2,5 millioner takk!

Du var en av hverdagsheltene i 2020. Sammen har vi beskyttet 2,5 millioner mennesker i 22 land mot koronasmitte. Vi ønsker deg en trygg jul og et smittefritt nytt år!

LIBANON: I 2014 flyktet Weedad Ahmad Al-Khalaf og familien fra krigen i Syria. Livet som flyktning i Bekaadalen i nabolandet Libanon er tøft. Lille Talia (1) er født på flukt. Takket være rent vann, trygge sanitærforhold og hygieneartikler som håndsåpe og masker fra Kirkens Nødhjelps lokale partner, har familien fått mulighet til å beskytte seg mot koronasmitte. FOTO: João Sousa for Kirkens Nødhjelp

Den mest effektive nødhjelpen er den vi gir før katastrofen rammer. Det langsiktige arbeidet du støtter hver måned gjør verdens mest sårbare bedre rustet til å håndtere kriser. Rent vann, trygge sanitærforhold og god hygienepraksis er de viktigste verktøyene i kampen mot infeksjonssykdommer som kolera – og covid-19. Og din støtte sikrer vårt nærvær lokalt der behovene er aller størst. Gjennom våre lokale partnere kommer hjelpen frem, selv om grensene stenger.

ZAMBIA: Zambia Champo (5) fyller bøtta med rent drikkevann fra brønnen som Kirkens Nødhjelps lokale partner har installert i landsbyen Kasalaulo i Luapula-provinsen. Vann har alltid reddet og forandret liv, enten utfordringen er vannbårne diarésykdommer – eller covid-19.

Langsiktig forebygging

Fordi vi allerede har vann-, sanitær- og hygieneprosjekter lokalt i mange fattige land, var det forholdsvis enkelt å utvide tiltakene med enkle grep etter hvert som vi lærte mer om koronaviruset. Allerede ved utbruddet av korona-epidemien visste vi at god håndhygiene ville være en nøkkel til å begrense smittespredning. Etter hvert forsto vi at munnbind er effektivt, spesielt der sosial distansering er vanskelig. Men det aller viktigste var at vi hele nådde ut med oppdatert informasjon om smittevern gjennom våre lokale partnere.

Med din støtte har vi utvidet vanntilgang til flere mennesker, delt ut hygieneartikler som håndsåpe og munnbind – og informert om god hygienepraksis og sosial distansering.

ETIOPIA: I flyktningleiren Jewi i Etiopia har vi satt opp innovative håndvaskestasjoner med fotpedal og sørget for at alle får kunnskap om hvordan de beskytter seg mot koronaviruset.

Langsiktig samarbeid

Alt humanitært arbeid starter med tilgang. Det høres enkelt ut, men er i virkeligheten den aller største utfordringen. Gjennom 60 år med vann-, sanitær- og hygieneprosjekter har Kirkens Nødhjelp erfart at det ikke er nok med smarte planer og eksperter. Det er våre lokale samarbeidspartnere som sikrer tilgang, tillit og eierskap i lokalbefolkningen, slik at prosjektene fører til positiv endring.

Takket være våre lokale partnere, er Kirkens Nødhjelp ikke avhengig av en mengde norske hjelpearbeidere rundt om i landene der vi arbeider. Det ble gull verdt da reiserestriksjoner ble innført. Og dette langsiktige, tette samarbeidet med lokale partnere er takket være våre mest trofaste støttespillere, som sikrer oss forutsigbarheten som skal til for å skape gode partnerskap og prosjekter med høy kvalitet.

Mange av verdens mest sårbare regner med våre lokale partnere – og de regner med oss. Tusen takk for at vi kan regne med deg!

MALAWI: Vi inkluderer komponenter på vann, sanitær og hygiene i det pågående arbeidet, som ellers har mødre- og barnehelse som hovedprioritet. Vi når allerede ut til mange sårbare grupper gjennom helseklinikker i en rekke lokalsamfunn på landsbygda og kan enkelt legge til elementer av god hygienepraksis. Vi støtter mobile klinikker som nå distribuerer hygieneartikler og informasjon til lokalsamfunn på landsbygda.