Flom i Pakistan

Hver eneste høst rammes mellom 10 og 20 millioner mennesker av flom i Pakistan. Klimaendringene gjør omfanget av flommene verre enn før, og har ført til at tusenvis av mennesker har måtte forlate hjemmene sine og blitt drevet på flukt.

Foto:Fahim Farid

De nasjonale krisemyndighetene i Pakistan rapporterte at 257 mennesker døde i flommen i 2014, og at over 1 million mennesker ble rammet totalt. En av de som mistet alt da flommen kom er 18 år gamle Sumera Bibi.

Sumera bor i landsbyen Basti Riaz Abad sammen med moren Samim og sine 3 yngre søsken: Esme på 13, Salma på 12 og lillebroren Shahid på 10. Faren til Sumera døde for syv år siden. Da han tidligere stod for en viktig del av familiens inntekt, betød dette en stor utfordring for familien. Likevel klarte de seg greit ved å jobbe på åkrene og dyrke bomull og sukker. I oktober 2014 var landsbyen Sumera og familien bor i en av mange som ble rammet av kraftig regnvær og flom. Livet til familien ble med ett snudd på hodet.

- Når flommen kom, var jeg på kjøkkenet og jobbet. Plutselig hørte jeg folk skrike «vann! Det er flom!» Vi fikk med alle søsknene våre og løp for livet, forteller Sumera.

En ny type flom

Moren til Sumera, Samim, forteller at hun aldri har opplevd en flom som dette i denne landsbyen. Flere mennesker Kirkens Nødhjelp møtte i området sa det samme. Pakistan er svært sårbar for klimaendringer, og sterkere og hyppigere flommer er en av de mest alvorlige konsekvensene.

Da flommen traff Basti Riaz Abad måtte Sumera og familien hennes ta med seg det klarte å bære av kjøkkenting, tepper, senger og husdyr før de løp i full fart vekk fra flommen for å redde sine egne liv.

- Vi tok med oss de tingene vi klarte, og lot alt annet bli igjen, forteller hun.

I november flyttet familien tilbake til landsbyen. Sumera forteller at det som pleide å være huset deres var blitt fullstendig ødelagt av flommen. I tillegg hadde menneskene i landsbyen mistet tilgangen på elektrisitet, trygge sanitærforhold og det aller meste av personlige eiendeler. I dag bor Sumera sammen med moren, søstrene og lillebroren i ett lite telt. Det samme gjør mange andre i landsbyen.

Ødelagt levebrød

De store vannmassene har også ødelagt åkrene som Sumera og familien jobbet på. Dermed mistet de både levebrødet og den viktigste inntektskilden de hadde. Da flere i landsbyen hadde samme inntektsgrunnlag som familien til Sumera, er det i etterkant av flommen vanskelig å finne arbeid som gir en inntekt det går ann å leve av.

Som eldstedatter i familien, bærer Sumera på et ekstra stort ansvar. Som løsning hun begynt å sy sko. Sumera klarer å sy to par sko om dagen. Per par hun lager tjener hun ca. 1 norsk krone. Det er ikke nok for de daglige behovene familien har. Sumera forteller at pengeproblemene har knust hennes store drøm:

- Jeg ønsker så sterkt å få en utdannelse, og min store drøm er å bli lærer eller lege. Etter flommen er denne drømmen knust, og det kjennes ut som om jeg er knust på innsiden. Flommen har ødelagt alt. Alle drømmene mine dør, sier en tydelig oppskaket Sumera.

Rent vann er det viktigste

Rent vann er noe av det viktigste å få tilgang på rett etter en flom, ettersom de store vannmengdene skader drikkevannskildene folk vanligvis bruker og utsetter folk for smitte. Etter flommen har tilgangen på rent vann vært vanskelig i landsbyen til Sumera. Vannet i landsbyen er forurenset og lukter vondt, og mange i landsbyen, inkludert Sumeras lillebror, har blitt alvorlig syke.

- Før flommen hadde vi toalett og vannkraner inne i huset vårt. Nå, etter flommen, er dette ødelagt og vi må gå langt ute på åkrene for å gå på do. Det er dårlige forhold, men vi må jo bare leve med det, forteller Sumera.

Kirkens Nødhjelp var en av de første organisasjonene som kom til blant annet Basti Riaz Abad og bisto landsbyen ved å sikre rent vann og trygge toalettforhold gjennom latriner og reperasjon av vannpumper. I tillegg var Kirkens Nødhjelp tidlig i gang med hygieneopplysning i landsbyen, som er et viktig element for å hindre spredning av vannbårne sykdommer.

Gi en gave

Din støtte går der behovet er størst

Du kan gi uten å fylle ut opplysninger om deg selv, men legg gjerne inn e-postadresse og telefonnummer om vi kan få lov å kontakte deg av og til, for eksempel de gangene vi trenger akutt hjelp.

Gaven din kan gi 250 kr er nok til å gi 1 person personer varig tilgang til rent vann hver måned
Akkurat nå er behovene for nødhjelp akutte i