Bar broren på ryggen inn i Europa

Brødrene Hosan og Mohammad drømmer om Tyskland. Men så langt har flukten fra Syria endt i en iskald lagerbygning i Nord-Hellas.

Hosan Shalabi (til høyre) bar sin funksjonshemmede bror Mohammad på ryggen inn i Europa på flukten fra krigen i Syria. Foto: Håvard Bjelland.
Hosan Shalabi (til høyre) bar sin funksjonshemmede bror Mohammad på ryggen inn i Europa på flukten fra krigen i Syria. Foto: Håvard Bjelland.

17. februar i år nådde en ny gummibåt fullastet med mennesker en strand på Lesvos. Om bord var en storfamilie fra Syria. Da skredderen Hosan fra Babila løftet sin funksjonshemmede bror Mohammad i land, hadde han ledet familien sin gjennom et krigsherjet Syria, inn i Tyrkia og over havet til det som skulle være en tryggere fremtid i Europa.

Brorens rullestol ble stående igjen i Tyrkia. I en fullastet gummibåt hvor hver centimeter skal utnyttes, er det ikke plass til slikt. Dermed var det Hosans armer og et par krykker som ble Mohammads støtte på veien videre.

Om bord i gummibåten tviholdt Hosan rundt livet til broren sin. Han var livredd for at Mohammad skulle falle uti det kalde vannet.

– Det var en vanskelig reise, sier Hosan.

– Vi måtte prøve to ganger. Første gangen var det storm, og vi kjørte vi oss vill i mørket. Vi ble stoppet av den greske kystvakten, som ba oss holde oss i ro til det kom en redningsbåt, forteller han.

Til slutt kom redningsbåten. Fra Tyrkia. Dermed kjørte den tyrkiske kystvakten dem tilbake til utgangspunktet. Familien var like langt.

– Vi måtte spare penger til reisen på nytt, og kjøpe en ny smuglertur. Til slutt kom vi til Lesvos, sier Hosan.

Vil til familie i Tyskland

Familien vil til Tyskland. Der har de slektninger som venter i Frankfurt, i Hamburg. Men enn så lenge har reisen endt i en nedlagt tobakksfabrikk i Oreokastro utenfor Thessaloniki. Her bor 1000 mennesker tett i tett i en stor lagerbygning som aldri var ment å huse mennesker. De mangler strøm, og utenfor blir den greske vinteren stadig mer ubarmhjertig.

Flyktningleiren Oreokastro utenfor Thessaloniki i Hellas. Foto: Håvard Bjelland.
Flyktningleiren Oreokastro utenfor Thessaloniki i Hellas. Foto: Håvard Bjelland.

Hosan vil ikke slippe noen inn i teltet i dag. Kona ligger med veer og kan føde når som helst. Snart blir Hosan firebarnsfar.

Derfor tar Hosan oss med til brorens telt. Inne på teltveggen henger flotte malerier, som bror Mohammad selv har malt. Hjemme i Babila, en forstad til Damaskus, jobbet Mohammad som dekorasjonsmaler. Nå bruker han kunsten for å få dagene til å gå.

Firebarnspappa før jul

10 år gamle Ralyah viser frem tegningen av moren sin. Foto: Håvard Bjelland.
10 år gamle Ralyah viser frem tegningen av moren sin. Foto: Håvard Bjelland.

Hosans yngste datter Ralyah (10) har også lange dager i den kalde lagerbygningen. Nå sitter hun sammen med venninna Naram (7) i naboteltet og strikker. De to småjentene viser stolt frem vesker, små duker og pannebånd de har strikket selv. Ralyah er opptatt av at hun snart får en lillebror. Når han kommer til verden, venter to par små tøfler på han, strikket av storesøster.

– Se her, sier pappa Hosan og holder frem en tegneblokk. Side på side med fargesterke barnetegninger. Faren legger stolt en arm rundt tiåringen sin.

– Her er mamma, sier Ralyah og viser frem en tegning. Hun har tegnet moren med stor mage.

Hvilken fremtid som venter Ralyah og den nyfødte lillebroren, er usikker. Bosettingen av de 160.000 flyktningene som nå lever på vent i Hellas og Italia, går svært sakte. Så langt har EU-landene kun klart å omfordele 8100 flyktninger. Det kan bli en lang vinter for den nybakte firebarnsfamilien fra Babila.

 

Kirkens Nødhjelp leverer dusjer, doer, hygieneartikler og vaskeutstyr i flere av leirene i Hellas.

Gi en gave

Din støtte går der behovet er størst

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Fast månedlig betaling med:

eller
Gaven din kan gi 0 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned