Et barn er oss født

For en million flyktninger i Libanon er selve fremtiden satt på vent. Yousef (5), Aus (3) og Talia (1) er født på flukt.

BESKYTTELSE: «Det har vært så viktig for oss at vi har hatt tilgang til vann og såpe», sier Weedad, her med yngstedatteren Talia (1). I tillegg til rent vann og trygge sanitærforhold, deler Kirkens Nødhjelp ut hygienepakker med såpe og munnbind til syriske flyktninger og andre som er spesielt sårbare for covid-19.

Bak en teltduk i værharde Bekaa-dalen venter Weedad Ahmad al-Khalaf. Hun flyktet fra Syria i 2012 sammen med mannen Mohammed og svigermoren Serie. De tre barna Yousef (5), Aus (3) og Talia (1) er født på flukt.

«Det er vondt å se på datteren min leke når jeg ikke vet hva som venter. Ofte tar jeg meg selv i å undre på hva slags fremtid hun vil få», sier Weedad.

Ønsker barna skolegang

Det er tøft å leve tett i telt uten noen ende i sikte, spesielt når vinteren kommer med kulde og store snømengder. Koronapandemien har gjort det umulig for pappa Mohammed å finne strøjobber, og prisene har økt. Brensel er dyrt, og familien har ikke råd til materialer til å isolere teltet med.

At skolen er stengt, er likevel det verste for mamma Weedad, som selv er analfabet. Hun vet at skolegang og utdanning er veien ut av fattigdommen og sårbarheten hun selv har vokst opp med:

«Yousef skulle startet på barneskolen. Mangel på skolegang er det som bekymrer meg mest. Det viktigste for oss er å gi barna våre en fremtid ved å gi dem utdanning.»

Vann og såpe

Vi er alle rammet av pandemien på en eller annen måte, men flyktninger som lever tett uten muligheter for sosial distansering, er spesielt sårbare. Derfor er hygiene ekstra viktig. Takket være arbeidet du støtter, har Weedad og familien rent vann i teltet, hygieneartikler som såpe – og ikke minst informasjon om smittevern.

«Det har vært så viktig for oss at vi har hatt tilgang til vann og såpe», sier Weedad. «Det bruker vi jo hele tiden.»

Et barn er oss født

I gudstjenesten på julaften hører vi ofte profetien om Jesus’ fødsel fra Jesaja: «Et barn er oss født.» Oss. For barnet er aldri en av de andre. Aldri en fremmed. Aldri en fiende. Barnet forener oss. Forandrer oss. Får oss til å åpne hjertene for hverandre. Og for andre.

«Det krever en hel landsby å oppdra et barn», sier et gammelt, afrikansk ordtak. Men i møte med globale utfordringer som klimaendringer, pandemier, konflikter og ulikhet, kreves det kanskje en hel verden. En rettferdig verden. En deilig jord.

Ditt faste bidrag til Kirkens Nødhjelps arbeid kan redde liv og forandre liv der din støtte kan utgjøre aller størst forskjell akkurat nå, i Libanon og andre steder i verden. Sammen kan vi forandre verden – for ett barn om gangen.