Unfortunately, this page is not translated to English

You can continue in Norwegian or go to the English frontpage.

Guttene lo da hun fikk mensen

20 år gamle Amarech Alkimay husker godt hvor skambelagt det var å få mensen. Nå er hun sjef i systua som sørger for bind til skolejentene i landsbyen.

– Vil du ha en bolle til kaffen? spør Wudnesh Admi (21) idet duften fra de brente kaffebønnene siger ut i den lille kafeen.

Vi er noen kilometer unna Jinka i Etiopia i en kombinert systue og kafe, hvor lyden av en taktfast symaskin og spretne kaffebønner i panna går i hverandre.

Det er kaffeseremoni i kafeen, vannet koker, kaffebønnene ristes, og røyken siver ut med en duft av krydder. Her er det lett å sette seg til å nyte stemningen. Men bakteppet er mer alvorlig enn som så. Her er det skambelagt å ha mensen, mange arbeidsledige, barneekteskap og tenåringsgraviditeter, og områdene rundt mangler vann. Her har Kirkens Nødhjelp vært til stede siden 2018 med støtte fra den tyske bedriften Knorr Bremse.

– Jeg droppet tidlig ut av skolen, jeg var ikke særlig flink. Dessuten måtte jeg tjene penger så jeg hadde noe å leve av, forteller Amarech Alkimay.

Skolejenter får bind

I prosjektet er det plantet 70.000 kaffe- planter. De selges videre til kaffebønder i tillegg til å gå til egen produksjon. 40 prosent av inntektene går til bind til skoleelever, slik at de kan ha menstruasjon med verdighet.

Kirkens Nødhjelp jobber med vann, hygieneopplæring, å bryte tabuer og ulikhet. Vi jobber i over 30 land, og i de fleste av disse landene er mensen tabu. Det betyr at bind ikke er å oppdrive eller fryktelig kostbare. Mangel på doer, spesielt på skoler, gjør at jenter blir hjemme.

Redsel for å blø gjennom gjør at de ikke går på skolen. Det er også skambelagt, slik at mange jenter ikke får gå ut av huset eller lage mat mens de har mensen.

For å møte disse utfordringene støtter vi jenter og kvinner med symaskiner og materiale til å sy bind som de kan selge til en billig penge. Slik får de en inntekt, men også bind i landsbyene.

Her vi er i Etiopia, bygger vi også doer og dusjer og sørger for rent vann gjennom brønner og vannpunkter. I fjor sørget Kirkens Nødhjelp for vann til 920.000 mennesker i landene vi jobber i.

– Jeg husker da jeg fikk mensen selv. Den kom plutselig mens jeg var på skolen, og guttene lo av meg. Jeg var så flau, og jeg turte ikke gå på skolen i dagene etter i frykt for å møte guttene igjen, forteller hun.

På verdensbasis mangler 500 millioner kvinner og jenter tilgang til bind, doer og muligheten til å ha mensen på en verdig måte.

Nå vil Amarech bruke sine egne erfaringer til å sørge for at jenter i landsbyen ikke skal få en like dårlig opplevelse som henne.

– Jeg husker hvordan jeg led, jeg hadde ikke bind jeg kunne bruke. Nå har jentene her bind og slipper å oppleve det samme som meg. Jeg synes det er utrolig fint å kunne være med og hjelpe, samtidig som vi får en inntekt, forteller hun.

Nå syr hun rundt 50 bind i uka i tillegg til å selge boller og kaffe i kafeen.
– Vi har mange kunder, og bindene våre er populære. Det samme er kaffen vår, smiler hun.

Jentene blir på skolen

En liten kjøretur unna spirer det og gror. De små plantene skal etter hvert bli til store, sterke planter.
– Et tre kan gi cirka ti kilo med bønner på ett år, forteller Birtukan Demeke. Hun er lærer på skolen som har ansvaret for plantene. Skolen hennes er også en av dem som får bind fra prosjektet.

Det er 700 elever på skolen, og 400 av dem er jenter. Læreren forteller at skole- fraværet har gått ned etter at de fikk bind til skolen.

