Vi forandrer liv – drypp for drypp

De fire neste årene skal 180.000 fattige, malawiske småbønder få tilgang til moderne jordbruksmetoder som dryppirrigasjon. Sammen gir vi mennesker muligheten til å dyrke større, sikrere og mer lønnsomme avlinger. Som fast giver forandrer du liv!

«En investering på ti dollar har forandret livet mitt fullstendig», forteller Janet Nyamulani (50) stolt.

Sjubarnsmoren er blant de rundt 1500 fattige småbøndene som har deltatt i pilotprosjektet i Malawi, som igjen bygger på det suksessrike Veggie-prosjektet i nabolandet Tanzania. De bugnende tomatplantene hennes er blitt en lokal attraksjon. Det begynte med ett bed, men overskuddet fra den første avlingen ble investert i utvidelse av tomatproduksjonen, og nå består den lille gården av seks grønnsaksbed, griser og høner. Resultatet er en seksdobling av inntektene, skolegang for alle barna – og håp om en bedre fremtid.

Tørke og flom

Det har alltid vært tøft å være småbonde i Malawi, uten tilgang til moderne jordbruksmetoder som dryppirrigasjon, kvalitetsfrø og kunstgjødsel. Men klimaendringene har gjort været ustabilt, med kort vei fra tørke til flom. Like kort er veien fra fattigdom til ekstrem fattigdom. De små, sårbare avlingene har aldri skapt overflod, selv i gode år, men når plantene ødelegges av for mye sol eller for mye vann, står småbønder som Nyamulani bokstavelig talt på bar bakke.

Det tradisjonelle jordbruket skaper også stort press på både jorda og vannressursene. De moderne jordbruksmetodene som gir større og sikrere avlinger på mindre areal og med mindre bruk av vann, er utilgjengelige for småbønder i verdens fattigste land. Både irrigasjonsutstyr, frø og kunstgjødsel selges kun i store kvanta, bøndene mangler utdanning, og de færreste har overskudd til selv en liten investering.

Levebrød for under hundrelappen

Nyamulani tjente lite penger på avlingene sine, og det var mange munner å mette. Hun trengte hjelp, men ville ikke motta nødhjelp eller veldedighet. Dette ville hun klare selv med verdigheten i behold. Løsningen ble pilotprosjektet som Kirkens Nødhjelp har satt i gang i fem distrikter i sentrale og nordlige Malawi. Prosjektet er del av et større jordbruksprogram som går over de neste årene, sammen med Utviklingsfondet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Kirkens Nødhjelps lokale partner tilbyr pakker med enkelt irrigasjonsutstyr, frø og kunstgjødsel til en knapp hundrelapp. Selv denne beskjedne investeringer er for mye for fattige bønder, og de får derfor tilbud om avbetaling etter hvert som de første avlingene kan høstes og selges. Bøndene får også opplæring og oppfølging av en agronom. Mikrofinans gir muligheter på en måte som ivaretar verdigheten til mottakerne og deres eierskap til mulighetene.

Grønn gründer

I tillegg til moderne jordbruksmetoder, gir prosjektet bøndene nyttige tips om hvordan de kan drive mer lønnsomt. Tidligere satset de fleste bøndene på kaloririke matplanter som mais for å forsøke å sikre seg mot sult, men om alle i prosjektet dyrker store mengder av den samme avlingen, vil prisene – og lønnsomheten – synke.

Oppbevaring og behandling av grønnsakene har stor betydning for holdbarheten. Den driftige bonden har investert i et eget kjølelager som sørger for at hun kan lagre varene og selge når etterspørselen er på topp, uten at kvaliteten tar skade. Det gir enda bedre pris for varene. Kjølelageret har også vist seg å være nyttig under koronakrisen, når tiltak mot smittespredning har forstyrret markedstilgangen for både bønder og kunder.

«Jeg har utvidet med kyllinger, i tillegg til griser. Jeg har også råd til å sende barna mine på skole», forteller Nyamulani.

OPPDATERING: Håvard Hovdhaugen, leder for Kirkens Nødhjelps Malawi-kontor, bringer oss en helt fersk oppdatering om situasjonen for Janet Nyamulani og de andre bøndene under koronakrisen.

Du forandrer verden - drypp for drypp!

Dryppvanning fungerer slik at vannet renner fra en dunk gjennom vannslanger med ørsmå hull i. På den måten leverer det enkle systemet små dråper av vann jevnt og trutt til røttene av plantene. Det gir mer vanning med mindre vann.

Som fast giver kan ditt månedlige bidrag føles som små drypp i kampen mot fattigdom og klimaendringer. Men hvert bidrag redder liv og forandrer liv, enten det er gjennom tilgang til rent vann eller et lite dryppvanningsanlegg. Sammen forandrer vi verden – drypp for drypp – ett menneske om gangen.

Tusen takk for at vi kan regne med deg!