Gutten som plutselig måtte bli voksen

Da Jean (14) og fire søsken kom bort fra foreldrene under flukten fra borgerkrigen i DR Kongo, måtte den livsglade gutten plutselig bli voksen. Med din støtte til Fasteaksjonen redder og forandrer du liv over hele verden!

Bli med Jean (14) på omvisning i Kakanda-leiren nordøst i Angola, der flyktninger fra DR Kongo har søkt trygghet. Kirkens Nødhjelp sikrer rent vann, trygge sanitærforhold og hygienetiltak i leiren.

Jean er en hjelpsom sønn og omsorgsfull storebror, men først og fremst elsker han å spille fotball med vennene sine. Frem til i fjor levde han trygt med mor og far og fem søsken. De hadde nok mat og vann. Men så kom borgerkrigen til landsbyen hans i Kasai-regionen i Den demokratiske republikken Kongo.

Alene på flukt

– En morgen våknet vi av at vi hørte skyting. Mamma og pappa tok hånd om de to yngste søsknene mine, og vi fire eldste endte opp med å løpe i en annen retning. Plutselig var vi fire søsken alene på flukt. Jeg gråt en del og trodde aldri jeg kom til å se mamma og pappa igjen, forteller Jean.

Vil du være med å hjelpe? Vipps din gave til 2426

Nå sitter Jean trygt i en plaststol i flyktningleiren Kakanda nordøst i Angola, ikke langt fra grensen til DR Kongo. Han har nettopp tatt seg en vask etter å ha spilt fotball med vennene sine.

Jean vasker seg.
Med din støtte sikrer vi de kongolesiske flyktningene i Nord-Angola tilgang til rent vann, trygge sanitærforhold og hygieneartikler. Rent vann redder liv! Alle foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

– Fotball er gøy! Cristiano Ronaldo er favorittspilleren min, og Real Madrid er laget mitt, smiler han. Men det drømmende smilet blir borte når han skal fortelle om dagene som gjorde at Jean og søsteren måtte bli voksne på et blunk.

Manglet vann

Jeans storesøster tok hånd om lillesøsteren deres, og Jean fikk ansvar for lillebroren. De hadde hverken mat eller vann, så sorgen over resten av familien måtte skyves i bakgrunnen.

– Du er nødt til å holde motet oppe. Uansett hvor tørst du er, må du tenke at du snart kommer til å finne vann. Jeg prøvde å holde lillebroren min i ro, så han skulle klare seg lengst mulig uten vann.

Og etter noen dager krysset de grensen til Angola og kom til flyktningleiren Kakanda. Der sørger Kirkens Nødhjelp for rent vann, trygge toaletter og hygieniske forhold. Men med tryggheten i leiren, vokste også bekymringene for foreldrene og de to yngste søsknene. Men så en dag sto de plutselig foran ham.

Gjenforent

– Jeg ble så glad, og hoppet opp på pappa og ga ham en lang klem. Jeg trodde jeg aldri kom til å se mamma og pappa igjen. Men de hadde hørt et rykte om at jeg og søsknene mine var i en leir i Angola. Så kom de hit for å lete etter oss!

Jean og faren.
– Jeg ble så glad, og hoppet opp på pappa og ga ham en lang klem. Jeg trodde jeg aldri kom til å se mamma og pappa igjen, forteller 14 år gamle Jean. Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp.

Kirkens Nødhjelp er på plass i Kakanda-leiren med nødhjelp til flyktninger fra Kasai-regionen. Med din støtte sikrer vi flyktninger tilgang til rent vann, trygge sanitærforhold og hygieneartikler. Nødhjelpsoperasjonen skjer i samarbeid med FN og andre humanitære organisasjoner. Kirkens Nødhjelps ekspertise på WASH (vann, sanitær og hygiene) er en nøkkel til å forebygge livstruende epidemier som kolera.

Med din støtte til Kirkens Nødhjelps arbeid, er du med og sikrer at vi kan redde liv i krig og katastrofe, samtidig som vi fortsetter det langsiktige arbeidet med å sikre alle mennesker tilgang til rent vann. Tusen takk!

Kasai/DR Kongo

• 3,8 millioner på flukt DR Kongo1
  • 1,4 millioner på flukt i Kasai – over 30.000 til Angola1
  • 850.000 barn på flukt, mange uten skole- og helsetilbud2
  • Barn i Kasai utsettes for overgrep, kidnappinger og rekruttering som barnesoldater2
  • Over 7 millioner barn uten skolegang i DR Kongo3
  • Over 900 skoler ødelagt i Kasai3
  • Over 7,7 millioner trues av sult i DR Kongo – økning fra 5,9 millioner i 20164
  • 42 % av husholdningene i Kasai mangler tilstrekkelig tilgang på mat5
  • Kolerautbrudd i 20 av 26 provinser i DR Kongo6
  • Kirkens Nødhjelp er nå også på plass i Zambia med nødhjelp til flyktninger fra Katanga-provinsen sørøst i DR Kongo.

1 FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR)
2 FNs barnefond (UNICEF)
3 Flyktninghjelpen (NRC)
4 FNs utviklingsprogram (OCHA)
5 FNs matvareprogram (WFP)
6 Verdens helseorganisasjon (WHO)

Gi en gave

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Gaven din kan gi 200 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned