Sammen bekjemper vi covid-19

I 2020 ga vi 2,5 millioner mennesker i 22 land beskyttelse mot koronasmitte. Med din støtte fortsetter vi arbeidet med å bekjempe pandemien.

HYGIENE: Antall tilfeller av covid-19 doblet seg i kaoset etter eksplosjonen i Beirut 3. august 2020. God håndhygiene og munnbind er en nøkkel til å stoppe spredningen. Her får Alia og barna Ali (9), Nour (6) og Karim (1) fra bydelen Boury Hammad i Beirut sentrum en familiepakke med hygieneprodukter, inkludert håndsåpe, håndsprit og munnbind.

Du har selv kjent på kroppen hvor mye det koster å stoppe spredningen av koronaviruset og beskytte de mest sårbare mot covid-19. Forestill deg at du lever i et katastrofeområde, en flyktningleir eller i et fattig lokalsamfunn i et utviklingsland. Hvordan praktiserer man sosial distansering når man ikke har et hus å bo i? Hvordan vasker man hendene når man ikke har rent vann og håndsåpe? Hvordan redder man liv når man ikke har et sykehus å gå til? Hvordan vender man tilbake til en normal hverdag om det ikke er noen vaksine å få?

FØRE VAR

Den mest effektive nødhjelpen er den vi gir før katastrofen rammer. Det langsiktige arbeidet du støtter hver måned gjør verdens mest sårbare bedre rustet til å håndtere kriser. Rent vann, trygge sanitærforhold og god hygienepraksis er de viktigste verktøyene i kampen mot infeksjonssykdommer som kolera – og covid-19. Og din støtte sikrer vårt nærvær lokalt der behovene er aller størst. Gjennom våre lokale partnere kommer hjelpen frem, selv om grensene stenger.

Fordi vi allerede har vann-, sanitær- og hygieneprosjekter lokalt i mange fattige land, var det forholdsvis enkelt å utvide tiltakene med enkle grep etter hvert som vi lærte mer om koronaviruset. Allerede ved utbruddet av koronaepidemien visste vi at god håndhygiene ville være en nøkkel til å begrense smittespredning. Etter hvert forsto vi at munnbind er effektivt, spesielt der sosial distansering er vanskelig. Men det aller viktigste var at vi hele nådde ut med oppdatert informasjon om smittevern gjennom våre lokale partnere.

Med din støtte utvider vi vanntilgang til flere mennesker, deler ut hygieneartikler som håndsåpe og munnbind – og informerer om god hygienepraksis og sosial distansering.

INFORMASJON: I flyktningleiren Jewi i Etiopia har vi satt opp innovative håndvaskestasjoner med fotpedal og sørget for at alle får kunnskap om hvordan de beskytter seg mot koronaviruset.

LOKALE LØSNINGER

Alt humanitært arbeid starter med tilgang. Det høres enkelt ut, men er i virkeligheten den aller største utfordringen. Gjennom 60 år med vann-, sanitær- og hygieneprosjekter har Kirkens Nødhjelp erfart at det ikke er nok med smarte planer og eksperter. Det er våre lokale samarbeidspartnere som sikrer tilgang, tillit og eierskap i lokalbefolkningen, slik at prosjektene fører til positiv endring.

Takket være våre lokale partnere, er Kirkens Nødhjelp ikke avhengig av en mengde norske hjelpearbeidere rundt om i landene der vi arbeider. Det ble gull verdt da reiserestriksjoner ble innført. Og dette langsiktige, tette samarbeidet med lokale partnere er takket være våre mest trofaste støttespillere, som sikrer oss forutsigbarheten som skal til for å skape gode partnerskap og prosjekter med høy kvalitet.

RENT VANN: Åtte år gamle Sukiyo seg med såpe og rent vann fra brønnen Kirkens Nødhjelp har installert i landsbyen Mir Hassan Shar i Sanghar, Khorri i Pakistan. Foto: Håvard Bjelland

TUSEN TAKK!

Mange av verdens mest sårbare regner med våre lokale partnere – og de regner med oss. Tusen takk for at vi kan regne med deg!