnsansvar oskar (25) reiste først til nicaragua med kulturstudier for å bli bedre i spansk,
  Anbefal nyhet ▼

  Oskar studerte i Buenos Aires

 • 22.07.2014
  Framtida
  Rettferdige investeringer

  - Oljefondet bidreg til å legitimere okkupasjonen

  Kampanjen til Avaaz er eit klart prov på at verda følgjer med på kva Oljefondet gjer og ikkje gjer, og det bør blir tatt på alvor av finansminister Siv Jensen.
  Anbefal nyhet ▼

  - Oljefondet bidreg til å legitimere okkupasjonen

 • 22.07.2014
  Hordaland
  Rettferdige investeringer

  Jensen avviser boikott av israelske selskap

  Finansminister og Frp-leiar Siv Jensen seier nei til å trekkja oljefondet ut av selskap som finansierer ulovlege israelske busetjingar. - Dette er ein konflikt som må løysast politisk, ikkje gjennom boikott, seier Siv Jensen til Klassekampen.
  Anbefal nyhet ▼

  Jensen avviser boikott av israelske selskap

 • 22.07.2014
  Avisen Agder
  Rettferdige investeringer

  Jensen avviser boikott av israelske selskaper

  Oslo (NTB): Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier nei til å trekke oljefondet ut av selskaper som finansierer ulovlige israelske bosetninger.
  Anbefal nyhet ▼

  Jensen avviser boikott av israelske selskaper

 • 22.07.2014
  Klassekampen
  Rettferdige investeringer

  Jensen avviser boikott

  UT: Mer enn 850.000 personer har skrevet under på oppropet som krever oljefondet ut av okkupasjonen. SV-leder Audun Lysbakken støtter kampanjen helhjertet.
  Anbefal nyhet ▼

  Jensen avviser boikott

 • 20.07.2014
  Dn.no
  Rettferdige investeringer

  Kan få ut penger fra kontroversiell investering

  Formel 1-sirkuset betaler ut seks milliarder til eierne. 260 millioner kan dermed havne i det norske oljefondet. I 2012 valgte Statens pensjonsfond utland, ofte kalt Oljefondet, å investere 1,8 milliarder kroner i Delta Topco.
  Anbefal nyhet ▼

  Kan få ut penger fra kontroversiell investering

 • 19.07.2014
  Aftenposten - Login
  Rettferdige investeringer

  Lavpriskjedene er den største trusselen mot norsk matkultur. OK, var den største trusselen, da

  Joacim Lund lar seg begeistre over lokal mat i klassiske billigbutikker. Hva slags mat laget besteforeldrene dine? Sannsynligvis det som var tilgjengelig i nærområdet i Søgne, Stavanger, Sortland eller hvor de nå var fra.
  Anbefal nyhet ▼

  Lavpriskjedene er den største trusselen mot norsk matkultur. OK, var den største trusselen, da

 • 18.07.2014
  Dagsavisen
  Rettferdige investeringer

  Gorillaer og fondsforvaltere

  Miljø: Norges Bank snakket ikke høyt om egen innsats i Soco-saken, men der fortjener banken betegnelsen miljøhelt.
  Anbefal nyhet ▼

  Gorillaer og fondsforvaltere

 • 16.07.2014
  Forskning.no
  Rettferdige investeringer

  Reklame gir bedre rykte enn pressemeldinger

  Selskaper havner fort i trøbbel når de skal kommunisere sin sosiale ansvarlighet, mener forsker Siv R. Skard. De risikerer å framstå som kyniske.
  Anbefal nyhet ▼

  Reklame gir bedre rykte enn pressemeldinger

 • 15.07.2014
  Dn.no
  Rettferdige investeringer

  Folketrygdfondet selger seg ned i Telenor

  Folketrygdfondet har solgt 50.000 Telenor-aksjer, og har dermed redusert sin eierandel til under fem prosent. Det fremgår av en melding tirsdag. Folketrygdfondet har 75,8 millioner Telenor-aksjer eller 4,99 prosent i Telenor etter dette.
  Anbefal nyhet ▼

  Folketrygdfondet selger seg ned i Telenor

 • 15.07.2014
  Pressemeldinger.no
  Rettferdige investeringer

  One of Europe's Largest Rollouts of LED Lighting Hits Phase 1 Deadline

  LONDON, July 15, 2014 /PRNewswire/ -- In one of the largest projects of its kind in Europe, Future Energy Solutions (FES) has announced the successful installation of the 50,000 th LED luminaire for National Car Parks (NCP) since work began
  Anbefal nyhet ▼

  One of Europe's Largest Rollouts of LED Lighting Hits Phase 1 Deadline

 • 14.07.2014
  Aftenposten - Login
  Rettferdige investeringer

  Slik kan du bidra til en slavefri tomatbransje

  Forbrukerne har stor makt og kan bidra til å bedre forholdene for frukt- og grønnsaksplukkerne i Italia, mener organisasjonen Framtiden i våre hender. Men makten benyttes sjelden, mener forsker.
  Anbefal nyhet ▼

  Slik kan du bidra til en slavefri tomatbransje

 • 14.07.2014
  Brunsvika
  Rettferdige investeringer

  Million kroner pr. hode!

  Statens Pensjonsfond Utland, eller det som tidligere het Oljefondet har passert en millepæl. Verdien er sommeren 2014 på vanvittige 5425 milliarder kroner, noe som tilsvarer verdier for Kr. 1001961 per innbygger i vårt land.
  Anbefal nyhet ▼

  Million kroner pr. hode!

 • 11.07.2014
  Aftenposten - Login
  Rettferdige investeringer

  Vokser og gror

  SPRÅKET VÅRT. Oljefondet, offisielt kjent som Statens pensjonsfond utland, skal forvalte store summer. Helst skal det gjøres så fornuftig som mulig.
  Anbefal nyhet ▼

  Vokser og gror