Dugnadsånd i Gaza: Slik hjelper innbyggerne hverandre
De siste ukene har innbyggere i Gaza fått vann, mat, telt, hygienepakker og annen støtte. Det er frivillige innbyggere i Gaza som selv leder dette arbeidet – med støtte fra Kirkens Nødhjelp og våre partnere.

En lokal gruppe i Jabaliya nord i Gaza har sørget for reparasjon og vedlikehold av et vannrenseanlegg, slik at innbyggerne kan få rent vann.
Hvordan kan man nå så mange som mulig med livsnødvendig hjelp, og samtidig benytte seg av alle de gode ressursene som finnes i lokalbefolkningen? I Gaza har Kirkens Nødhjelp og våre partnere metoder som gjør nettopp dette mulig.
De siste ukene har vi støttet frivillige i Gaza med å distribuere blant annet mat, vann, telt, såper og våtservietter.
Gjennom denne dugnadsånden kan befolkningen i Gaza selv lede mye av støttearbeidet. Det gjør det også lettere for Kirkens Nødhjelp og våre partnere å bidra med livsnødvendig hjelp til den hardt pressede befolkningen i Gaza.
Utnytter ressursene
– Noe av det viktigste Kirkens Nødhjelp gjør i Gaza er støtten vi gir til lokalt ledet kriserespons. Dette er viktig for å støtte lokalbefolkningens egen kapasitet og utnyttelse av ressurser, sier Nadja Sørelvmo, som er humanitær koordinator ved Kirkens Nødhjelps Palestina-kontor.
– I stedet for å gi direkte hjelp til «passive mottakere», støtter Kirkens Nødhjelp kapasitetsbygging i lokalsamfunnene selv, slik at de kan identifisere og håndtere sine egne akutte behov, sier Sørelvmo.
Kirkens Nødhjelp har et felles Palestina-kontor med danske Folkekirkens Nødhjælp. Vi har siden krigen brøt ut i oktober 2023 gjort hva vi kan for å hjelpe sivilbefolkningen i Gaza.
Dette er noe av det vi har gjort sammen med lokale frivillige de siste ukene:
- En lokalsamfunnsgruppe har delt ut tarp for internt fordrevne til å lage telt i Khan Younis.
- Lokale frivillige har delt ut ferske grønnsaker fra det lokale markedet like ved Rafah sør i Gaza.
- Lokale har skaffet en vannkilde med rent vann i Deir al-Balah, i et område som har alvorlig vannmangel. De sørger for vedlikehold og opplæring til lokalbefolkningen om viktigheten av rent vann for å unngå sykdommer.
- En lokal gruppe i Jabaliya nord i Gaza har sørget for reparasjon og vedlikehold av et vannrenseanlegg, slik at innbyggerne kan få rent vann.
- En gruppe har delt ut pakker med mat og hygieneartikler som såpe og våtservietter til pasienter på Al Ahli-sykehuset i Gaza by.
- Frivillige syere og designere i Deir al Balah har sørget for gjenbruk av ødelagte klær og stoffer ved å sy dem om til blant annet nye klær og puter.
- Frivillige nord i Gaza har laget dukketeater for 3.000 barn.
Mer enn 60 grupper
Kirkens Nødhjelp var til stede i Gaza lenge før krigen brøt ut. Vi har i flere tiår arbeidet i de palestinske områdene.
Vi samarbeider tett med lokale partnerorganisasjoner, slik vi gjør overalt hvor vi arbeider. Men arbeidet i Gaza har siden oktober 2023 skjedd under ekstremt vanskelige forhold.
Samarbeidet med lokale frivillige er en del av arbeidet.
– Sammen med partnere gir vi de frivillige grunnleggende opplæring i hvordan de kan lede og gjennomføre hjelpearbeid på en trygg, effektiv og ansvarlig måte, sier Nadja Sørelvmo.
Lokalsamfunnene danner grupper av frivillige som sammen med andre innbyggere identifiserer de viktigste risikoene og behovene. Deretter søker de om et kontanttilskudd fra Kirkens Nødhjelp/Folkekirkens Nødhjælp og partnere, som de bruker til å kjøpe inn materiale på det lokale markedet for å lede og drive sine egne såkalte «lokalsamfunnsledede initiativer».
– Dette er det vi på godt norsk kaller for dugnad – det er vanlige folk som selv gjør det de kan for å bistå egne nabolag og lokalsamfunn. Vi samarbeider for tiden med mer enn 60 slike grupper over hele Gazastripen, som har ledet og fortsatt leder ulike slike initiativer på en svært vellykket måte. Mer enn 40 av dem har blitt spesielt aktivert og etablert under krigen, sier Sørelvmo.
– De forstår
Nadja Sørelvmo var selv i Gaza tidligere i vinter. Hun forteller at tilbakemeldingene fra folk som har mottatt støtte på denne måten, har vært svært gode. Blant annet møtte hun en eldre mann som fikk støtte fra en gruppe frivillige som delte ut hygienepakker. De frivillige brukte også anledningen til viktig informasjonsarbeid. For eksempel informerte de folk om hvor de kan finne hjelpetjenester for barn og fortalte om faren for udetonerte eksplosiver i ruinene.
– Vi spurte den eldre mannen om hva han syntes om å motta hjelp på denne måten, og han svarte: «For meg er dette den beste måten å få støtte på. Jeg snakker med mine egne folk, på mitt eget språk, som forstår hva jeg sliter med fordi de selv har det slik. Det gir meg en følelse av å snakke med likemenn, og vi kan lære av hverandre».
Støtt Kirkens Nødhjelp sitt arbeid
Din støtte går der behovet er størst