Et barn er født i Etiopia

Caaltuu ble født på Melka Oda-sykehuset i Shashamane i Etiopia. Som fast giver gir du mødre trygghet og håp – og barn en fremtid!

«Jeg var veldig spent på hvordan det skulle gå siden dette er mitt første barn, men det gikk så fint», sier Fatoma Fayasa. Selv om hun bare er 20 år gammel, var datteren Caaltuu planlagt og ønsket. Og her på sykehuset er både mor og barn i de beste hender. Sammen med Kirkens Nødhjelp bidrar du til å skape trygghet og redde liv.

Fatoma Fayasa (20) og datteren Caaltuu.
Fatoma (20) og hennes én dag gamle datter, Caaltuu.

Tid er liv

Melka Oda-sykehuset gir helsehjelp til 400.000 mennesker i og rundt byen Shashamane. Her er det både trangt om plassen og utfordringer med bemanningen. Spesielt for mødre som bor langt fra sykehuset eller nærmeste klinikk, er det avgjørende å komme til sykehuset i god tid før fødselen – og få god oppfølging i etterkant.

Inntil nylig var det ikke plass til å huse mødre før – eller etter – fødselen. Men med støtte fra givere som deg, er det bygget en liten sengepost nettopp for disse mødrene. Og det er her Fatoma får hjelp til amming, informasjon om vaksiner – og den aller første blikkontakten med lille Caaltuu.

500 fødsler

«For to år siden hadde ikke kvinnene som skulle føde eller hadde født, noe sted å være på sykehuset. Men takket være samarbeidet har vi nå dette rommet. Det er i bruk hele døgnet», sier doktor Hawi Kidanu. 
Bare i august i år ble det født 500 babyer ved sykehuset.

«Det er så utrolig viktig at vi kan følge dem opp etter fødselen, slik at de kommer i gang med ammingen, og får gitt barna vaksiner og helsehjelpen de trenger», forklarer hun.

Siden pågangen er så stor, kan de kun være der i 24 timer etter fødselen.

«Vi skulle gjerne hatt dem der lenger, men vi får gjort mye på 24 timer, ikke minst fortalt dem om at vi har helsestasjon og tett oppfølging av mor og barn på sykehuset.»

På Melka Oda-sykehuset har Caaltuu fått en trygg fødsel og god start på livet. 

Planlagt, men plutselig

Omringet av sin mor og søster ligger 20 år gamle Fatoma i en av de seks sengene. Selv om det verken er laken eller pute på plastmadrassen, har familien sørget for at hun ligger godt og mykt. Hun skulle egentlig føde på en klinikk i landsbyen der hun bor, men én dag gamle Caaltuu hadde ingen planer om å vente. Under et besøk hos søsteren sin i Shashamane begynte plutselig fødselen. Da bar det rett til nærmeste sykehus. For 46 kilometer ble for langt å reise på humpete veier.

Mange på hennes alder har allerede flere barn, men selv har hun vært nøye med prevensjon.

«Nå passet det bra med barn. Nå var vi klare for å starte en familie», sier Fatoma, som jobber som bonde. 

Trygg fødsel

Tre svangerskapskontroller har hun vært på. Hun har vært nøye med det for å ta vare på sin egen helse og babyen i magen. Nå nyter hun den første dagen som mor på sykehuset. 

«De ansatte på sykehuset har vært helt fantastiske mot meg. De har passet på både meg og babyen min her i dette rommet. Jeg har følt meg trygg hele tiden.»

Hun trekker frem den første natten som spesielt viktig. For det er ikke så enkelt å komme i gang med ammingen helt alene. 

En ny start

Fatoma har store drømmer for Caaltuu, for hun har ikke så lang skolegang selv. Kun fire år. 

«Selv fikk jeg ikke utdanning, men har et stort håp for datteren min. Jeg har alltid ønsket meg mer utdanning og ville bli lege, men måtte jobbe på gården. Jeg synes det er så morsomt å lære.» 

Nå er hun mor for aller første gang og sier hun har fått troen på en annerledes fremtid. 

«Det å ha fått en datter betyr en helt ny start.»

Tusen takk!

Som fast giver sikrer du ikke bare mennesker tilgang til rent vann, trygge fødsler og helsetjenester. Du gir mødre som Fatoma trygghet og håp, og barn som Caaltuu en fremtid.

Tusen takk for at vi kan regne med deg!