Unfortunately, this page is not translated to English

You can continue in Norwegian or go to the English frontpage.

Klimakjempen i Edens hage

Tørken varer lenger, trær blir felt over en lav sko, temperaturen stiger, og avlingene blir dårligere. Bonde Ababya Abagaro følte på hele kroppen at han måtte rope «stopp». Så høyt at hele distriktet hørte det.

– Her har det aldri vært så varmt som nå. 34 grader. Jeg har vært bonde hele mitt liv, og så varmt som det er nå, har jeg aldri opplevd, sier Ababya Abagaro.

Ababya Abagaro går det nå gjetord om fordi han tok tegnene på klimaendringer på alvor lenge før man skjønte hva som var i gjære.

Kamp på liv og død

 

Klimaendringene har gjort Etiopia varmere, villere, tørrere og våtere. Før kunne man stille klokka etter regntiden, nå kommer den når du minst aner det. Samtidig har Afrikas horn hatt en av tidens verste tørkeperioder. Dette merket den 60 år gamle bonden for lenge siden.

Vi er på besøk på gården hans i Mera i Jimma, et Edens hage med rosmarin, nydelige blomster i skjønn forening med bananer, papayaer og frukttrær i et område rammet av klimaendringer.

– Jeg skjønte tidlig at her måtte vi gjøre noe, så jeg startet å plante trær. På seks år har jeg plantet utallige trær som bremser klimaendringene, forteller han.

Tegnene på klimaendringene er mange. Samtidig som avskogingen øker, er det mer regn, lengre tørkeperioder og stigen- de temperatur.

– Jeg tenkte at her må jeg gjøre en forskjell. Dette kan ikke skje. Det er en kamp på liv og død. Vi må kjempe imot det som skjer, og vi er så bekymret for det vi ser, sier han.

- Mindre forutsigbarhet

Eivind Aalborg var inntil nylig landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Etiopia. Han mener klimaendringene i Etiopia både er merk- bare og omfattende.

– Det er mer tørke og mer regn og mindre forutsigbarhet rundt årstidene enn tidligere. Majoriteten av bøndene i Etiopia lever jo av jordbruk, og når regnet ikke kommer som normalt, skaper det store problemer for planlegging. Klimaendringen fører til mer fattigdom. Vi har jobbet mye både med forebygging og tilpassing. Dette arbeidet blir mer og mer viktig, sier Aalborg.

Ababya Abagaro begynte å ta grep for flere år siden. Han startet med å plante trær, men forsto at han måtte sikre at planter

ikke gikk tapt i flom og tørke. Derfor startet han med å lage stiklinger, som bøndene i distriktet planter ut på områder for å bøte på avskoging og klimaendringer.

– Her ser du stiklingfarmen min, det er den største og den første i sitt slag her i distriktet, sier han stolt.

Foran oss ser vi åker på åker med stiklinger. De får sterke røtter til å få feste i klimautsatt jord.

Alt som dyrkes hos Ababya, selges til bøndene i distriktet slik at de får dekket store tomme flekker med dyrkbar mat. Dobbel gevinst, som han sier. Det bremser klimaendringer og sørger for mat på bordet. Sammen med Kirkens Nødhjelp lærer han også bort hvordan man driver klimasmart jordbruk.

– Jeg har hatt opplæring med over 100 bønder, smiler han.

Bestselgerne av plantene han dyrker frem og selger, er papaya og bananer.
– Mange ønsker å plante i flere lag, slik at høye trær kan forebygge klima, mens vi planter andre grønnsaker på bakken, forklarer han.

Struttende planter

En av dem som har fått opplæring av kli- makjempen, er Ezedin Biya. Han var ar- beidsledig. Mange på hans alder har fått seg jobb i utlandet fordi det ikke har vært mulig å få jobb i Etiopia. De siste årenes uroligheter har gitt stor arbeidsledighet i landet.

Etter å ha lært om klimasmart jordbruk av Ababya har Ezedin plantet papaya, avokado, bananer og soya til den store gullmedaljen. – Se hvordan plantene strutter. Vi har brukt moderne jordbruksteknikker som gode frø, gjødsling og forberedt jorda slik at plantene får de beste vekstforholdene..

– Jeg har fått både jobb og håpet tilbake. Jeg har mat på bordet og en sikker inntekt. Samtidig har jeg store planer for å trappe opp produksjonen. Og på sikt håper jeg også at vi kan eksportere varer til andre land. Det er det største målet, smiler han lurt

Ezedin var både arbeidsledig og klar for å forlate landet da han ble med i klimaprosjektet. Nå har han både jobb og ser lyst på fremtiden.

Flere artikler fra dette magasinet

Profilbilde av mann
Leder

«Noen må våke i verdens natt»

Mor og sønn

Takk

Vanndråpe
Fasteaksjonen

Fakta om fasteaksjonen

Årets aksjonsdager er 6.-8. april.

Jente drikker vann
Håp i en dråpe vann:

Prevencias drøm

Familien til Prevencia (13) fikk tilgang til mer vann og har klart å dyrke grønnsaker midt i tørken. Kanskje kan Prevencia oppnå drømmen sin?

To kvinner i en åker
Helt i felt:

– Trygg på at vi har skapt varig endring

– Å se at det går an å forandre ting, gir meg veldig mye, forteller Caroline Mwewa. Hver dag ser hun hvordan livet har forandret seg for folk i tørkerammede områder.

Jente som drikker vann i en grønnsakshage
Håp i en dråpe vann:

Et nytt liv for Angel

Noen dråper vann hver dag gjør at det spirer i grønnsakshagen til Angel (8) – til tross for den verste tørken på flere tiår i Zambia.

Mor og sønn foran bygning som er skadet av bomber

Endelig får Yehor gå på skolen

– Jeg måtte beskytte Yehor (6) med min egen kropp, sier moren Natasha. Jeg tok han i armene mine og løp over et åpent jorde. Russerne skjøt etter oss. Det var den lengste kilometeren jeg har løpt i mitt liv…

Kvinne som fyller vann på dunk

Sikrer vann og varme

Mer enn halvparten av Ukrainas infrastruktur for strømproduksjon er ødelagt, og seks millioner ukrainere har ikke nok drikkevann. I Mykolaiv er utdeling av vann og reparasjon av sentralvarmeanlegg en viktig…

Hver dag kommer det 500– 1000 flyktninger fra Sudan til grensebyen Joda.

– Jeg er livredd for det som kommer

Med ett barn i hver hånd har 24 år gamle Ekram Kamis gått i tre dager for å komme seg i trygghet fra krigens redsler i Sudan. Vi møter henne idet hun er i ferd med å bli fraktet videre på en lastebil som…

På flukt fra Sudan

Sara Adams var gravid da hun måtte flykte fra Sudan. Da hun endelig kom i sikkerhet, startet kampen for en trygg fødsel.

Utdeling av mat

– Vi må vise verden hva som skjer, og at det nytter

Det er få lyspunkter fra Gaza, og mange medier rapporterer mindre om krigen nå enn tidligere. – Det gjør at det er desto viktigere at vi synliggjør hva som foregår på bakken, sier Hanne Iglebæk Christensen i…

Profilbilde av mann

– En tid for alt

Etter seks år som leder av Kirkens Nødhjelp trer Dagfinn Høybråten av som generalsekretær. – Arbeidet for en mer rettferdig verden vil alltid være en del av meg.

Kvinne som ber i en kirke

– Sterk i troen

En gnist av håp er tent i Guatemala for bedre tider, men de historiske grusomhetene, menneskerettighetsbruddene og korrupsjonen har gitt befolkningen store sår, som kirkene prøver å hele.

Støtt Kirkens Nødhjelp sitt arbeid

Din støtte går der behovet er størst