Å vinne over volden

Arnold Asa Motsau

Aktivist

Arnold Asa Motsau

Sørafrikanske Arnold ble jaget vekk fra menigheten sin på grunn av sin seksuelle legning. Nå sørger han for at LHBTI-personer i en township utenfor Cape Town har en trygg plass å komme til når de opplever det samme.

LHBTI

Står for lesbiske, homofile, bifile, trans- og interseksuelle personer.

Som koordinator i organisasjonen Inclusive and Affirming Ministries arbeider Arnold for å skape aksept rundt ulike seksualiteter i Gugulethu, en township like utenfor Cape Town. I Sør-Afrika er det ikke uvanlig å oppleve forfølgelse, diskriminering og vold på grunn av seksuell legning, og i senteret som går under navnet Themba Lam tilbyr organisasjonen et midlertidig bosted for LHBTI-personer som har behov for beskyttelse.

Fordommer eksisterer fordi vi mennesker er ukomfortable med det som er annerledes, som ikke passer inn i eksisterende kategorier eller normer, mener Arnold. - Derfor er det ekstra viktig at LHBTI-personer er synlige i samfunnet. Stereotypier brytes ned når mennesker møtes.

Arnold utenfor krisesenteret i Gugulethu der han arbeider, som tar imot LGBTI-personer med behov for beskyttelse.
Arnold utenfor krisesenteret i Gugulethu der han arbeider, som tar imot LHBTI-personer med behov for beskyttelse.

Som homofil tenåring opplevde Arnold at hans egne følelser var i konflikt med forventningene samfunnet hadde til ham. Han søkte hjelp i sin kristne tro, men i stedet for å finne støtte opplevde han å bli utfryst og jaget vekk fra menigheten sin. - Jeg blir avvist bare fordi jeg ønsker å elske en annen; det er alt jeg blir dømt for. Det er også en form for vold, sier han.

- Jeg vil ikke sammenlikne det med noen som har blitt banket opp på grunn av sin seksuelle legning, men jeg følte at jeg var emosjonelt såret og skadet. Arnold mener at kirken ofte svikter de som faller utenfor heteronormen. Derfor har religiøse ledere en spesielt viktig rolle i å utfordre fordommer mot LHBTI-personer.

- Som leder har du mulighet til å snakke om sosiale problemer, og jeg tror at nettopp prekestolen kan være det stedet der slike utfordringer blir brakt opp.

-Jeg blir avvist bare fordi jeg ønsker å elske en annen; det er alt jeg blir dømt for. Det også er en form for vold.
-Jeg blir avvist bare fordi jeg ønsker å elske en annen; det er alt jeg blir dømt for. Det er også en form for vold.

Sør-Afrika er et av landene hvor Kirkens Nødhjelp jobber for kvinners og jenters rettigheter og mot kjønnsbasert vold. Les mer om Kirkens Nødhjelps arbeid i Sør-Afrika her.