Vær med å gjenoppbygge Syria!

For noen av de som bodde i Zabadani i Syria er det trygt nok til å dra hjem nå, men byen ligger i ruiner. Hjelp syrere å rehabilitere hjem og skoler – og få tilgang til rent vann!

Det er trygt å vende tilbake til hjembyen, men krigens brutalitet har satt sine spor. 80 prosent av de som vender hjem er kvinner og barn. Mennene er enten drept eller sendt ut av landet. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp.
Zabadani var en flott by som også var utfartssted for folk i Damaskus. Om sommeren økte innbyggertallet fra 45.000 til en halv million. Etter at Syriakrigen brøt ut ble byen knust. Nå har folk så smått begynt å flytte tilbake i leiligheter som blir rehabilitert av Kirkens Nødhjelp sin partner GOPA. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp.

Zabadani i Syria var en gang hjembyen til 45 000 mennesker, og et populært utfartssted for folk fra Damaskus om sommeren. Krigen kom, og innbyggerne måtte flykte. Mange ble drept. Nå har noen av innbyggerne startet å vende hjem igjen – til en by som er smadret, til et hjem som ligger i ruiner. Så langt har 3000 familier flyttet tilbake og mange flere kommer i løpet av sommeren. Behovene til de som vender hjem er enorme. Det er mye som mangler: vann, strøm og et trygt tak over hodet

Kulehulene i skoletavlen skal bli borte. Byen Zabadani i Syria skal bygges opp igjen

Vil du være med å hjelpe? Send SYRIA til 2426 (kr 200)

Bygger opp hjem og skoler

Kulehullene skal bort. Skoler og hjem skal bygges opp igjen. Gjennom vår partnerorganisasjon GOPA gir Kirkens Nødhjelp mennesker ressurser til å rehabilitere hjemmene sine i flere byer i Syria. Familier kan be om økonomiske midler til å bygge opp hjemmene sine. Hvis konstruksjonen i leiligheten til familiene er i god nok stand, kan de få penger til å rehabilitere leiligheten. Det koster omtrent 14.000 norske kroner.

Rehabilitering av skolebygg er en prioritet. I dag er 6 av 13 skoler i Zabadani i så god stand at de kan brukes til undervisning. Kirkens Nødhjelp har bidratt med å rehabilitere konstruksjonen av skolebygg, sette inn dører og vinduer og reparere elektriske anlegg. Mye rehabilitering gjenstår, men enn så lenge fungerer lokalene til undervisning.

Vil du være med å bygge opp Syria? Send SYRIA til 2426 (kr 200)

Livsviktig vann

Vanndistribusjonsnettet er fullstendig ødelagt mange steder i Syria. Andre steder lider nettet av manglende vedlikehold fordi kommunale ingeniører er forhindret fra å foreta reparasjoner på grunn av den pågående konflikten.

Gjennom partnerorganisasjoner har Kirkens Nødhjelp nådd ut med rent vann til 1,6 millioner mennesker i Syria i 2017, og arbeidet fortsetter. Kirkens Nødhjelp arbeider med å rehabilitere vannpumper og rørsystemer, samt levere ut hygieneartikler og installere vanntanker.

En mann rehabiliterer leiligheten sin i byen Zabadani i Syria. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp.

Noen steder i Syria har lyden av krig stilnet, og man tør så vidt håpe på varig fred. Zabadani er et slikt sted, der byen skal gjenoppbygges etter den brutale og blodige krigen. Det vonde skal bli historie, og det gode skal bli fremtiden. Oppbyggningsarbeidet har så vidt startet, og det krever innsats over lang tid. Vil du være med å bygge opp Syria?

Gi en gave

Din støtte går der behovet er størst

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Gaven din kan gi 250 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned
Akkurat nå er behovene for nødhjelp akutte i