Hopp direkte til innhold

Dette er kampanjen

Norge har tjent enormt mye penger på å selge olje. På denne måten har vi skaffet oss en av verdens største sparegriser - det norske oljefondet. Vi vil at oljefondet skal plasseres på en måte som kommer fattige mennesker til gode!

Jobb er viktig for å komme seg ut av fattigdom. Men verden mangler 600 millioner jobber. Minst. Det vil si, verden er nødt til å skape 600 millioner nye jobber i løpet av de neste 15 årene bare for å opprettholde dagens arbeidsledighetsnivå, i følge en rapport fra Verdensbanken som kom høsten 2012.

I oljefondet er det enormt mye penger, og disse investeres i utenlandske selskaper. Investeringer kan bekjempe fattigdom dersom de skaper gode arbeidsplasser med lønn folk kan leve av, skatteinntekter for staten og ikke ødelegger miljøet. Oljefondet har, med alle sine investeringer, potensial til å skape enormt mange arbeidsplasser. Men bare 1% av fondet er investert i fattige land til tross for at de utgjør 13 % av verdensøkonomien.

Norge må investere en betydelig større del av oljefondet i fattige land, på en måte som kommer fattige mennesker til gode. Kirkens Nødhjelp og Changemaker er klare for å kjempe for denne saken. Men vi trenger også din hjelp! For å få gjennomslag er vi nødt til å vise at vi er mange som står sammen om kravene. Derfor oppfordrer vi deg til å skrive under på kampanjen!

Les mer om kampanjen her

Kampanjedagbok

24. mar 2014 Hvordan vil du at DIN million skal investeres?

Verdien av oljefondet har nå passert 5000 milliarder. Det betyr at hvis man hadde fordelt fondet likt på hele Norges befolkning, ville alle - liten og stor, gammel og ung - vært millionærer.

15. nov 2013 Bill Gates støtter Kirkens Nødhjelp

I dag deltok generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, i panelet under et frokostmøte sammen med Bill Gates. Den amerikanske filantropen og Microsoft-gründeren er helt enig i Kirkens Nødhjelps krav om å investere mer av oljefondet i fattige land.

08. okt 2013 Gjennomslag i regjeringserklæringen!

Yess! Den påtroppende regjeringen har lyttet til kravet vårt! "Regjeringen vil opprette et investeringsprogram innen SPU, med samme krav til forvaltning som andre investeringer i SPU, med formål å investere i bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land og fremvoksende markeder." Hurra! Et veldig godt utgangspunkt. Nå starter arbeidet med å gjøre løfter om til handling.

04. okt 2013 Erna og Siv fikk 12.000 underskrifter!

En liten buss fylt med representanter fra Changemaker og Kirkens Nødhjelp tok fredag ettermiddag turen opp til Sundvolden Hotell for å overrekke 12.000 underskrifter til Høyre og Frp. Takk til alle som har signert kampanjen så langt!

20. sep 2013 Partitopper fikk vekkerklokker

Regjeringssonderingene mellom de fire partiene Høyre, KrF, Venstre og Frp er i full gang. I dag fikk de vekkerklokker i gave fra Kirkens Nødhjelp med utfordring om å investere mer i fattige land. Her representert ved Jan Tore Sanner (H), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF).

17. sep 2013 Møt mr. Nickens!

Verdens mest sjarmerende vekkerklokkebutikk drives av denne mannen. Sjekk ut filmen og vår nydelige nye kampanjeside på sendenvekker.no

13. aug 2013 Ny rapport underbygger kampanjen

- Vinn-vinn eller tap-tap er valget det norske oljefondet står overfor, i følge rapportforfatter Sony Kapoor. En ny rapport skrevet på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp konkluderer med at det ikke bare er bra for verdens fattige å investere mer i fattige land. Det er også mer lønnsomt for oss.

19. mar 2013 Direktesendt aksjon på TV2!

I forbindelse med fasteaksjonsdagen 19. mars møtte flere titalls aktivister fra Kirkens Nødhjelp og Changemaker opp grytidlig i Karl Johans gate da TV2 laget direkteinnslag om oljefondskampanjen på deres program God Morgen, Norge.

