Fra barnesoldat til bilmekaniker

Da Bwira var åtte, ble storebroren hans drept av en opprørsgruppe i Øst-Kongo. Bwira ble med i en rivaliserende milits for å hevne broren. Nå er Bwira 16, og børsa er byttet ut med skiftenøkkel. Som fast giver redder du liv og forandrer liv!

Bwira

BILMEKANIKER: Kirkens Nødhjelp støtter ungdomssenteret ETN i Goma i Øst-Kongo, der over hundre ungdommer hvert år får opplæring som bilmekanikere, rørleggere, snekkere, sveisere og frisører. Ungdommene er overlevende etter voldtekter eller tidligere barnesoldater, slik som Bwira (16). Begge foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

– Jobben min var å lete etter mat og ta med til kommandanten, forteller Bwira. Det er tydelig at 16-åringen synes det er vanskelig å fortelle om årene som barnesoldat i militsen APCLS.

Ble banket opp
Alliance des patriotes pour un Congo libre et souverain er et fint navn på en væpnet gruppe som står bak mange brudd på menneskerettighetene. Ett av dem er å utnytte barn som Bwira til å slåss og jobbe for seg.

– Gruppa skulle beskytte folk, og vi skulle frigjøre landsbyene rundt oss og deretter resten av landet, forteller Bwira om visjonen til militsen.
I 2014 ble APCLS slått tilbake av den kongolesiske hæren, men selv om militsen er borte, har den tapte barndommen satt spor i Bwira sitt sinn.

– Vi sov ute, og det regnet ofte mye. Det var kaldt, og vi hadde heller ikke mat. Vi ble banket opp av kommandantene våre, forteller Bwira. Han levde fire år med opprørsgruppa i jungelen før han klarte å flykte.

Flyktet for livet
Fluktplanene la Bwira sammen med tre kamerater da han var tolv år.

– Jeg og en annen ble tatt for å stjele fra en landsby, og det er et brudd på reglene. Så kommandantene bestemte seg for å straffe oss ved å sende oss ut i kamp. Vi flyktet til nærmeste landsby, der vi fikk hjelp av en familie. Militsen lette etter oss, og de var villige til å drepe oss om de fant oss. Etter hvert ble vi oppdaget, og vi flyktet videre midt på natta og løp gjennom jungelen.

Heldigvis endte historien godt for Bwira. Han fikk hjelp av noen han møtte, og til slutt fikk han plass på ungdomssenteret ETN i Goma. Med støtte fra Kirkens Nødhjelp og faste givere som deg, har Bwira begynt på yrkesutdanning som bilmekaniker.

Bwira2

Teori og praksis
Ungdommene på senteret er i hovedsak mellom 14 og 18 år gamle, og alle er tidligere barnesoldater eller overlevende etter voldtekt. Noen har også ulike funksjonshemminger. I tillegg til yrkesutdanning og lærlingplass, får ungdommene tid og hjelp til å bearbeide traumer.

– Utdanningen tar rundt ett år, og så er det tre måneder med praksis etterpå. Flere av ungdommene danner små bedrifter og jobber sammen etter å ha vært her, forteller pastor Matata Manase. Han er leder for ungdomssenteret, som ble etablert med støtte fra Kirkens Nødhjelp i 2002.

Vil forsørge seg selv
Bwira har ikke lenger kontakt med resten av familien sin, men sier at livet er "helt okei" nå

– Jeg ønsker å kunne forsørge meg selv, men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal klare det. Jeg vil jobbe som bilmekaniker, så jeg kan klare å kjøpe meg sko og klær, sier Bwira.

Alt Bwira ønsker seg, er å legge fortiden bak seg. Som fast giver til Kirkens Nødhjelps arbeid er du med og gir fremtidshåp til barn og ungdom som Bwira. Takk for at vi kan regne med deg!

Kirkens Nødhjelps arbeid i Goma

Kirkens Nødhjelps har støttet undervisningssenteret ETN (Education and Training of the victims of Nyiragongo» i Goma siden 2002. Det finnes også et tilsvarende senter i Masisi, også det i Øst-Kongo.

Ved ETN-senteret i Goma får over hundre ungdommer hvert år opplæring som bilmekanikere, rørleggere, snekkere, sveisere og frisører.

Ungdommene er tidligere barnesoldater og overlevende etter voldtekter.

Etter fullført utdanning får ungdommene tre måneders praksis. Målet er at de skal klare å skape sin egen jobb, samtidig som de får hjelp til å bearbeide traumer.