– Vi ser at jenter som både har vann og får tilgang til bind, blir værende på skolen.

Kirkens Nødhjelp har også sørget for vann i landsbyen, både til skolen og et vannpunkt i byen. En av dem som bruker vannet flittig, er Roman Sesi.

– Nå går jeg i fem minutter for å hente vann. Før brukte jeg tre timer på å gå. Vannet vi drakk, var skittent, og vi var mye syke, men nå har vi fått god helse. Ikke bare jeg, men også barnet mitt på to år, smiler hun

Roman er glad for at det har blitt mye enklere å hente vann i landsbyen hun bor i.
Wudnesh Admi er en av jentene som syr bind, som skal hjelpe jenter tilbake til skolen, men også gi unge kvinner som henne en inntekt.

Flere artikler fra dette magasinet

Profilbilde av mann
Leder

«Noen må våke i verdens natt»

Mor og sønn

Takk

Vanndråpe
Fasteaksjonen

Fakta om fasteaksjonen

Årets aksjonsdager er 6.-8. april.

Jente drikker vann
Håp i en dråpe vann:

Prevencias drøm

Familien til Prevencia (13) fikk tilgang til mer vann og har klart å dyrke grønnsaker midt i tørken. Kanskje kan Prevencia oppnå drømmen sin?

To kvinner i en åker
Helt i felt:

– Trygg på at vi har skapt varig endring

– Å se at det går an å forandre ting, gir meg veldig mye, forteller Caroline Mwewa. Hver dag ser hun hvordan livet har forandret seg for folk i tørkerammede områder.

Jente som drikker vann i en grønnsakshage
Håp i en dråpe vann:

Et nytt liv for Angel

Noen dråper vann hver dag gjør at det spirer i grønnsakshagen til Angel (8) – til tross for den verste tørken på flere tiår i Zambia.

Mor og sønn foran bygning som er skadet av bomber

Endelig får Yehor gå på skolen

– Jeg måtte beskytte Yehor (6) med min egen kropp, sier moren Natasha. Jeg tok han i armene mine og løp over et åpent jorde. Russerne skjøt etter oss. Det var den lengste kilometeren jeg har løpt i mitt liv…

Kvinne som fyller vann på dunk

Sikrer vann og varme

Mer enn halvparten av Ukrainas infrastruktur for strømproduksjon er ødelagt, og seks millioner ukrainere har ikke nok drikkevann. I Mykolaiv er utdeling av vann og reparasjon av sentralvarmeanlegg en viktig…

Hver dag kommer det 500– 1000 flyktninger fra Sudan til grensebyen Joda.

– Jeg er livredd for det som kommer

Med ett barn i hver hånd har 24 år gamle Ekram Kamis gått i tre dager for å komme seg i trygghet fra krigens redsler i Sudan. Vi møter henne idet hun er i ferd med å bli fraktet videre på en lastebil som…

På flukt fra Sudan

Sara Adams var gravid da hun måtte flykte fra Sudan. Da hun endelig kom i sikkerhet, startet kampen for en trygg fødsel.

Utdeling av mat

– Vi må vise verden hva som skjer, og at det nytter

Det er få lyspunkter fra Gaza, og mange medier rapporterer mindre om krigen nå enn tidligere. – Det gjør at det er desto viktigere at vi synliggjør hva som foregår på bakken, sier Hanne Iglebæk Christensen i…

Profilbilde av mann

– En tid for alt

Etter seks år som leder av Kirkens Nødhjelp trer Dagfinn Høybråten av som generalsekretær. – Arbeidet for en mer rettferdig verden vil alltid være en del av meg.

Kvinne som ber i en kirke

– Sterk i troen

En gnist av håp er tent i Guatemala for bedre tider, men de historiske grusomhetene, menneskerettighetsbruddene og korrupsjonen har gitt befolkningen store sår, som kirkene prøver å hele.

Støtt Kirkens Nødhjelp sitt arbeid

Din støtte går der behovet er størst