05. mar 2013 Debatterte oljefondet på Utviklingskonferansen 2013

Statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet (i rødt) ble utfordret til å gjøre større gode investeringer i fattige land av paneldeltakerne fra Scartec Solar, KrF, Zero og Norfund. Debatten var en del av Utviklingskonferansen 2013 i regi av Kirkens Nødhjelp.

18. feb 2013 Aksjonerte for 600 millioner arbeidsplasser

Hvorfor stilte 120 changemakere seg i jobbkø utenfor NAV-kontoret i Hamar i helgen? Verden trenger 600-millioner nye jobber, spesielt i fattige land. Oljefondet kan forandre verden ved å investere mer i utviklingsland, på en måte som skaper jobber og kommer fattige til gode.

02. jan 2013 Animasjonsfilmen er klar!

Klikk her for å se den!

08. nov 2012 Utfordret politikere på lokale seminarer

Høsten 2012 ble stortingspolitikere og lokalpolitikere, på syv regionale seminarer, utfordret til å øke oljefondsinvesteringene i fattige land. Her fra seminaret i Molde.

Slik kan du bidra:

 1. 1

  Send en vekker! Kun 1% av oljefondet investeres i fattige land. Økte investeringer kan gi millioner av mennesker jobb. Du kan vekke norske politikere.Send en vekker

 2. 2

  Bli med på SMS-opprop! Nå kan du motta månedlige kampanjer rett på din mobil. Svar med et enkelt kodeord og navnet ditt, og din underskrift er registrert.Les mer her

 3. 3

  Få månedens aktivitet! Motta månedlige tips på e-post til aktiviteter du kan gjøre for å bidra til en mer rettferdig verden.Les mer her

 4. 4

  Skriv under på kampanjer! Bli med i kampanjenettverket vårt og få beskjed når vi trenger din underskrift for å påvirke viktige beslutninger.Meld deg på

Vi kjemper også for

Rettferdige investeringer

Norge har over 5000 mrd i oljefondet. Pengene kan investeres på en måte som kommer fattige mennesker til gode.

Kampanjer:

Rettferdig skatt

Rike selskaper snyter fattige land for 900 milliarder kroner hvert år. Vi vil at de rikeste skal betale skatten sin.

Kampanjer:

Rettferdig klima

Rike lands utslipp rammer de fattigste hardt. Vi vil ha en rettferdig klimaavtale!

Kampanjer:

Rettferdig handel

Afrikanske land trenger ikke bare bistand, men også å få solgt kvalitetsvarene sine i rike land.

Kampanjer:

Gjeldsslette for u-land

Fattige land betaler 5 ganger mer på gammel gjeld til rike land enn de mottar i bistand.

Kampanjer:

Bedre våpenkontroll

Over 740.000 drepes i år av væpnet vold, de fleste i fattige land. Vi vil ha færre våpen på avveie!

Kampanjer:

Mer og bedre bistand

Bistand vil være nødvendig i lang tid framover for å motvirke de store ulikhetene mellom fattige og velstående.

Kampanjer:

Bli med i kampanje-nettverket!

Vi kan gjøre fattigdom til historie. Men det krever at vi er mange nok som står sammen og krever endring!

Kampanjer:

Nyheter

 • 02.09.2014
  Oslo Børs
  Rettferdige investeringer

  ETRION AND HITACHI HIGH-TECH ANNOUNCE CLOSING OF PROJECT FINANCING TO BUILD 34 MW OF UTILITY-SCALE SOLAR PROJECTS IN JAPAN

  ETRION AND HITACHI HIGH-TECH TO BUILD, OWN AND OPERATE 34 MW OF UTILITY -SCALE SOLAR PROJECTS IN JAPAN WITH FINANCING ARRANGED BY SUMITOMO MITSUI TRUST BANK September 2, 2014, Geneva, Switzerland and Tokyo,
  Anbefal nyhet ▼

  ETRION AND HITACHI HIGH-TECH ANNOUNCE CLOSING OF PROJECT FINANCING TO BUILD 34 MW OF UTILITY-SCALE SOLAR PROJECTS IN JAPAN

 • 30.08.2014
  Dagbladet Pluss
  Rettferdige investeringer

  Dovre kan falle I opposisjon mot konvensjonelle og offisielle framstillinger av Norge i de siste 200 åra, har vi skrevet en annerledes norsk historiebok.

