LIVSKILDE 110 METER UNDER JORDEN

Rent vann fra en kilde 110 meter under bakken har skapt liv, utvikling og optimisme i Gumuruk i Sør-Sudan. Som fast giver gjør du det mulig!

- Før hadde vi alt for lite, og dårlig vann. Vi var ofte syke, særlig barna mine var plaget. Så kom Kirkens Nødhjelp, sier fembarnsmoren Forgol Hrodash (50) fra byen Gumuruk i Sør-Sudan.

Syke på myrvann

Byen Gumuruk ligger midt i det ugjestmilde ørkenlandskapet i delstaten Jonglei i Sør-Sudan. I alle år måtte de 55.000 innbyggerne klare seg på forurenset myrvann, og sykdommene florerte. Ikke minst barna var sterkt plaget av diaré og andre vannbårne sykdommer. I tørkeperioder var mangelen på vann ofte kritisk. I 2014 kom Kirkens Nødhjelp til byen og etablerte et renseanlegg som gjør det det forurensede vannet helt trygt å drikke.

Før drakk befolkningen forurenset gjørmevann vann fra denne skitne dammen. Foto: Kirkens Nødhjelp.

Boret 110 meter

Takket være våre faste givere, syder livet i dag på den store markedsplassen midt i byen. Kirkens Nødhjelp har etablert seg med et lite kontor etter at vi i april i år, etter mange år med boring, endelig fant en god og bærekraftig vannkilde på 110 meters dyp.

- Det var en stor opplevelse å se vannet sprute opp av grunnen, sier Kari Øyen, Kirkens Nødhjelps landansvarlige i Sør-Sudan. - Om denne kilden viser seg å være så god som vi håper, betyr det enormt mye for alle i Gumuruk. Nok vann til alle, til dyrene og til å dyrke – det utgjør den store forskjellen.

Endelig lyktes vi med å finne vann på 110 meters dyp. Foto: Kirkens Nødhjelp.

Skole, helse, vann

I samarbeid med den lokale kirken bygget Kirkens Nødhjelp en av skolene, og har også bidratt til byens eneste klinikk. Likevel er det det livsnødvendige vannet som først og fremst nevnes når vi snakker med folk rundt om i byen.

- Vi lever et enkelt og ofte strevsomt liv. I tørken er det færre ville dyr å jakte på. Livet er likevel noe helt annet etter at vi fikk trygt vann. Selv dyrene ble noen ganger syke før. Mange i Sør-Sudan har det så vanskelig i denne tørken, så vi føler oss heldige. Jeg vil takke Kirkens Nødhjelp, sier 20 år gamle Sunday Myapiriya.

Som fast giver redder og forandrer du liv, i Sør-Sudan og andre steder i verden. Takk for at vi kan regne med deg!