Ønskebrønnen

Kila (10) drømmer om å studere matte på universitetet og bli lærer. Brønnen i Beseko gir barna bedre helse, tid til å gå på skole og håp om en bedre fremtid. Som fast giver forandrer du alt for jenter som Kila!

FORANDRER ALT: Det rene vannet fra den nye brønnen har gitt Kila bedre helse og mer tid til skolegang, lekser og lek.

«Skolen er viktig for at vi skal utvikle oss og få en utdannelse. Jeg vil studere på universitetet.»

Ti år gamle Kila Hirpo går i fjerde klasse, og hun er så glad i å gå på skolen at hun vil bli lærer. Hun får toppkarakterer i alle fag, men matematikk er favorittfaget.

«Jeg vil at alle skal bli like glade i matte som meg», smiler hun.

På 120 meters dyp

Frem til i forfjor måtte de 8000 innbyggerne i tettstedet Beseko i Etiopia hente alt vannet i en elv i nærheten. Alle visste at det brune, grumsete elvevannet kunne gi blodig diaré og andre vannbårne helseplager, og noen ble så desperate at de valgte å flykte fra området.

Men i september 2018 kom Kirkens Nødhjelp til Beseko for å bore etter vann. På 120 meters dyp traff boret en åre med friskt og rent drikkevann. Nå fraktes det trygge drikkevannet i totalt 16 kilometer rør til 14 vannstasjoner. Og til en av disse vannstasjonene kommer Kila hver eneste morgen for å hente vann.

Takket være det rene vannet holder hun seg frisk, og familien har vann til matlaging, kaffe og dyrene. Men for å være sparsommelige, bruker familien fortsatt elvevannet til klesvask og rengjøring av huset.

Løper fra stress

LØPER: Kila er glad i å løpe, og aller helst kappløper hun med bestevenninnen Genet.

Kila bor i en frodig del av landsbyen Beseko, rundt fem timer sør for Etiopias hovedstad Addis Abeba. Midt på en grønn slette ligger huset hennes omringet av en maisåker, avokadotrær og eukalyptustrær. Huset er bygget av leire, høy og trepinner, og rommer en stue og et soverom.  Det deler hun med besteforeldre, mor, to brødre og en søster.

«Jeg elsker dyrene våre. Kuene som gir oss melk, oksene som hjelper oss i åkeren og eselet som hjelper oss å bære.»

Livet som skolejente og bondedatter kan bli travelt, men takket være den nye brønnen, har Kila litt tid til å bare være barn. Da trener hun på løping sammen med bestevenninnen sin Genet.

«Jeg elsker å løpe. Jeg kan løpe hele tiden. Det gjør meg så lykkelig», sier hun. Og blir det likevel for mye slit og mas, løper hun uansett.

«Da løper jeg fra alt stresset og alle arbeidsoppgavene mine. Det er så fint!»

Et liv med vann

29.–31. mars får våre faste givere drahjelp av 40.000 bøssebærere og glade givere over hele landet i årets fasteaksjon. Sammen skal vi sikre enda flere mennesker som Kila et liv med vann. Om du får besøk av bøssebærere fra Kirkens Nødhjelp på døra, setter de helt sikkert pris på å høre at du støtter arbeidet året rundt.

Tusen takk for at vi kan regne med deg!

BARNEFILM: Til årets fasteaksjon har vi laget denne filmen om Kila, beregnet til barn. Se den gjerne sammen med dine barn, nevøer, nieser, barnebarn, elever eller andre!