Brønnen som ikke er en brønn

Rent vann redder liv og forandrer liv. Vi i Kirkens Nødhjelp vet at du som fast giver vil skape så stor forandring som mulig for hver krone. Og da er ikke alltid løsningen å bore en brønn.

FØR OG ETTER: Ejigayehu Eshete (45) med vannet fra dammen som tidligere var den primære vannkilden (til venstre), og vannet fra den nye tappestasjonen ved huset (til høyre). Foto: Hilina Abebe / Kirkens Nødhjelp

I Kirkens Nødhjelp jobber vi hele tiden for å få så mye rent vann som mulig ut av hver krone. Slik kan vi hjelpe flere, og slik kan du som giver være trygg på at din støtte blir forvaltet så effektivt som mulig. Noen steder er ikke brønnboring den rimeligste og beste løsningen. I Ankober-distriktet i Etiopia, mindre enn 200 kilometer fra Addis Ababa, har vi gode resultater med såkalte tyngdekraftsanlegg.

Ejigayehu Eshete (45) er alenemor til tolvåringen Tizibit. De bor på en avsidesliggende gård i Derefo kommune i Ankober-distriktet, bare en tre timers kjøretur fra kontoret mitt i Addis Abeba. Hun forteller at hun og datteren før måtte stå grytidlig opp for å sikre seg en tjueliters kanne med skittent vann fra en dam i nærheten.

DALFØRET: Tizibit og moren Ejigayehu Eshete bor i dette vakre dalføret i Ankober i Etiopia. Her får 5.700 mennesker nå tilgang til rent vann gjennom tyngdekraftsanlegget Kirkens Nødhjelp installerte i Derefo kommune i 2017. Foto: Hilina Abebe / Kirkens Nødhjelp.

Vannkonflikt

– Dammen hadde bare vann nok til ti–elleve kanner om dagen, og de som kom seg dit først om morgenen fikk mest. Det var av og til så lite vann at vi ikke en gang klarte å fylle en hel kanne. Da måtte vi gå enda lenger for å finne vann. Det ble ofte konflikter fordi det ikke var nok vann i dammen til oss alle. Hvis du ikke var der tidlig nok, fikk du ikke nok vann, eller du måtte bruke det meste av dagen på å lete, forteller Ejigayehu.

Hun livnærer seg på jordbruk og er avhengig av oksene sine for å få pløyd jorda.

– Vannet er veldig viktig for oss. Men ikke bare for oss. Husdyra våre måtte gå veldig langt for å drikke vann, og det tok mye av kreftene deres, sier hun.

Tyngdekraft

I Derefo kommune satte vi i gang et slikt prosjekt i april i fjor, sammen med den etiopiske ortodokse kirkens utviklingsorganisasjon DICAC.

Modell av tyngdekraftverk
Modell av tyngdekraftverk, les hvordan det virker i informasjonsboksen under.

Tyngdekraftsanlegg

A. Vanninntaket i høyden består av et betongbasseng med grov pukk. Kantene er støttet opp med større stein som samler overspill. Fra bassenget føres vannet videre i rør til reservoaret.

B. Reservoaret lenger nede er lukket, og samler opp vann for å sikre kontinuerlig vannforsyning i anlegget. Tanken sikrer også, sammen med høydeforskjellen mellom reservoaret og tappepunktene, at vanntrykket i rørene er høyt nok.

C. Tappepunktene er plassert der folk bor, og ved skolen og helsesenteret. Disse gjerdes inne for å hindre dyr i å forurense kranene.

I desember 2017 ble anlegget tatt i bruk. I dag får over 5,700 mennesker i kommunen rent vann fra et tappepunkt der de bor. Vannet er rent og trygt å drikke, og det er nok vann til både mennesker og husdyr. Eshete forteller at husholdningen har et daglig forbruk på minst 75 liter vann.

Ejigayehu Eshete

– Nå kan vi gi dyra vann rett der vi bor. Selv om vi ikke kan forstå språket deres, kan jeg se at dyra er glade for vannet. Og så sparer vi mye tid. Ikke bare bruker vi mindre tid på å hente vann, men nå kan vi pløye med oksene i stedet for å ta dem med på leting etter vann. Og det er ikke lenger konflikter med naboene, sier Ejigayehu.

TAPPESTASJON: Tolv år gamle Tizibit bruker bare noen minutter om dagen på å hente de 75 literne med vann som hun og moren Ejigayehu Eshete bruker om dagen. Foto: Hilina Abebe / Kirkens Nødhjelp.

Som fast giver til Kirkens Nødhjelps arbeid, kan du sikre ett menneske varig tilgang til rent vann – hver eneste måned. Rent vann redder liv og forandrer liv. Sammen forandrer vi verden.

Hvem som helst kan forandre livet sitt med rent vann. Hva kan ikke vann forandre?
Ejigayehu Eshete

Kart over Etiopia

Etiopia

• Hovedstad: Addis Abeba (2.355 m.o.h.)
  • Befolkning: 105,4 mill. (Afrikas mest folkerike etter Nigeria)
  • Areal: 1,1 mill. km2 (tilsvarende Norge, Sverige og Finland)
  • Språk: Oromo (33,8 %), amharisk (offisielt nasjonalt; 27 %), Somali (6,2 %), Tigrinya (6,1 %)
  • Religion: Kristendom (62,8 %), islam (33,9 %), tradisjonelle religioner (2,6 %)