DU ER MED OG GJENOPPBYGGER SYRIA

Noen steder i Syria vender internt fordrevne og flyktninger så smått tilbake til sine hjem. Som fast giver er du med og reparerer ødelagte vannpumper og rør, skoler og hjem.

Vanningenøren
Vanningeniøren Susan Al Nablusi har ledet arbeidet med å reparere en pumpestasjon som sikrer rent vann til 40.000 mennesker i et nabolag i Syrias hovedstad Damaskus. Her står hun sammen med Kirkens Nødhjelps Midtøsten-ansatte Ioannis Georgiadis og Ingunn Brandvoll, og Fader Alexi, lederen for den humanitære organisasjonen til GOPA. Alle foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp

Våre lokale partnerorganisasjoner i Syria og nabolandene har sikret syrere livreddende nødhjelp siden borgerkrigen startet i mars 2011. Konflikten pågår fortsatt, men så smått begynner fordrevne å vende tilbake til sine hjem. Store deler av landet ligger i ruiner, og også vannforsyningen er ødelagt mange steder. Med din støtte reparerer vi brønner og vannledninger og gir støtte til restaurering av ødelagte skoler, helsesentre og boliger.

vender hjem
En hjemvendt flyktning reparerer familiens leilighet i Zabadani. Før krigen hadde byen 45.000 innbyggere og var et yndet utfartsmål for folk fra hovedstaden Damaskus, en tre kvarters biltur unna. Nå vender en del internt fordrevne og flyktninger tilbake, men de fleste av dem finner hjemmene sine i ruiner. Kirkens Nødhjelp arbeider med å sikre hjemvendte flyktninger tilgang til rent vann og hjelp til å reparere hjem og skoler.

Byen Zabadani med 45.000 innbyggere var før krigen et populært utfartssted for folk fra Damaskus. Nå har noen tusen allerede vendt tilbake, og flere er ventet i tiden som kommer. De hjemvendte mangler det meste: vann, strøm og et hjem som beskytter mot vær og vind. Våre partnere jobber på spreng med å sikre tilgang til rent vann og reparere skolebygg. Familier får også støtte til å reparere sine ødelagte hjem. Som fast giver bidrar du også til å gi barn i Syria et trygt sted å bo og en skole å gå til!

Kulehullene skal bli borte
En hjemvendt flyktning sparkler over kulehullene i tavlen i et klasserom i Zabadani. Snart skal denne skolen fylles med syriske barn som har vendt tilbake til hjembyen sammen med familiene sine.

Som fast giver er du med og redder liv og forandrer liv over hele verden – hver eneste måned! Tusen takk for at vi kan regne med deg!

Fakta om Syria

• Borgerkrig siden mars 2011.
  • Hovedstad: Damaskus.
  • Innbyggere (før krigen): Over 21 millioner.
  • 10,9 millioner fordrevne – 5,5 millioner registrerte flyktninger (de fleste til Libanon, Jordan og Tyrkia).
  • Kirkens Nødhjelps nødhjelpsoperasjon siden 2012.
  • Rent vann, sanitærtjenester, hygieneartikler og psykososial støtte til 4,1 mill. internt fordrevne og flyktninger i Syria og nabolandene.
  • Pågående støtte til reparasjon av vanninfrastruktur, hjem og skoler.