En ung mann med en stor drøm

Takket være brønnen i Kasalaulo, bruker Japhet dagen på å studere, lage kunst og motivere andre unge til å være med å skape en lysere fremtid for Zambia, lokalsamfunnet og seg selv. Som fast giver gir du mennesker muligheter og håp.

Japhet Muleba er et eneste stort smil når vi møter ham i landsbyen Kasalaulo i Zambia. 17-åringen har en enorm stå-på-vilje og et smittende engasjement. Han har sett hva en brønn kan gjøre. Nå jobber han fra tidlig morgen til sen kveld for å gripe mulighetene han har fått – og hjelpe andre:

– Drømmen min er å bli lærer, for jeg liker så godt å motivere andre. Lære bort det jeg kan og hjelpe andre til å lære, forteller han.

Vann er helse – og utdanning

Er det noe Japhet brenner for, er det å forandre Zambia til det bedre. Og hvem er vel bedre rustet enn de unge?

– For min egen del både håper jeg og drømmer om at livet mitt skal bli bedre enn det er i dag, og derfor prøver jeg å motivere ungdommene her til å dra landet vårt fremover, sier han.

Landsbyen han bor i, var lenge preget av sykdom. Den eneste vannkilden for de 1753 innbyggerne var en skitten elv. Her hentet de alt vannet de trenger til drikke, klesvask, rengjøring og matlaging. Selv brukte Japhet mange timer hver dag på å hente vann. Men etter at landsbyen fikk brønn med rent drikkevann av Kirkens Nødhjelp i 2018, kan han bruke tiden sin på hjertesakene sine.

– Jeg er så takknemlig for at vi har fått rent vann. Nå håper jeg vi kan få enda flere vannstasjoner i landsbyen.

Tid til kunst

Selv om brønnen har gitt Japhet mer tid til andre ting, er timeplanen hans fylt til randen.

– Jeg drar til skolen tidlig om morgenen, så går jeg hjem til lunsj for så å være på skolen igjen til klokken 21. Da blir det ikke alltid så mye tid til andre ting. Skolen min ligger nemlig langt unna, forklarer han.

Men til tross for lang skolevei og hektisk program, trekker Japhet frem papir og blyant så fort sjansen byr seg. Går man forbi huset til Japhet, kan man ofte se ham sitte med litt krum nakke på den lille verandaen utenfor inngangsdøra. Kunsten er ikke bare et fristed for den travle unge mannen, men også et verktøy han bruker for å holde drømmen sin i live.

– Det er mange utfordringer i hverdagen, men tegning får meg gjennom dem. Hvis du bruker tiden din på ting som kan sikre deg en god fremtid, gir det håp for hele vår generasjon, sier Japhet.

Fra deg til Japhet – til verden!

Med din faste støtte til Kirkens Nødhjelps arbeid, kan du hver måned være med å forandre livene til ressurspersoner som Japhet. Sammen er vi med og sikrer alle mennesker retten til rent vann – og muligheten til å skape en bedre verden sammen med oss!

Takk for at vi kan regne med deg!