DU REDDER LIV MED MOTORSYKKELJORDFAREN VINJERU!

– Hvert nyfødt barn er en dyrebar gave. Den gaven har vi alle ansvar for å passe på, sier jordmor Vinjeru Mhango (31) i Malawi. Som fast giver er du med og redder liv og forandrer liv der behovene er aller størst akkurat nå.

Vinjeru Mhango er jordfar i Malawi.
Vinjeru Mhango er jordfar i Malawi. Her er han i aksjon på Lunjika helsesenter.

Et lite motorsykkelfølge freser avgårde langs grusveien til landsbyen Mulumuzana nord i Malawi. Jordmor Vinjeru Mhango (29) leder an. Han er ivrig etter å komme fram. Han vet at det står mange og venter på ham og kollegaene i den mobile helseklinikken fra Lunjika helsesenter.

Mødre med babyer som skal vaksineres. Spente og slitne gravide som skal på svangerskapskontroll. Utålmodige treåringer som skal veies. Men gjengen fra helsesenteret er litt forsinket i dag. Vinjeru er spent på om folk har blitt lei av å vente og gått hjem.

Idet han svinger inn foran bygningen som huser mobilklinikken i Mulumuzana, ser Vinjeru at han ikke kommer forgjeves. Her vil ingen gå glipp av det månedlige besøket fra Lunjika.

Vinjeru bruker jordmorstetoskopet til å lytte på babyens hjerterytme. Alt står bra til med mor Eliteck, som er en av mange gravide som går til svangerskapskontroll på den mobile helseklinikken fra Lunjika.
Vinjeru bruker jordmorstetoskopet til å lytte på babyens hjerterytme. Alt står bra til med mor Eliteck, som er en av mange gravide som går til svangerskapskontroll på den mobile helseklinikken fra Lunjika.

– Lunjika helsesenter har et stort nedslagsfelt med mange mennesker. For de som bor i utkanten, er det langt å reise til helsesenteret, og ikke alle har mulighet til å komme seg dit. Derfor er den mobile helseklinikken veldig viktig. Vi bringer helsetjenestene ut til folket, og slik når vi mange flere, forteller Vinjeru.

VEKT OG VAKSINE

Snart er det full aktivitet både ute og inne. Lokale frivillige gir undervisning om familieplanlegging og betydningen av pappas støtte gjennom svangerskap og fødsel. Babyer vaksineres på løpende bånd. Ute henger en vekt fra et tre, og frivillig helsearbeider Soyapi Ng'oma står klar til å veie barn under fem år. Treåringen Philip ser skeptisk opp på mamma Jessie Soko når han blir bedt om å henge etter armene fra vekta.

– Det er viktig å få sjekket at han vokser som han skal, sier Jessie mens hun iherdig prøver å unngå at Philip løper sin vei.

Trebarnsmora setter stor pris på den mobile helseklinikken.

– Alle barna mine har fulgt helseprogrammet for barn under fem år. Selv har jeg lært mye om ernæring og helse, blant annet hvordan jeg skal lage barnegrøt med flere ulike matgrupper. Jeg tar også med meg barna hit hvis de blir syke, og det er veldig godt å vite at det er kvalifisert helsepersonell her, sier hun og legger armen rundt lille Philip, som er lett fornærmet etter veieseansen.

Lille Philip (3) er litt lei av å sitte i kø i dag. Han er med mamma Jessie Soko (29) til den mobile helseklinikken for å bli veid.
Lille Philip (3) er litt lei av å sitte i kø i dag. Han er med mamma Jessie Soko (29) til den mobile helseklinikken for å bli veid.

FØLGES FREM MOT FØDSEL

I et skjermet rom inne i mobilklinikkens faste lokale tar Vinjeru imot gravide til svangerskapskontroll. Dette er et viktig tilbud for gravide kvinner som ikke alltid kan gå den lange veien til helsesenteret.

– Vi oppfordrer gravide til å ha minst fire kontroller gjennom svangerskapet, den første i løpet av de første tre månedene. Bor de langt unna, er det ikke alltid de gjennomfører dette, og dermed går de glipp av viktig oppfølging, sier Vinjeru.

