RENT VANN REDDER LIV

Med din gave til Fasteaksjonen er du med og redder liv blant flyktningene fra borgerkrigen i DR Kongo.

Kirkens Nødhjelp er på plass nordøst i Angola og nordvest i Zambia med nødhjelp til flyktninger fra de brutale krigshandlingene i nabolandet Den demokratiske republikken Kongo. Vannbårne diarésykdommer som kolera sprer seg ofte i katastrofeområder og flyktningleire, og spesielt for barn er denne sykdommen livstruende. Sammen med Kirkens Nødhjelp kan du sikre flyktningene rent vann, trygge sanitærforhold og hygieneartikler. Du kan redde liv!

Vil du være med å hjelpe? Vipps din gave til 2426

Kirkens Nødhjelp forsyner blant annet flyktningleiren Kakanda ved Dundo i Nordøst-Angola med rent vann. Her er Mulomba Symphorien på toppen av vanntanken, med medarbeiderne Djems og Kale Tshimanga til venstre. Alle foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Konfliktene i Den demokratiske republikken Kongo, forkortet DR Kongo, handler om politisk rivalisering, etniske motsetninger, kamp om ressurser og militser fra naboland. Alle partene i konflikten, inkludert de fredsbevarende FN-styrkene, anklages for seksuelle overgrep, og spesielt opprørsgrupper og regjeringsstyrker bruker voldtekt som militær strategi for å ødelegge familier og lokalsamfunn. 3,8 millioner er på flukt internt og til naboland, samtidig som DR Kongo selv tar imot flyktninger, hovedsakelig fra nabolandene Burundi og Den sentralafrikanske republikk.

Jean vasker seg etter fotballkamp med vennene i Kakanda-leiren i Angola. Da krigen kom til landsbyen hans i Kasai-regionen i DR Kongo, måtte familien hans flykte hals over hodet, og de fire eldste søsknene kom bort fra foreldrene. I flyktningleiren Kakanda i Nord-Angola fant barna trygghet, rent vann – og foreldrene sine. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp.

Den politiske situasjonen i DR Kongo er fastlåst. Landet er blant de største i Afrika, både målt i folketall og areal, og sentralregjeringen mangler kontroll mange steder. Valget i november i fjor ble ikke gjennomført som planlagt, og det ser ikke ut til at en politisk løsning er innenfor rekkevidde. I Kasai-regionen er motstanden mot sentralregjeringen spesielt sterk, og president Joseph Kabila har nektet å anerkjenne regionens demokratisk valgte leder Jean-Pierre Pandi. Situasjonen tilspisset seg i fjor sommer, da Pandi ble drept av regjeringsstyrker, og dette har utløst en humanitær katastrofe og drevet 1,4 millioner på flukt i de tre provinsene som utgjør Kasai-regionen.

Innocent Nigindu sjekker daglig kvaliteten på drikkevannet i Kakanda. Han koordinerer flyktningene som Kirkens Nødhjelp har sysselsatt til å utføre rengjøring av sanitæranlegg og håndtering av avfall i leiren. Innocent er selv flyktning fra DR Kongo. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp.

I Bukavu i Kivu-provinsen øst i landet har Kirkens Nødhjelp i en årrekke støttet Dr. Denis Mukwege, Panzi-sykehuset og rehabiliteringssenteret Dorcas hus, som gir et helhetlig tilbud til overlevende etter krigsvoldtekter. Dette arbeidet pågår fortsatt, samtidig som vi også sikrer nødhjelp til flyktningene fra DR Kongo i nabolandene Angola og Zambia.

Med din støtte til Fasteaksjonen er du med og redder liv og forandrer liv, både blant flyktninger fra DR Kongo og andre steder der behovene er størst akkurat nå, og der din støtte kan utgjøre størst mulig forskjell!

STØTT ÅRETS FASTEAKSJON

Din støtte går der behovet er størst

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Gaven din kan gi 200 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned