Nødhjelpspiloten

Som fast giver er du med Kirkens Nødhjelps feltkoordinator Ahmednaji «Naji» Bashir Mohamed (27) når han sørger for at alle klimaflyktningene i Jilab-leirene i Puntland får bærekraftig tilgang til rent, trygt drikkevann.

Ikledd lilla t-skjorte og rød topplue viser Naji oss rundt i flyktningleiren Jilab i Puntland. Resultatene av vårt felles arbeid er synlig overalt, fra vanntårnet der det rene vannet pumpes opp fra bakken, gjennom rørledningene til tappestasjonene rundt om i leiren, og i ringen av mødre og barn som får opplæring i god håndvask. Det er mennesker over alt, flest kvinner og barn, og Naji stopper opp, håndhilser og småprater med alle på somalisk, før han fortsetter omvisningen på engelsk.

Soldrevet vannpumpe

«Det bor rundt 25.000 mennesker i denne leiren», forteller Naji. «De fleste har blitt fordrevet fra hjemmene sine på grunn av konflikt og tørke. I Somalia har det vært fire tørkeperioder på rad. Tørken ble så alvorlig at den tok livet av dyrene som var livsgrunnlaget til de fleste nomadefamiliene. Når folk kommer hit, finner de ikke noe arbeid, så de er avhengige av humanitær hjelp. Mange familier her fått bare ett måltid om dagen.»

Det første Naji viser oss, er vanntårnet som rager over bakken utenfor leiren. Han forteller at brønnen ble boret i 2015. Strøm fra digre solcellepaneler driver den kraftige pumpen som henter det rene, trygge vannet fra dypt nede i bakken og opp i tårnet, som var ment å skulle betjene 10.000 beboere i lokalsamfunnet. Fallet fra tårnet sørger for vanntrykk i rørledningene som går ut til flere tappestasjoner i leiren.

Vannvokterne

Vi skynder oss videre for å møte de frivillige som har fått ansvaret for tappestasjonene. Naji minner dem om viktigheten av at alt utstyret fungerer og ikke er forurenset, men også at alle som kommer for å hente vann føler seg rettferdig behandlet.

«Vi må først og fremst inspisere vanntårnet og tappestasjonene regelmessig, men også løse problemer og konflikter som oppstår», sier Naji.

Foto: Håvard Bjelland/Kirkens Nødhjelp.

Håndvask for viderekomne

En katastrofe kommer sjeldent alene, og diarésykdommen kolera dukker ofte opp i områder der folk bor tett i tett i enkle kår, slik som her i Jilab-leiren. Rent vann, trygge sanitærforhold og god hygiene redder liv. Naji tar oss med til en stor gruppe kvinner og barn som står i ring om en hygieneinstruktør som først demonstrerer hvordan man vasker hendene med vann og såpe, og så inviterer frivillige til å prøve seg.

«Opplæring i håndvask er en av de viktigste oppgavene som hygieneinstruktør,» sier Naji. «De fleste her er mødre, og de vet hvor livsviktig kunnskap om god hygiene er, både for enkeltpersoner, familier og hele samfunn som flyktningene i denne leiren.»

Flydrøm

Naji har hatt jobben som feltkoordinator for Kirkens Nødhjelp i Somalia i to perioder siden januar 2011. Han er utdannet innen økonomi og fotografi, og nå tar han en master i sikkerhet- og beredskapsledelse ved siden av jobben. Men midt i den travle arbeids- og studiehverdagen er det plass til høytflyvende drømmer.

«Min barndomsdrøm er å bli pilot, men som ett av 17 barn i en storfamilie, hadde ikke foreldrene mine mulighet til å dekke kostnadene til flyverutdanning. Likevel har jeg ikke gitt opp drømmen.»

Bli med på innspurten!

Det kan høres ut som et paradoks, men aldri før har så stor andel av verdens befolkning hatt bærekraftig tilgang til rent vann. Hele 8 av 9 mennesker kan hente trygt drikkevann i nærheten av der de bor. Men samtidig mangler fortsatt 844 millioner mennesker denne rettigheten, som er grunnlaget for alt liv.

Som fast giver til Kirkens Nødhjelp har du ikke bare bidratt til at flere enn noensinne har rent vann. Du er også med oss i innspurten som skal sikre alle mennesker i verden tilgang til rent vann de neste årene. Hver måned tar du et skritt på veien mot målet, og sammen sikrer vi rent vann til flere enn 2 millioner mennesker hvert eneste år!