Å vinne over volden

Shabana

Overlevende

Shabana

Pakistanske Shabana fikk hjelp av familien til å komme vekk fra en kontrollerende ektemann. Nå har hun blitt politiker som kjemper for kvinners rettigheter.

Shabana fra Mansehra nord i Pakistan levde i mange år i et ekteskap der ektemannen hennes kontrollerte alle hennes bevegelser. - Jeg hadde ikke lov til å gå ut. Selv når jeg skulle til legen var det noen som fulgte meg. Shabanas ektemann mente at faren hennes hadde gitt henne for mye selvtillit i oppveksten. Familien hennes, og spesielt faren, støttet henne derfor i valget om å forlate ektemannen, og i dag har Shabana tatt utdanning og er i arbeid. - Jeg takker Allah for at jeg har en jobb så jeg kan tjene penger for barna mine. Jeg er ikke lenger avhengig av noen.

Gjennom kvinneorganisasjonen Khwendo Kohr har hun også fått en ny forståelse av hva det vil si å være kvinne: - Hun er mektig, hun kan håndtere og overleve mange utfordrende situasjoner. Hun kan gjøre de samme tingene som menn i samfunnet, hun kan gjøre det samme arbeidet som menn. Denne forståelsen førte til at Shabana stilte til valg som lokalpolitiker i Battal. - Om jeg vinner dette lokalvalget så vil jeg først av alt jobbe for kvinners rettigheter og utvikling, sa hun. Valgresultatet kom noen dager etter intervjuet - Shabana ble valgt inn.

Pakistan er et av landene hvor Kirkens Nødhjelp jobber for kvinners og jenters rettigheter og mot kjønnsbasert vold. Les mer om Kirkens Nødhjelps arbeid i Pakistan her.