Sparer seg til et bedre liv
I landsbyen Nangoma i Zambia har 60 år gamle Doreen Musumpuka startet sin egen business. Den går så det griner.
Doreen er en av de mange lokale bøndene som har merket den positive effekten av prosjektet som bærer navnet Making Agriculture a Business (MAB). Gjennom prosjektet får fattige bønder tilgang til kunnskap om dyrking, entreprenørskap og tilgang til markeder der de kan selge varene sine.
Tidligere har Doreen stort sett bare dyrket mat til seg selv og familien. Gjennom MAB-prosjektet kan hun nå også tjene penger på det. Hun dyrker okra, tomater og agurk – som både sørger for variert næring til familien og ekstra inntekt.
I 2018 introduserte MAB-prosjektet også såkalte sparegrupper, der flere mennesker med lav inntekt går sammen om å spare mindre beløp. Sammen kan de ta opp lån med gode betingelser og få renteinntekter på innskuddene.
For seksti år gamle Doreen har sparingen og rentene ført til at hun nå kan betale for barnebarnets skolegang, og har fått seg et nytt og mer moderne toalett hjemme.
Fattigst blant de fattige
Noen få kilometer fra Doreen bor Ruth Machina og hennes tre sønner i en liten hytte med stråtak. Ruth er alenemor og har helseproblemer som gjør henne avhengig av krykker.
Da MAB gjorde undersøkelser før oppstarten i 2018, ble Ruth kategorisert som en av de fattigste blant de fattige i området. Prosjektet har betydd mye for Ruths og sønnenes liv.
Tidligere var hun avhengig av hjelp og bidrag fra folk i lokalsamfunnet for å få mat på bordet. Nå kan hun forsørge seg selv og familien og klarer også å spare i den lokale sparegruppa. Ruth er svært takknemlig for mulighetene hun har fått gjennom MAB-prosjektet.
– I dette prosjektet har jeg ikke blitt oversett eller tilsidesatt på grunn av helseproblemene mine. De har heller sett meg og inkludert meg på en god måte som gruppas sekretær, sier Ruth.
Doblet innskuddet
For å komme i gang med sparingen solgte Ruth tre kyllinger hun hadde og jobbet som syer for en venninne. I løpet av det første året Ruth var med i sparegruppa, hadde hun en fortjeneste på over 100 prosent.
– Jeg har bestemt meg for å sette pengene jeg har spart og rentene jeg har tjent tilbake i sparegruppa, slik at jeg etter hvert kan få nok penger til nye takplater til huset, sier hun.
Akkurat som Doreen er Ruth også involvert i landbruksdelen av MAB-prosjektet. Hun sier hun har lært mye, og at gruppa planlegger å sette opp grønnsaksbed for medlemmene.
Ruths gruppe har også fått geiter gjennom prosjektet. Gruppa aler opp disse til de har formert seg og kan deles mellom medlemmene. Videre kan medlemmene ale opp flere geiter og selge dem.
– Jeg synes det er flott å kunne spille en aktiv rolle i gruppa fordi jeg vet at jeg en dag vil bli den stolte eieren av en hageflekk der jeg kan dyrke grønnsaker som kan selges, smiler hun.
Ruth Machina er alenemor med ansvar for tre sønner. Gjennom MAB-prosjektet har hun funnet en måte å forsørge familien på.
Tekst og foto: Caroline Nenguke.
TilbakeThis content is not available in English.