  I opposisjon mot konvensjonelle og offisielle framstillinger av Norge i de siste 200 åra, har vi skrevet en annerledes norsk historiebok.
  Anbefal nyhet ▼

  Dovre kan falle I opposisjon mot konvensjonelle og offisielle framstillinger av Norge i de siste 200 åra, har vi skrevet en annerledes norsk historiebok.

 • 28.08.2014
  MyNewsdesk
  Rettferdige investeringer

  Endelig er høsten her, med tusenvis av nye dingser!

  Rive ned, bygge opp eller bare litt oppussing? Det spiller ingen rolle hva man drømmer om. Vi har maskinene, verktøyet og tilbehøret som trengs. For innendørsprosjekter er det vår tak-, vegg- og interiørmaling av høyeste kvalitet som gjelder!
  Anbefal nyhet ▼

  Endelig er høsten her, med tusenvis av nye dingser!

 • 27.08.2014
  NA24
  Rettferdige investeringer

  - Bruk 50 milliarder mer, Siv!

  Carl I. Hagen ser ingen grunn til å være gnien i neste års budsjett. Onsdag og torsdag sitter regjeringen i tøffe budsjettforhandlnger. Fasiten får vi når statsbudsjettet for 2015 legges frem 8. oktober.
  Anbefal nyhet ▼

  - Bruk 50 milliarder mer, Siv!

 • 27.08.2014
  Nettavisen
  Rettferdige investeringer

  Gjerrige Siv taper neste valg

  Finansminister Siv Jensen vil bruke 50 milliarder færre oljekroner enn hun kan. (Foto: Rune Kongsro) Finansminister Siv Jensen taper neste valg hvis hun bryter valgløfter om å ruste opp skole, helse og veier - og gi skattelettelser.
  Anbefal nyhet ▼

  Gjerrige Siv taper neste valg

 • 27.08.2014
  Bergens Tidende
  Rettferdige investeringer

  Våte draumar møter veggen

  LEIAR: Grasrota i Frp vil ha kraftig vekst i offentleg pengebruk. Siv Jensen bør klyppe dei ned. Sjeldan har ein klagestorm blitt varsla så lenge på førehand som den som ventar Frp-leiinga til hausten.
  Anbefal nyhet ▼

  Våte draumar møter veggen

 • 26.08.2014
  Dn.no
  Rettferdige investeringer

  -100.000 færre skal betale formuesskatt

  Siv Jensen foreslår skattekutt på 10 milliarder kroner. Oppdatert sak. Onsdag morgen møtes alle regjeringens statsråder i budsjettforhandlinger.
  Anbefal nyhet ▼

  -100.000 færre skal betale formuesskatt

 • 26.08.2014
  Dagbladet
  Rettferdige investeringer

  Slik vil Frp-grasrota bruke oljepengene

  I Frp er det et høylytt krav om å bruke betydelig mer oljepenger. Først og fremst til en kraftig satsing på vei. Bjørn S.
  Anbefal nyhet ▼

  Slik vil Frp-grasrota bruke oljepengene

 • 26.08.2014
  Dagsavisen
  Rettferdige investeringer

  - Bruk oljepengene forsiktig

  OLJEPENGER: Mens grasrota i Frp presser finansminister Siv Jensen (Frp) til å sprenge handlingsregelen, ber samarbeidspartiene om en edruelig oljepengebruk.
  Anbefal nyhet ▼

  - Bruk oljepengene forsiktig

 • 26.08.2014
  Fædrelandsvennen
  Rettferdige investeringer

  Norge flere hundre milliarder rikere enn tidligere anslått

  Oslo (NTB): Den norske oljeformuen vil ved nyttår være flere hundre milliarder større enn regjeringen trodde så sent som i mai i år. Verdien av Oljefondet anslås da til nesten 6.000 milliarder kroner.
  Anbefal nyhet ▼

  Norge flere hundre milliarder rikere enn tidligere anslått

 • 26.08.2014
  E24
  Rettferdige investeringer

  Oljefondet passerer 6.000 milliarder kroner innen nyttår

  Ferske anslag fra Finansdepartementet viser at den norske oljeformuen vil være flere hundre milliarder kroner større enn det regjeringen trodde i mai.
  Anbefal nyhet ▼

  Oljefondet passerer 6.000 milliarder kroner innen nyttår

 • 25.08.2014
  Oljedirektoratet
  Rettferdige investeringer

  Kjerneverdier

  På årets ONS viser myndighetsstanden et utvalg av kjerneprøver fra Oljedirektoratets kjernelager. Dette lageret inneholder prøver fra rundt 1600 lete- og produksjonsbrønner på norsk sokkel.
  Anbefal nyhet ▼

  Kjerneverdier

 • 25.08.2014
  MyNewsdesk
  Rettferdige investeringer

  Høsten er metallisk

  Det store høstslippet med katalog og over 2000 produktnyheter er rett rundt hjørnet. Vi letter på sløret og avslører høstens trendy metalliske dingser til dere interiør- og DIY-interesserte journalister.
  Anbefal nyhet ▼

  Høsten er metallisk

 • 25.08.2014
  Dagbladet
  Rettferdige investeringer

  - Det er viktig at det vises av statsbudsjettet at Frp sitter i regjering

  Frp-grasrota vil åpne slusene til oljefondet og bruke langt mer oljepenger enn regjeringen gjorde i sitt første statsbudsjett. Kirsten Karlsen Bjørn S.
  Anbefal nyhet ▼
  Bjørn S.')" style="float: right" id='retriever-new-like-button-13'>

  - Det er viktig at det vises av statsbudsjettet at Frp sitter i regjering

 • 22.08.2014
  Klima- og miljødepartementet
  Rettferdige investeringer

  Tale: Stasjonssjefsmøtet

  Innledning av Tine Sundtoft, Stasjonssjefsmøtet Innledning Takk for invitasjonen til å komme hit og snakke for dere i dag. Jeg møter ofte UDs folk når jeg er på reise.
  Anbefal nyhet ▼

  Tale: Stasjonssjefsmøtet

 • 22.08.2014
  Dn.no
  Rettferdige investeringer

  Sabler ned kritikerne

  Folk som kritiserer DNOs forhold til RAK Petroleum er late og gjør ikke hjemmeleksen sin, mener DNOs styreleder. Kritikerne står på sitt.
  Anbefal nyhet ▼

  Sabler ned kritikerne

 • 21.08.2014
  Telemarksavisa
  Rettferdige investeringer

  Nå er vår felles sparebøsse på 5460 milliarder kroner

  Oljefondet økte med 192 milliarder i andre kvartal, fra april til juni i år. Tallene ble klare i går. Oljefondet heter mer presist: Statens pensjonsfond Utland, men det spiller liten rolle.
  Anbefal nyhet ▼

  Nå er vår felles sparebøsse på 5460 milliarder kroner

 • 20.08.2014
  Dn.no
  Rettferdige investeringer

  Rykker opp i Oljefondet

  Oljefondet får seks nye sjefer, hvorav to er kvinner. Kun én i ledergruppen på tolv, er hentet eksternt.
  Anbefal nyhet ▼

  Rykker opp i Oljefondet

 • 20.08.2014
  Dn.no
  Rettferdige investeringer

  Nå skal han kjøpe eiendom for én milliard i uken

  Toppsjef Yngve Slyngstad lar seg ikke rikke av kritikken. Han vil kjøpe eiendom for 150 milliarder de neste tre årene.
  Anbefal nyhet ▼

  Nå skal han kjøpe eiendom for én milliard i uken

 • 20.08.2014
  ABC Nyheter
  Rettferdige investeringer

  Oljefondet skal kjøpe eiendom for 1 milliard i uka

  Statens pensjonsfond utland kommer de nærmeste tre årene til å øke sine investeringer i eiendom med 50 milliarder kroner årlig.
  Anbefal nyhet ▼

  Oljefondet skal kjøpe eiendom for 1 milliard i uka

 •