Unfortunately, this page is not translated to English

You can continue in Norwegian or go to the English frontpage.

Hvordan kan Norge bruke sin rikdom?

Hva anbefaler folket at Norge skal gjøre med vår rikdom fremover? Har vi allerede funnet den beste løsningen, eller er det tid for å tenke nytt?

Det siste halvåret har 56 tilfeldig utvalgte nordmenn møttes en rekke ganger. De har hørt fra ulike eksperter, reflektert, snakket sammen og samlet seg om en rekke konkrete anbefalinger. Sammen har de svart på hvordan Norge kan bruke sin rikdom til beste for verden, oss selv og kommende generasjoner.

Den 13. mai presenterte medlemmene i det nasjonale folkepanelet “Framtidspanelet” sine anbefalinger i en storslått lansering på Stortinget. 

Fram mot storingsvalget i september ønsker vi nå en større, bredere og mer inkluderende samtale og debatt om disse anbefalingene. Er norske politikere klare til å ta del i denne? 

– Norges rikdom gir oss både muligheter og ansvar. I en verden preget av kriser og ulikhet må vi stå for det som er rett, og ikke bare se på kortsiktig vinning. Det beste for verden er også det beste på sikt for oss i Norge, sier konstituert generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Arne Næss-Holm. 

Konstituert generalsekretær Arne Næss-Holm mener Framtidspanelets anbefalinger er en klar oppfordring til norske politikere. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp

Rikdom forplikter 

Kirkens Nødhjelp og seks andre sivilsamfunnsorganisasjoner har vært oppdragsgivere for Framtidspanelet, og stilt spørsmålet:  

Norge er et av verdens rikeste land. Hvordan kan vi bruke vår rikdom til beste for verden, oss selv og kommende generasjoner? 

  • Hvilke hensyn og verdier skal styre våre valg? 
  • Hvilke problemer i verden har Norge særlig gode grunner til å være med på å løse? 
  • Hvordan bør da Oljefondet brukes nå og fremover? 

Nå er ambefalingene klare.

– Framtidspanelets anbefalinger er en marsjordre til norske politikere. Nå må de tørre å ta de vanskelige samtalene og løfte blikket. Vi må tenke nytt og klokt om hvordan vi bruker vår rikdom best for verden, oss selv og dem som kommer etter oss, sier Næss-Holm.  

Les anbefalingene i sin helhet her

Som oppdragsgiver har Kirkens Nødhjelp forpliktet seg til å ta imot Framtidspanelets anbefalinger, jobbe for at de spres til dem som bestemmer, og vurdere hvordan de skal ta dem i bruk. 

Vi er alle enige om én ting: Norge har et ansvar, også internasjonalt.  

Et ansvar for å ta vare på folk, på naturen og på framtiden. Dette er et viktig ansvar. 

Nå begynner arbeidet med å løfte Framtidspanelets anbefalinger dit de hører hjemme. Til norske politikere. 

Kirkens Nødhjelp tar dette ansvaret på alvor, og vi vil bidra til at anbefalingene ikke bare blir lest, men også brukt. 

Det siste halvåret har 56 tilfeldig utvalgte nordmenn møttes flere ganger for å diskutere komplekse problemstillinger. Foto: Regine Skogmo Grøtte / LNU.

Flere nyheter

Ingen kreftbehandling i Gaza

I tillegg til sult og bomber, har krigen i Gaza skapt en usynlig lidelse hos mange palestinere. Nærmere 10 000 palestinere med kreft får ikke behandling, ifølge direktøren for områdets eneste kreftsykehus.

Profilbilde av mann

Kirkens Nødhjelp om revidert budsjett: -Dypt skuffet over kutt i en tid med enorme behov

-Nok en gang rammes de fattigste. Vi er dypt skuffet over regjeringens kutt i bistanden i en tid med enorme behov. Dette skjer mens verden står i flammer og på toppen av kraftige kutt internasjonalt i…

Forsiden av folkepanelet Framtidspanelets 19 anbefalinger for hvordan Norge kan bruke sin rikdom på best mulig måte.

Hvordan kan Norge bruke sin rikdom?

Hva anbefaler folket at Norge skal gjøre med vår rikdom fremover? Har vi allerede funnet den beste løsningen, eller er det tid for å tenke nytt?

Støtt Kirkens Nødhjelp sitt arbeid

Din støtte går der behovet er størst