Veien ut av fattigdom

Tusen takk for at du bidrar til at lokalbefolkningen i Chingagwe, og andre landsbyer i Malawi, får en bedre hverdag og en mer forutsigbar fremtid. Ingenting overlever tørke, men med tilgang til rent vann får småbønder opplæring i moderne jordbruk, det skaper muligheter.

TENNER HÅP: Takondwa Phanga er agronom og bruker yrket sitt til å få bønder i Malawi ut av fattigdom med tilgang vann og moderne jordbruksmetoder.

Tørke skaper akutt sultkrise for millioner av mennesker hver eneste dag. Vann er livsviktig! Vann skaper håp og nye muligheter. Tilgang til rent vann kan gi en fremtid uten sult, fattigdom og konflikt.

Sammen med mennesker som Takondwa Phanga (26), er du med på å forandre verden! Phanga er agronom, og bruker kunnskapen sin til å få bønder i Malawi ut av fattigdom. I landsbyen Chingagwe i Malawi, får tolv småbønder opplæring i moderne jordbruk.

– Her hjelper jeg småbønder med å høyne kvaliteten på avlingene slik at de kan høste mer og samtidig øke inntektene sine, sier Phanga stolt.

Moderne jordbruksmetoder bidrar til store forskjeller

Det tradisjonelle jordbruket skaper stort press på både jorda og vannressursene. De moderne jordbruksmetodene, som gir større og sikrere avlinger på mindre areal og bruker mindre vann, er som regel utilgjengelige for småbønder i verdens fattigste land. Både vanningsutstyr, frø og kunstgjødsel selges kun i store kvanta. Bøndene mangler utdanning og de færreste har råd til å investere.

Bøndene Phanga hjelper, har fått kjøpe seg en mindre startpakke som består av kvalitetsfrø, vanningsutstyr og gjødsel. Et slikt sett koster rundt 100 kroner. I tillegg lærer de seg gode metoder for å utvikle jordbruket sitt.

Stolt av jobben han gjør

– Jobben min er perfekt for meg. Min lidenskap er å hjelpe bønder til å utvikle seg slik at de kan få bedre resultater. Gjennom jobben min kan jeg være med på å gjøre en forskjell, forteller Phanga, som er tydelig stolt av arbeidet sitt.

Med teknologi og opplæring som dette, får Kirkens Nødhjelp, sammen med faste givere som deg, hjulpet enda flere ut av vannmangel og fattigdom.

NYE METODER: Agronomen har ansvar for 17 områder med 12 bønder i hvert område. Han lærer dem om nye metoder og hvordan en får mest ut av grønnsakåkeren sin. Med vann og ny kunnskap skaper han nytt fremtidshåp. Foto: Håvard Bjelland.

Vann og nye metoder har gitt mennesker et bedre liv

Etter at bøndene ble med i prosjektet, kan agronomen se stor forskjell i folks liv.

– Bøndene som er med i prosjektet har tjent nok til å kjøpe seg en hønsegård, skoleuniformer eller sende barna på skole. De har også nok mat til hele familien. I tillegg kan vi se at de kjøper mer land og dermed utvider jordbruksarealet sitt, sier Phanga.

Med rent vann forandrer vi verden

Prosjektet startet i desember 2020, og allerede et år senere har bøndene tredoblet inntektene sine. Selv gir han opplæring i hele 17 områder i landet. 12 bønder får opplæring i hvert område.

Formålet med prosjektet er å gi småbønder tilgang til rent vann, og få dem ut av fattigdom og sult.  Samtidig som de utvikler seg som bønder. I Malawi lever 80 prosent av landbruk, og så mange som fire millioner mennesker mangler tilgang til vann.

– Målet mitt er å få andre til å se hvordan de selv kan endre sine liv. Som nyutdannet håpet jeg at jeg skulle få oppfylt min drøm om å jobbe i Kirkens Nødhjelp. Nå gjør jeg det, og det gjør meg glad og takknemlig. Måten Kirkens Nødhjelp jobber med lokalsamfunn på, er riktig og viktig. Jeg er veldig stolt over at jeg får være med på å forandre verden, sier Phanga.

Takk for at du redder og forandrer liv hver måned! Rent vann forandrer alt.