Sammen gir vi mennesker en fremtid

Tilgang til rent vann og helsetjenester kan utgjøre forskjellen mellom håp for fremtiden og frykt for at historien skal gjenta seg. Som fast giver gir du en fremtid til jul – og resten av året!

Besha Kedir (20) og sønnen hennes Rabira (8 måneder) på klinikken i Gigesa, Etiopia. Foto: Håvard Bjelland.

«Jeg ser for meg at jeg kunne ha gjort det bra som sykepleier», sier Besha Kedir og smiler forsiktig. 20-åringen er på den lille klinikken i landsbyen Gigesa med åtte måneder gamle Rabira. Rundt dem høres latter og barnegråt om hverandre. Praten går i ett, om amming, fødsler og mat. Noen høygravide er også innom for en siste sjekk.

Gift som 15-åring

Gigesa ligger bare en halvtimes kjøretur fra byen Shashamane i Etiopia, men veien er gjørmete og full av store hull. Et regnskyll har gjort hullene til store vanndammer, og deler av året er Gigesa praktisk talt isolert. Inntil nylig manglet landsbyen tilgang til rent vann og helsetjenester.

«Både helsehjelp og transport har vært et stort problem. Vi har også hatt mange sykdommer fordi folk har drukket urent vann. Kvinner har født hjemme og det har ikke vært noen oppfølging i svangerskapet. Men nå er det gledelig å se at ting endrer seg i områdene vi jobber i», sier Dawit Biru, regionssjef i Kirkens Nødhjelps samarbeidspartner Tamra.

Besha Kedir er bare 20 år gammel, men hun er allerede mamma til to. Hun forteller at hun som barn drømte om å bli sykepleier og hjelpe andre mennesker. Men som jente i en fattig familie på landsbygda ble hun innhentet av virkeligheten i ung alder.

«Jeg måtte gifte meg da jeg var 15 år. Da sluttet jeg på skolen for å bli bonde på fulltid. Det var utrolig trist, for jeg var så glad i å lære. Jeg likte skolearbeid», forteller hun.

Tre eller fire barn

Besha og mannen driver et lite bruk med mais, honning, okser, kuer, poteter og det etiopiske kornet teff, og hun jobber hardt for å få endene til å møtes og samtidig ta seg av de små barna. Heldigvis ligger klinikken like i nærheten, og i tillegg til å ha født begge barna der, er det alltid trygghet i å vite at hjelpen aldri er langt borte, enten de trenger vaksiner, behandling eller bare gode råd.

«Jeg går ofte hit for å snakke om ting jeg lurer på. Jeg er utrolig glad for hjelpen jeg kan få her. Selv gikk jeg også til svangerskapskontroll her.»

Hun har to barn, men ønsker seg flere. Begge er født på klinikken, og hun føler seg sterkt knyttet til personalet og de andre mødrene som møtes der. Den gode oppfølgingen har gjort at hun ikke er bekymret for flere barn. Hun har også lært om prevensjon, slik at hun kan styre akkurat hvor mange barn hun vil ha.

«Jeg vil ha tre eller fire barn, det har jeg både råd og tid til å ta meg av. Livet mitt er ikke kjempebra, men jeg drømmer jo fortsatt om at det kan bli det», sier hun.

Foto: Håvard Bjelland.

Jobber for barnas fremtid

Klinikken i Gigesa er en av 16 klinikker som sikrer grunnleggende helsetjenester i små, avsidesliggende landsbyer i regionen, der de fleste livnærer seg på jordbruk. Sammen med Kirkens Nødhjelp og våre lokale partnere har du som fast giver vært med på sikre menneskene her rent vann og helsehjelp. Det forandrer alt, spesielt for mødre som Besha og barna deres.

Besha er innstilt på et liv med hardt arbeid, men tilgang til rent vann og helsetjenester gir trygghet og håp om en bedre fremtid for barna.

«Jeg har jo aldri fri. Jeg jobber alltid. Jeg jobber hardt for å gi barna et bedre liv. Og jeg elsker tanken på at de skal få utdanning og bedre liv.»

Som fast giver redder og forandrer du liv hver eneste måned. Tusen takk for at du gir mødre som Besha trygghet og håp – og barn som Rabira en fremtid!