En drøm på flukt

For et halvt år siden måtte Malaz Mustafa flykte fra Sør-Sudan til Darfur. Nå har hun funnet en trygg havn – og en drøm. Som fast giver gir du mer enn rent vann. Du gir håp.

Malaz (7) fyller vannbøtten i flyktningleiren Bilel i Darfur. Alle foto: Håvard Bjelland

Vi ser henne med en gang, det store smilet mens hun holder styr på køen av vannkanner som skal fylles. Vi er i Bilel, en leir for rundt 30.000 internt fordrevne og 5.500 flyktninger fra Sør-Sudan.

Konsentrert og strukturert viser Malaz oss hvordan køsystemet fungerer rundt tappekranene. Hun flytter kjapt på vannkannene så fort de fyller seg opp, mens hun samtidig passer på at det nydelige brune sjalet hennes ikke blir vått.

Måtte flykte

Klimaendringene fører allerede til orkaner, tyfoner, flom og tørke. I Sudan og nabolandene er mangelen på vann og mat en kilde til konflikt. FN anslår at 400.000 mennesker har mistet livet i konfliktene i Sør-Sudan, mens nye tall viser at over 700.000 sørsudanere har søkt tilflukt i Sudan.

Kirkens Nødhjelp sørger for rent vann og annen nødhjelp til 220.000 flyktninger og internt fordrevne i Bilel og seks andre leirer i Darfur. Sammen med våre partnere, sørger våre rundt 100 lokalt ansatte for at flyktningleirene er trygge oaser i en tørr og urolig region.

Bilel ligger utenfor Nyala, Sudans nest største by. En av dem som nylig har kommet, er sju år gamle Malaz Mustafa. Livet i hjembyen Wau i Sør-Sudan var ikke lenger trygt, så familien har nå søkt tilflukt i Bilel.

Malaz var bare seks år gammel da familien måtte forlate alt for å starte et nytt liv i Bilel. Nå har de bodd her et halvt år, Malaz og søsknene har begynt på skole, og familien har begynt på en ny etappe i livet.

– Jeg går i andre klasse nå, og vil gjerne bli lege. Jeg er veldig glad i å være på skolen, forteller hun.

Vannhjelper

Selv om Malaz er forholdsvis ny i leiren, har hun allerede rukket å få venner, og de har alltid mye lek på gang.

– Aller morsomst er det å hoppe tau, det er det jeg gjør aller mest, smiler hun.

Malaz bor i et lite hus av strå, bare et par hundre meter unna nærmeste vannstasjon. Det er hennes oppgave å gå å hente vann hver dag. Men i tillegg til å hente vann til familien sin, hjelper hun til med bøttelogistikken ved vannstasjonen.

For de nesten 40.000 menneskene i Bilel, har tilgang til rent vann forandret alt. Og selv om vann, sanitær og hygiene utgjør kjernen i Kirkens Nødhjelps arbeid, sørger våre ansatte og partnere i Darfur også for helsetilbud, utdanning og matutdeling ved behov. Dette kommer både flyktningene og de fordrevne i leiren samt lokalsamfunnet rundt til gode.

Tusen takk!

Kirkens Nødhjelp var raskt på plass med akutt nødhjelp da den snart 18 år gamle Darfur-konflikten herjet som verst. Siden har vi bidratt til å videreutvikle leirene. Selv om håpet for de aller fleste flyktninger og internt fordrevne er å kunne vende tilbake til sine hjemsteder, er realiteten at mange som Malaz vokser opp på flukt uten noen ende i sikte. Derfor handler ikke vårt arbeid for flyktningene kun om overlevelse. Sammen hjelper vi mennesker å legge grunnlaget for en bedre fremtid.

Ditt månedlige bidrag kan utgjøre forskjellen på liv og død, på helse og sykdom, trygghet og frykt. Men kanskje det aller mest verdifulle, er at vi sammen skaper håp som gir rom for drømmer som Malaz sin legedrøm. Tusen takk for at vi kan regne med deg!

Malaz drømmer om å bli lege. Sammen gir vi Malaz og andre mennesker mulighet til å følge sine drømmer!