Dødelig effekt av El Nino i Etiopia

En varslet tørkekatastrofe rammer nå over ti millioner etiopiere, mer enn halvparten av dem er barn. Uten massiv nødhjelp innen februar, vil det stå om livet for millioner.

Sheriff, en bonde fra Washa, Ankober, har mistet seks av sine kveg i år. Foto:Hilina Abebe / Kirkens Nødhjelp.
Sheriff, en bonde fra Washa, Ankober, har mistet seks av sine kveg i år. Foto:Kirkens Nødhjelp.

Nå lever de fleste på et måltid om dagen, og nær 1, 5 millioner barn er underernært i den verste tørken på 30 år. Nå dør buskapen, og med avlingsvikt viser beregninger at opp mot over ti millioner mennesker vil være i livsfare i løpet av de første månedene av 2016.

1.435.000 barn er feilernært.

429 prioriterte distrikter er identifisert på en skala fra 1 til 3 basert på alvorlighetsgraden av tørken.

5.8 millioner mennekser står overfor akutt vannmangel.

Etiopiske myndigheter, som har lang erfaring med å håndtere tørkeperioder, leder selv nødhjelpsarbeidet der blant andre Kirkens Nødhjelp deltar. Men de har bedt om økonomisk støtte fra det internasjonale samfunnet for å håndtere krisen: svimlende 1,4 milliarder USD er deres estimat av hva de trenger for å trygge sivilbefolkningen. Grunnen til krisen er værfenomenet El Niño, som nå skaper den verste tørken på 30 år i store områder av Etiopia:

- Våre folk møter desperate foreldre som selger de siste utmagrede dyrene sine til spottpris. En bekymret pappa fortalte at de siste dyrene produserte litt melk til barna, men at han nå måtte selge dem. De ville leve lengre på kornet de skaffet seg for salget. Og dette er bare starten på krisen, forteller generalsekretær Anne- Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

Før kom tørken gjerne hvert syvende til tiende år. Nå skjer det hvert andre til tredje. Men dette omfanget er det umulig for å overleve uten hjelp, sier Sherriff (57) fra Washa i Ankober distriktet. Foto:Hilina Abebe / Kirkens Nødhjelp.
Før kom tørken gjerne hvert syvende til tiende år. Nå skjer det hvert andre til tredje. Men dette omfanget er det umulig for å overleve uten hjelp, sier Sherriff (57) fra Washa i Ankober distriktet. Foto:Kirkens Nødhjelp.

Kirkens Nødhjelp har arbeidet med tørken siden september, men utvider nå nødhjelpsarbeidet så mye det er mulig. Kirkens Nødhjelp er i gang med arbeid for å skaffe vann til tørkerammede lokalsamfunn og planlegger å utvide arbeidet.

Ruinerer livsgrunnlaget

Kirkens Nødhjelp jobber med å rehabilitere brønner og optimalisere vannkilder for å gi flest mulig vann. Folk får også opplæring i å bevare og behandle vannet på en trygg måte, og vi gir opplæring i hvordan de kan sikre vanntilførsel i tørkeperioder. Akkurat nå kan vi se at i områdene vi har arbeidet med dette programmet, er befolkningen i en bedre situasjon selv nå i denne dramatiske tørken. Sammen med Kirkens Nødhjelp jobber bant annet vår partner Dan Church Aid med matsikkerhet.

- I slike kriser dør dyrene først og det er livsgrunnlaget og livsforsikringen til folk på den etiopiske landsbygda. Så i tillegg til akutt vannmangel, underernæring og fare for død, er det ingen mulighet for et liv uten sult og flukt når krisen er over heller, sier Helland.

Les mer om vårt arbeid med WASH (Vann, sanitær og hygiene) her

Vi arbeider med vann, sanitær og hygiene i disse landene:

Afghanistan Burundi
Den dominikanske republikk Etiopia
Haiti Nord-Irak
Pakistan Somalia
Sudan Syria
Sør-Sudan Tanzania

Publisert:

Gi en gave

Din støtte går der behovet er størst

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Gaven din kan gi 250 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned
Akkurat nå er behovene for nødhjelp akutte i