fra ørken til grønn oase

Rent drikkevann, nye vanningsmetoder og utdeling av geiter redder og forandrer liv midt i tørkerammede Somalia. Som fast giver gjør du det mulig!

Landsbyen Balley ligger 50 kilometer utenfor regionshovedstaden Garowe i Puntland, en av de to regionene som er aller hardest rammet av den vedvarende tørken i Somalia. Her bor 1.500 mennesker som lenge har hatt det svært vanskelig som følge av mangelen på vann. I fjor reparerte og utbedret Kirkens Nødhjelp den tørrlagte brønnen deres, og på kort tid var livet forandret.

Foto: Kirkens Nødhjelp

- Jeg kan drikke så mye vann jeg bare orker, og akkurat når jeg vil. Jeg vet at mange ikke kan det når det er så tørt i landet vårt. Jeg vet at vi er veldig heldige, sier 10 år gamle Maryam Abdirzale.

Sulten truer

Flere år på rad har regnet uteblitt i de mest utsatte regionene i Somalia. I 2019 viste tall fra FN at 45 millioner mennesker i det østlige og sørlige Afrika ble rammet av matmangel på grunn av langvarig tørke. Blant de 14 landene som trolig kommer til å bli hardest rammet av matmangel er Kenya, Etiopia, Sudan og Somalia. I 2020 har gresshoppesvermer som tar avlingene forsterket utfordringene for menneskene som bor her.

Vann – og geiter

I Balley er situasjonen langt lysere. Det er takket være våre faste givere, slike som deg. I tillegg til de 1.500 menneskene som bor i landsbyen, får ytterligere 27 familier, nomader som har mistet alt, vann. Disse har slått seg til rundt landsbyen det siste halvåret.

- Vi mistet alle dyrene våre i tørken. Vi hadde ikke vann, og ikke noe å leve av, sier Hafso Abdullahi Musse (30). Familien kom for tre måneder inn fra den knusktørre ørkenen, og til landsbyen hvor de nå bor. Her blir de tatt godt hånd om.

- Vi hadde ikke klart oss uten vann og hjelpen fra alle de snille menneskene i landsbyen. De gir oss litt mat, og nå har vi også fått noen geiter. Fra absolutt ingenting har vi nå fått håpet tilbake, sier Hafso.

Fra gult til grønt

Det mest oppsiktsvekkende i landsbyen er likevel et stort område fullt av bugnende grønnsaker. På rekke og rad dyrkes det alt fra tomater og agurk, til mais og chili. Ved hjelp av en enkel kanne og to dryppvanningsslanger, kan bonden selv lage et enkelt irrigasjonsanlegg/vannforsyningsanlegg. De flittige grønnsaksbøndene svinger hakken høyt i den stekende sola når nye furer graves. Det såkalte veggie-prosjektet er iverksatt av Kirkens Nødhjelp og gir allerede kjærkomne grønnsaker til alle i Balley.

Foto: Kirkens Nødhjelp

- Med stadige utvidelser er planen å etterhvert selge grønnsaker på det lokale markedet. Dette vil gi verdifulle inntekter i et område sterkt preget av tørke og sult, sier Reuben Chepkonga, prosjektansvarlig i Kirkens Nødhjelp.

Ønsker du å lese flere historier som denne? Se vårt magasin!

Som fast giver redder og forandrer du liv, i Somalia og andre steder i verden. Takk for at vi kan regne med deg!