Hopp direkte til innhold

Sultkatastrofen på Afrikas Horn

Mer enn 13 millioner mennesker på Afrikas Horn er rammet av alvorlig tørke. Verst rammet er Somalia, hvor Kirkens Nødhjelp i løpet av det nærmeste halvåret distribuerer mat til 60.000 mennesker.

Kirkens Nødhjelp sørger for vann og mat til flyktninger i Kasaba, en leir for somaliske flyktninger på grensen til Etiopia.
Med vannpumper fra Kirkens Nødhjelp kan bønder i Kenya og Somalia pumpe vann opp fra elven og utover markene. Abdullali Maalim Mohamed (11) og kompisene hans stolt frem maisåkeren.
I Rhamu, et kenyansk lokalsamfunn på grensen til Somalia, har over halvparten av buskapen bukket under som følge av tørke og sult det siste året.
Kirkens Nødhjelp sørger for vann og mat til folk i flyktningleiren Kasaba, i Somalia. Svært mange har mistet sine barn på den lange veien mot et håp for overlevelse.
Tomt matlager: Lucia Muvili Ngotho fra landsbyen Kalimbui i Mwingi i Øst-Kenya. Her foran matlageret sitt, som hun i dag kun gjøre nytte som kott og søppelbinge.
Akutt matmangel: - Dette er det siste av maten min: Green grams og noen få bønner. Vi spiser kun ett måltid om dagen her nå, sier Lucia.
Sommerfeldt i Kenya: Generalsekretær Atle Sommerfeldt besøkte nomader utenfor Rhambu i det nordøstlige Kenya 6. juli.
Geiteslakt i Rhamu: Kirkens Nødhjelps partner RACIDA støtter nomadefamilier med ca 200 kroner per geit, som slaktes og gis til underernærte familier.
Har rent drikkevann: Innbyggerne i Kalimbui har nok drikkevann til å klare seg, takket være en sanddam som er konstruert av ACT Alliance.
Prat ved kilden: Kvinnene i Kalimbui slår av en prat ved sanddammen som har berget dem fra den verste krisen.
Forrige
Neste
Pause
Play

(Foto: Arne Grieg Riisnæs og Laurie MacGregor/Kirkens Nødhjelp)

Ifølge FN er nå 13,3 millioner mennesker på Afrikas Horn rammet av tørke og matmangel. Situasjonen betegnes som den verste på 60 år i de mest utsatte områdene. 

- Befolkningen i Somalia, Etiopia og Kenya trenger all den hjelpen de kan få utenfra, sier Gaim Kebreab, Kirkens Nødhjelps områderepresentant i Somalia/Kenya.

Dette gjør Kirkens Nødhjelp

I Somalia

Kirkens Nødhjelp er blant svært få organisasjoner som jobber i de områdene som er aller hardest rammet i Somalia. Her har Kirkens Nødhjelp lenge hatt folk på bakken, og vi jobber gjennom et sterkt lokalt nettverk som sikrer rask respons og effektiv hjelp.

Innsatsen redder liv, og den er også viktig fordi den bidrar til at færre blir tvunget til å flykte fra sine hjem.  Vi har konsentrert vår innsats i Gedo-området.

 • I juni/juli 2011 delte vi ut mat til 31 500 mennesker
 • I august delte vi ut unimix – en næringsblanding – til 24 000 mennesker som var viktig for å bekjempe underernæring.
 • I september delte vi ut en måneds rasjon med basismatvarer (mais, mel, bønner, matolje og sukker) til 56 244 mennesker. Vi vil fortsette å dele ut slike matrasjoner månedlig fram til desember. Dette er viktig for å unngå under- og feilernæring, spesielt blant barn.
 • 200 bønder fra sju ulike landsbyer i Garbaharrey har fått pengestøtte slik at de kan opprettholde jordbruksproduksjonen og på denne måten bedre matsikkerheten også på sikt.

I Mogadishu borer vi dessuten brønner som vil forsyne titusener av mennesker med trygt drikkevann.

I Etiopia

I flyktningleirene i Dolo Ado-området i Etiopia, på grensen til Somalia, fokuserer vi på vann, sanitær og hygiene. Rundt 125 000 flyktninger holder til her, og vannmangelen i det tørre området er prekær.

 • I Dolo Ado borer vi brønner for å sikre folk rent vann. Så langt har vi boret totalt 12 brønner i dette området. Brønnene er rundt 20-25 meter dype. To av dem er i lokalsamfunnet, mens resten er i tre forskjellige flyktningleirer. Vi planlegger å bore ytterligere fire brønner.
 • Vi deler ut nødhjelpspakker med sanitærutstyr.
 • Vi skal bygge rundt 50 latriner i leirene.
 • Sammen med vår partner LWF sprer vi kunnskap om god hygiene.  

I Kenya

I Kenya står Kirkens Nødhjelp i spissen for et samarbeid i ACT Alliance hvor vi har satt i gang en tolv måneders operasjon. De første seks månedene dreier seg om nødhjelpsmat og vann for husholdningsbruk og til skoler samt fôr til husdyr. De neste seks månedene vil ha fokus på rehabiliteringsaktiviteter.

Målet er å nå ut til 42 000 mennesker med:

 • vann til 1000 husholdninger
 • matkuponger til 2000 husholdninger
 • utdeling av kjøtt til 4000 husholdninger

Innsatsen i Kenya er konsentrert i Mandera-distriktet som er hardt rammet av tørken.

- Fantastisk giverglede

Siden Kirkens Nødhjelp startet innsamlingen til sultkatastrofen på Afrikas horn, har vi fått inn nesten 20 millioner kroner (per 30. september)

- Givergleden er helt fantastisk, og vi er svært takknemlig for alle gavene som folk gir. Dette er meget verdifulle bidrag for mennesker som sulter og mangler vann, sier innsamlingsleder Nils Harald Strøm i Kirkens Nødhjelp.

Behovene for hjelp på Afrikas horn er fortsatt store, og Kirkens Nødhjelp har kapasitet til å utvide arbeidet i tiden som kommer. Tørke er et gjentakende problem i dette området, derfor er det også vikig å jobbe langsiktig i tillegg til å gi nødhjelp.

Kirkelige og religiøse samarbeidspartnere

Kirkens Nødhjelp jobber i all hovedsak sammen med kirker og andre religiøse aktører på Afrikas Horn. Vi jobber både sammen med lokale organisasjoner og våre søsterorganisasoner i ACT Alliance. For eksempel samarbeider vi tett med Det Lutherske Verdensforbund (LWF) i både Kenya, Etiopia og Somalia.

 LWF administrerer det som i dag regnes som verdens største flyktningleir, Dadaab i Kenya. Her har de en stab på 110 personer som arbeider utrettelig og engasjert under krevende forhold.

Kontakt:

 • Pressekontakt i Kirkens Nødhjelp: Tlf: +47 932 42 493 

 

 

 

Publisert: 28.10.2011

Pressekontakt

Er du journalist og vil vite mer om Kirkens Nødhjelps arbeid? Ta kontakt med vår pressekontakt!

Pressevakt:
Tlf. 932 42 493
E-post:

Kommunikasjonssjef Håkon Haugsbø:
Tlf. 906 78 369
E-post:

Hjelp de sultrammede!

Kirkens Nødhjelp har nå åpnet en katastrofekonto for øremerket støtte til de sultrammede i Somalia, Etiopia og Kenya.

Gi online her! 

  

Eller:

 • bruk kontonummer 1602 40 26535
 • send SMS: GAVE til 2090 (200 kr)
 • ring 820 44 004 (200 kr)

Se film fra tørkeområdene her

Hva ønsker du deg til jul?


Kjøp symbolske julegaver i vår nettbutikk!

Enten du skriver ønskeliste eller handleliste – vår nettbutikk er full av gode gavetips! Vi har gaver som redder liv, gaver som skaper håp og gaver som gir en god smak i munnen. Kort sagt: Gaver som forandrer verden.

Gå til nettbutikken