Fordi det er rett

Uansett hvilken side som har rett – ofre for konflikt har rett på nødhjelp. Derfor sikrer vi uskyldige sivile rent vann i Gaza, Darfur og andre steder. Stå sammen med oss på de sårbares side!

TRAUMATISERT: «Jeg våkner hver natt og tror de kommer for å ta meg», forteller Rokhaya (8). Hun deler seng med søstrene i en enkel stråhytte sørvest i Darfur. Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Væpnede konflikter tar liv og ødelegger liv og samfunn over hele verden. Noen konflikter vekker sterke følelser i oss, selv om de skjer langt unna, og mange av oss tar side. Andre konflikter får vi knapt høre om, selv om de er like blodige og urettferdige. Uansett er det uskyldige sivile som rammes hardest. Det er nesten alltid de fattigste som er mest sårbare, og blant dem barn og kvinner.

Glemt konflikt

Én av disse glemte konfliktene har pågått i 18 år i Darfur vest i Sudan. Og en av disse uskyldige sivile er åtte år gamle Rokhaya. Sammen med sin høygravide mor Kaltom Abakar Hamid (30) og søstrene Suad og Fatma (9), måtte hun flykte fra hjemstedet i nærheten av byen Gereida. Kaltom forteller om angrepet som drev dem på flukt:

«Vi så bevæpnede menn komme på kameler, over hundre av dem. De begynte å skyte etter oss. Vi var livredde. Jeg fikk samlet barna mens mennesker ble drept rundt oss.»

På bar bakke

Familien levde et godt liv i landsbyen og livnærte seg på grønnsaker og dyrehold. Barna gikk på skole, og de hadde sykehus ikke langt unna. De hadde det de trengte, forteller trebarnsmoren. Under angrepet ble dyrene tatt og hjemmene deres brent ned. Nå er det ingenting igjen av landsbyen deres.

Rokhaya tenker fortsatt på angrepet, og hun sliter med å få sove om natten:

«Jeg var så redd og holdt meg hardt fast i Suad. Vi gjemte oss bak murene på sykehuset. Men så ble vi oppdaget og måtte gjemme oss bak noen trær.»

RETT: De siste ukene har en oppblussing i konflikten i sørvestlige Darfur fordrevet tusenvis av mennesker. Sammen med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) deler Kirkens Nødhjelp ut humanitært materiell til de nyankomne i en leir ca. 15 kilometer utenfor byen Nyala. Her er Anette Torjusen fra Kirkens Nødhjelp med når nesten 1400 fordrevne fra Fallata får tepper, vannkanner, presenninger, myggnett, matter og hygienepakker. Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Rett på vann

Den lille familien har mistet alt, og enda et lite barn er født på flukt. Men med din støtte gir vi nødhjelp til 250.000 flyktninger og internt fordrevne i Darfur. Samtidig reparerer vi ødelagt vanninfrastruktur i Gaza og fortsetter å sikre mennesker over hele verden retten til rent vann. Rent vann redder liv og forandrer liv.

Mangel på rent vann er en kilde til konflikt, spesielt i områder som Darfur, der klimaendringene har ført til mer tørke. Derfor er tilgang til rent vann også en av løsningene på konflikter. Vann forandrer verden.

Uansett hvem som har rett, har folk i nød rett på hjelp. Vi i Kirkens Nødhjelp redder og beskytter livene til de mest sårbare i krise, konflikt og på flukt, selv om resten av verden har glemt dem eller ikke har sympati for deres side.

Med din støtte sikrer vi alle i verden tilgang til rent vann. Tusen takk!

Gi en gave

Din støtte går der behovet er størst

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Gaven din kan gi 250 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned