Vann forener mennesker i nød

Vannmangelen er så stor i Burkina Faso, at den sender mennesker på flukt. Sammen med deg bygger Kirkens Nødhjelp brønner som kommer både lokalbefolkning og internt fordrevne til gode.

VANNKILDEN: Zalissa Konfe med sønnen Sanga Adama på ett år bor i Siby i Burkina Faso. De henter vann ved vannstasjonen som Kirkens Nødhjelp har bygd. Alle foto: Håvard Bjelland

Zalissa bor i en kommune i Burkina Faso som har hatt stor tilstrømning av mennesker drevet på flukt av terror og konflikter i nordområdene. Landet er på randen av hungersnød og har verdens hurtigst voksende flyktningkrise.

Burkina Faso ligger i Sahel-beltet, et tørt savanneområde sør for Sahara. I det uttørkede, hete landskapet, er det store behov for vann og mat. Ti afrikanske land ligger langs beltet som strekker seg fra Atlanterhavet i vest til Rødehavet i øst. Kirkens Nødhjelp arbeider blant annet i Burkina Faso, Nigeria, Sudan og Mali, som alle ligger i Sahel.

I disse landene oppleves ekstreme utfordringer, som væpnede konflikter og klimaendringer. Barn og unge har få muligheter til å gå på skole, og arbeidsledigheten er skyhøy. Det er det viktig at vi bidrar til å bekjempe utfordringene i regionen. Store interessemotsetninger, migrasjon og økonomisk kriminalitet er noen av utfordringene. Og alle disse problemene forsterkes av svake styresett.

Kortere avstand til rent vann

Så mange som 1,4 millioner mennesker er på flukt innad i Burkina Faso nå. Det øker presset på landsbyer som står helt uten vann fra før.

Dofini Boue står i skyggen under et tre. Gradestokken viser nesten 40 grader. All form for bevegelse er utmattende. Det er ikke vanskelig å forstå at å gå etter vann flere ganger om dagen, er en kraftanstrengelse uten sidestykke.

VANNTÅRN: Vannmangelen er så stor i Burkina Faso, at den sender mennesker på flukt. Derfor bygger Kirkens Nødhjelp brønner som hjelper både lokalbefolkning og internt fordrevne.

– Før måtte vi gå i fire kilometer for å skaffe vann. Det ble vanskelig for mange av de eldre i landsbyen og flyktningene, sier han. De hadde én brønn, men den var ødelagt, derfor har Kirkens Nødhjelp reparert flere brønner i distriktet.

– For oss betyr vannet alt. Både for dyr og mennesker. Ikke minst bedrer det situasjonen for mennesker på flukt og oss, forklarer Dofini videre. Selv er han med i komiteen som sørger for at vannstasjonen og solcellepanelet holdes ved like. For ikke lenge siden var det flere deler som gikk i stykker. Det ble en oppgave for dem å løse.

– Både internt fordrevne og lokalbefolkningen er med i vannkomiteen vår, det betyr at vi får eierskap og tilknytning til vannet uavhengig av hvor vi kommer fra, forklarer han. Mens man før måtte gå flere kilometer til brønnen, er det ikke store avstander mellom de to brønnene som er der nå. En brukes av internt fordrevne, den andre av lokalbefolkningen. Slik kan lokalsamfunn og flykningene dele broderlig på ressursene.

Du er med å gjøre verden til et bedre sted for mennesker som Dofini og Zalissa og sønnen Sanga! Hver måned gir du mennesker mulighet til bedre helse, trygghet og sørger for grunnlegende menneskerettigheter. Rent vann forandrer alt.