Sammen redder vi liv i Haiti

Så langt er 2189 mennesker bekreftet omkommet etter jordskjelvet i Haiti på morgenen lørdag 14. august. Vårt vannarbeid i landet siden 2010 gjør det mulig å nå frem med nødhjelp i den kritiske fasen. Som fast giver redder du liv sammen med oss!

På bildet ser vi episenteret for jordskjelvet 14. august 2021. Vi jobber nå med å få en oversikt over omfanget av situasjonen. Det lilla området representerer fylkene som Kirken Nødhjelp arbeider i.

–  Tusenvis av hus er ødelagt eller jevnet med jorden, og 1,2 millioner av befolkningen er rammet, sier Johan Hindahl, landrådgiver i Kirkens Nødhjelp. Han har tett kontakt med våre kollegaer i Haiti.

På morgenen 14. august ble sørvestlige Haiti rammet av et jordskjelv som målte 7,2 på Richters skala. Det er kraftigere enn jordskjelvet i 2010, som rammet hovedstaden Port-au-Prince med en styrke på 7,0 og drepte mer enn 250.000 mennesker og gjorde flere millioner mennesker hjemløse.

Vanskelig sikkerhetssituasjon

Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule og er spesielt utsatt for jordskjelv og tropiske stormer. Kirkens Nødhjelp har vært til stede i landet siden 1987 og har mange ganger bidratt til nødhjelp tidligere.

Haiti har det siste årene opplevd flere kriser. I tillegg til pandemien har landet hatt gjentatte uroligheter, voldelige demonstrasjoner, blokader av veier og kidnappinger. I juli ble den haitianske presidenten, Jovenel Moïse, skutt og drept i et angrep mot hans private bolig.

I to av fylkene som nå er hardest rammet av jordskjelvet, Grand Anse og Sud, har Kirkens Nødhjelp et omfattende arbeid innenfor vann, sanitær og hygiene.

– Vi jobber nå sammen med våre partnere for å kartlegge situasjonen og se hvordan vi kan hjelpe på best mulig måte. Det er vanskelig å komme til med nødhjelp fordi noen veier har blitt ødelagt i jordskjelvet, og det er også en svært utfordrende sikkerhetssituasjon. De siste månedene har det ikke vært mulig å reise med bil fra hovedstaden til de rammede områdene på grunn av fare for kidnappinger og angrep fra væpnende gjenger i deler av hovedstaden. Småfly og helikopter har vært eneste mulighet til å komme seg inn og ut av området til nå, forklarer Hindahl.

Over 50 000 hus er ødelagt i den sørlige delen av Haiti etter jordskjelvet. Foto: KORAL

Sårbart for klimaendringer

På grunn av Haitis beliggenhet er landet sårbart for klimaendringer og har høy risiko for naturkatastrofer. Den tropiske stormen Grace førte til kraftig vind og regn i dagene etter skjelvet, noe som gjorde redningsarbeidet ekstra krevende.

Tørke og kraftige orkaner er mer og mer vanlig og har negativ innvirkning på matsikkerheten. I 2016 førte orkanen Matthew til at hundrevis mistet livet, og at deler av det sørlige Haiti ble ødelagt.

Raymond Prospery, Kirkens Nødhjelps landdirektør i Haiti, frykter nå at den humanitære situasjonen vil bli enda verre på grunn av den tropiske stormen. Han opplevde også jordskjelvet i 2010 og sier landet ikke er særlig godt rustet for naturkatastrofene som rammer.

– At Haiti nå utsettes for en tropisk storm rett etter at de har vært utsatt for jordskjelv, er det verste som kan skje. Nå haster det med å få frem hjelp til den hardt rammede befolkningen, sier Hindahl.

Folk i nød skal ha hjelp – uansett

En ulykke kommer sjeldent alene, og fattigdom, kriminalitet, konflikt og vanstyre gjør de mest sårbare menneskene enda mer utsatt for katastrofer, enten de er naturlige eller menneskeskapte. I Haiti er situasjonen kompleks og uoversiktlig, men Kirkens Nødhjelp har partnere på bakken med lokalkunnskap og muligheter til å redde liv og forandre liv under de mest krevende omstendigheter.

Med din støtte er vi på plass med nødhjelp, selv når situasjonen virker håpløs. Tusen takk for at vi kan regne med deg!