Kelines Mkandawie (17) har tatt med seg datteren Ruth Nkhambule (11 mnd) til Lunjika helsesenter for å få henne vaksinert. – Nå blir hun sterk og kan stå imot farlige sykdommer, sier Kelines.
Kelines Mkandawie (17) har tatt med seg datteren Ruth Nkhambule (11 mnd) til Lunjika helsesenter for å få henne vaksinert. – Nå blir hun sterk og kan stå imot farlige sykdommer, sier Kelines.

Eliteck Nyirenda (17) er 29 uker på vei med sitt første barn og kommer hit for sin tredje kontroll. Vinjeru måler blodtrykk og sjekker at magen vokser fint. Han gir også Eliteck medisiner som skal forebygge malaria og svangerskapsforgiftning. Alt er vel med den vordende mor, men Vinjeru vil følge med på blodtrykket hennes fremover.

For tre år siden startet Kirkens Nødhjelp et prosjekt om mødre- og barnehelse ved Lunjika helsesenter. Det har hatt stor effekt på mødrehelsen i området.

– Vi ser at flere kvinner enn tidligere går til svangerskapskontroll og føder på sykehus. Nå er også tjenestene ved helsesenteret langt bedre integrert i tilbudet til de mobile klinikkene. En kvinne kan gå til svangerskapskontroll, få vaksinert og veid de andre barna sine og bli hivtestet på én og samme dag, forklarer Vinjeru.

– Jeg vil virkelig si at vi gjør store framskritt i helsesektoren i Malawi, og det er ingen tvil om at Kirkens Nødhjelp har spilt en viktig rolle i denne positive utviklingen, understreker han.

BABYLYKKE PÅ BARSELAVDELINGEN

To dager senere. Vinjeru har parkert motorsykkelen. Sollyset flommer inn vinduet på barselavdelingen ved Lunjika helsesenter. Utenfra høres så vidt suset av bladene på et stort jacarandatre. Her inne står fire nyfødte babyer for lydsporet. Insisterende spedbarnsgråt med krav om søvn eller mat. Fornøyd smatting når den stadige sulten blir stillet ved mammas bryst.

For to dager siden var det full fart på fødeavdelingen. I løpet av 24 timer kom fire velskapte babyer til verden. Nå blir de passet godt på av mamma og helsepersonellet på barselavdelingen.

Fødeavdelingen ved Lunjika ble bygget av Kirkens Nødhjelp og danske Folkekirkens Nødhjælp i 2013. Avdelingen gir et helstøpt tilbud til gravide og fødende kvinner og ledes av Vinjeru Mhango. Underveis i svangerskapet kommer kvinnene til jevnlige kontroller, og hver måned fødes rundt 20 barn her.

TØFFE TIMER ENDTE GODT

I en seng ved vinduet sitter Kellen Tegha (28) og holder sønnen Stephano tett inntil seg. Hun er overlykkelig for at alt gikk fint da den lille gutten ble født. Det var ingen selvfølge.

Kellen hadde planlagt å dra til Lunjika helsesenter i god tid før fødselen startet for alvor. Slik gikk det ikke. Riene kom med full kraft hjemme, og heldigvis fikk en slektning med bil kjørt henne den lange veien til helsesenteret. Der ventet noen dramatiske timer på fødestua. Babyen lå i seteleie, og fødselen ble en tøff opplevelse.

– Det var en veldig vanskelig fødsel. Jeg var så redd og trodde at jeg eller babyen skulle dø. Men jeg ble veldig godt tatt vare på. Og da babyen endelig kom og alt gikk bra, var jeg så glad, forteller Kellen.

Lille Stephano har fått på seg en nystrikket lue for å holde varmen i den malawiske vinteren. Lite vitner om dramatikken to dager tidligere der han nå sover trygt i mammas armer. Kellen ser stolt ned på sønnen – hennes fjerde barn. Litt vondt har hun etter fødselen, men det bryr hun seg ikke om nå.

– Jeg er fortsatt utrolig glad. Jeg kan ikke tro at alt gikk så fint, og at babyen er så frisk og fin.

EN DYREBAR GAVE

– Hei, lillegutt, hvordan går det med deg i dag? Og hvordan har mammaen din det?

Vinjeru går fra seng til seng og undersøker babyene, veier dem og snakker rolig med de nybakte mødrene. Han forklarer hvorfor morsmelk er så viktig for barnets helse, og får den drevne fembarnsmora i hjørnet til å demonstrere de beste ammestillingene for både mor og barn.