Unfortunately, this page is not translated to English

You can continue in Norwegian or go to the English frontpage.

Færre nyfødte og mødre dør: Nå kopieres suksessen

Dødsfall blant nyfødte og mødre er kraftig redusert i flere områder der programmet «Safer Births» er innført i Tanzania. Resultatene har vekket internasjonal oppsikt, og sentralt står Kirkens Nødhjelps partnersykehus Haydom. Nå skal suksessen kopieres i Nigeria.

I 2023 døde rundt 260 000 kvinner globalt i forbindelse med svangerskap og fødsel.  2.3 millioner nyfødte dør hvert år i løpet av sin første levemåned.

Men i Tanzania har et norsk bistands- og forskningsprogram gitt svært lovende resultater:

Mødredød er i løpet av tre år redusert med 75 % og nyfødtdød med 40 % ved de 30 sykehusene hvor programmet ble innført.

Det såkalte Safer Births Bundle of Care-programmet ledes av sykehuset Haydom Lutheran Hospital i Tanzania, et sykehus Kirkens Nødhjelp har støttet i en årrekke. Sykehuset ligger i Manyara, som er en av Tanzanias fattigste regioner.

- I Kirkens Nødhjelp er vi veldig stolte over å ha vært med på å støtte Haydom Lutheran Hospital, sier Berte Marie Ulveseter, som er landdirektør for Kirkens Nødhjelp i Tanzania.

Internasjonal oppsikt

Programmet «Safer Births» er Haydom-sykehusets største forskningsinitiativ. Det har kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Haydom, norske forskere, Norad, Laerdal Global Health og tanzanianske myndigheter.

Resultatene av programmet har vekket internasjonal oppsikt, og ble nylig presentert i et av verdens mest anerkjente forskningspublikasjoner, New England Journal of Medicine.

I Safer Births-programmet er målet å gi bedre kvalitet på helsehjelpen i det viktige tidspunktet rundt fødsel, gjennom en rekke ulike tiltak som skal forebygge dødfødsler, nyfødtdødsfall og mødredødsfall. Opplæring av helsepersonell med simuleringstrening er en av komponentene, i tillegg til blant annet viktig medisinsk utstyr.

Opplæring av helsepersonell gjennom simulering er en viktig del av programmet som har gitt gode resultater. 

- Mer enn forventet

- Resultatene vi nå ser med Safer Birth-prosjektet i Tanzania, er mer enn jeg noen gang hadde forventet, sier Haldis Kårstad, som er seniorrådgiver på seksuell og reproduktiv helse og rettigheter i Kirkens Nødhjelp.

Kirkens Nødhjelp har vært partner med Haydom Lutheran Hospital siden 2003, og har fra 2015 hatt hovedansvaret for å følge opp pengestøtten til sykehuset («grant manager»).

Kirkens Nødhjelp har bidratt til å profesjonalisere Haydoms styre, styrke sykehusets ledelse, styrke økonomi- og innkjøpssystemene, styrke datasikkerhet og IT-implementering og styrke kapasiteten innen påvirkningsarbeid, nettverksbygging og innsamling av midler.

Kopieres i Nigeria

Nå i 2025 skal suksessen kopieres også utenfor Tanzania. Kirkens Nødhjelp leder et Safer Birth-program i Nigeria, der programmet drives sammen med Haydom Lutheran Hospital og Laerdal Global Health.

I Nigeria skal programmet innføres i delstaten Borno, som har noen av verdens høyeste dødelighetsrater for mødre og nyfødte i verden.

- Jeg er stolt av de ansatte ved Haydom; av deres engasjement og profesjonalitet. Jeg er så glad for at de nå samarbeider med Kirkens Nødhjelp om det nye prosjektet i Nigeria, sier Haldis Kårstad.

Et mål i Nigeria er å redusere mødredødsfall med 30 %, dødfødsler med 20 % og såkalt tidlige nyfødtdødsfall (innen 24 timer) med 45 % i institusjonene der prosjektet skal iverksettes.

Det nye programmet vil bygge på erfaringene til Haydom-sykehuset og Laerdal Global Health og på Kirkens Nødhjelps erfaringer både i Tanzania og Nigeria.

- Partnerskapet vårt bygger på en felles visjon: å sikre tilgang til helsetjenester av høy kvalitet for alle, spesielt de mest sårbare, sier landdirektør Berte Marie Ulveseter i Tanzania.

- Vi er opptatt av å gjøre mer av det som fungerer, slik at enda flere kvinner og nyfødte kan overleve og ha det bra, sier Ulveseter.

Babyen ble reddet

Tekst: Nizar Seleman Utanga.

Førstegangsfødende Hosiana Simon Israel (30) var på vei til helsesenteret da hun kjente de første tegnene på at fødselen var i gang, altfor tidlig. På veien, milevis unna nærmeste helsestasjon, fødte hun sitt lille, premature barn. Situasjonen var kritisk.

Da hun ankom Dongobesh helsesenter, var det ikke nok oksygen til å gi babyen hennes. Da fikk hun høre om Haydom Lutheran Hospital, et sted som var utstyrt med nødvendig utstyr for barn som er for tidlig født.

Mor og barn ble overført i all hast. På Haydom jobbet legene og sykepleierne utrettelig med å gi barnet livreddende oksygen og den spesialiserte pleien det trengte.

Vi møter den nybakte moren på Haydom-sykehuset. Hun ser på babyen sin, full av takknemlighet.

-Babyen fikk hjelp og har det bra, forteller hun.

-Jeg vet ikke hvor jeg skulle ha tatt veien hvis dette sykehuset ikke hadde eksistert. Jeg er takknemlig for dette sykehuset fordi jeg har det bra, og babyen min har det bra nå, sier hun.

Førstegangsfødende Hosiana Simon Israel (30) fødte for tidlig. Heldigvis fikk hun hjelp på Haydom-sykehuset, og både mor og barn har det bra nå. 

Flere nyheter

B29A0824 – stort.jpeg

Gjennomslag for ny helselov

Støtt Kirkens Nødhjelp sitt arbeid

Din støtte går der behovet er størst