Pakistan hardt rammet av covid-19 – så kom flomkatastrofen

Regionene som er blant Asias hardest rammede av covid-19, opplever nå en katastrofal flom. Sammen sørger vi for vannrenseutstyr og annen nødhjelp der behovene er størst. Som fast giver er du med og redder liv i Pakistan.

Worldometers.info melder om over 300.000 smittetilfeller og rundt 6.400 dødsfall knyttet til covid-19 i Pakistan. I et av de hardest rammede landene i Asia, er Sindh den hardest rammede provinsen. Kirkens Nødhjelp og våre lokale partnere har bekjempet pandemien i regionen siden april, og før flommen så det ut som Pakistan var i ferd med å få kontroll på smittespredningen. Nå frykter vi at flomkatastrofen som utspiller seg i det samme området, kan føre til en oppblomstring av viruset. Derfor styrker vi innsatsen på begge fronter for å beskytte de aller mest sårbare.

Klimakatastrofe

Det er monsuntid på det indiske subkontinentet, og det er liten tvil om at vi her allerede ser at klimaendringene fører til kraftigere, hyppigere og mer uforutsigbart regn. Det sier Christian Visnes, som er lederen for Kirkens Nødhjelps humanitære operasjoner.

– Det er usedvanlig mye regn i år, både i Pakistan og i omkringliggende land som Bangladesh og India. Nå er vi i en situasjon som krever rask handling, både med tanke på virusspredning og de umiddelbare humanitære konsekvensene.

I 2010 ble Pakistan rammet av en flom som krevde 1200–2200 menneskeliv og gjorde 14 millioner mennesker hjemløse. Situasjonen nå er uforutsigbar, men Visnes ser klare likhetstrekk med flomkatastrofen for ti år siden. Hittil er én million rammet av flommen, og 300.000 mennesker har behov for matvarehjelp.

Renseanlegg og pumper

Sammen med vår lokale partner RDF har Kirkens Nødhjelp satt i drift vannbehandlingsanlegg i to distrikter i Sindh-provinsen. Disse vil daglig gi rent drikkevann til 1400 husholdninger. Samtidig har vi stilt vannpumper til rådighet for å hjelpe lokale myndigheter å pumpe flomvann fra oversvømte områder. Vi deler også ut bøtter og kanner til flomrammede familier som nå må hente rent vann andre steder.

Vi jobber på spreng med å utvide innsatsen på alle fronter. I tillegg til vannarbeidet, vil vi dele ut hygieneutstyr, myggnett og presenninger, slik at flomrammede kan beskytte seg mot regn, vannbårne sykdommer og koronasmitte.

Tusen takk for at vi kan regne med deg!