Kirkens Nødhjelps blogg

Solgt til Milano

I Albania møtte jeg en ung kvinne som fortalte meg sin historie. Hun var blitt solgt som en vare til menn som betalte for en natt. Selv betalte hun med sitt liv.

Illustrasjonsfoto

Med en blomstrete overdel og et dongeriskjørt skiller hun seg ikke ut fra kvinnene ved de andre kafébordene. Det som er annerledes er det som skjuler seg bak det sminkede ansiktet.

Tenåringsjenta har vært til salgs. En vare på et marked. En kvinne som har blitt solgt til menn. Mange menn. Noen har tjent penger på henne. Mange penger. Det er det det hele handler om.

Falske ekteskap

Salget av jenter fra Albania startet i begynnelsen av nittiårene. Mange jenter ble lurt inn i falske ekteskap, og deretter ført til Italia. Andre ble lokket med tilbud om gode jobber, mens noen ble kidnappet med makt.

«Greta» havnet som prostituert i Milano. Halliken truet med å drepe hele familien hennes hvis hun ikke sto til tjeneste. Illustrasjonsfoto: Bente Bjercke.

«Greta» er en merket kvinne. Slaveriet ligger som en knyttneve i underlivet. Men det er det få som aner, der hun sitter med sitt kullsvarte hår strøket bakover. Hun ser tomt ut i luften. Det som preger livet er alt det som ikke skulle vært der.

Hun vokste opp i en liten landsby. De fattigslige kårene i små landsbygder er hovedgrunnen til at albanske jenter havner i prostitusjon. Da «Greta» var femten år gammel var hun sammen med familien sin på ferie sør i Albania. Der ble hun introdusert for en gutt.

I følge tradisjonen, er det ikke lov for en jente å forlate hjemmet uten farens samtykke. Det fikk heller ikke «Greta». Noen måneder senere dro hun likevel for å bo sammen med sin kjære. Etter kort tid førte han henne til havnebyen Durres. De var da sammen med tre andre gutter, som han overlot henne til. Da hun spurte hvor han var, fortalte de tre guttene at han hadde solgt henne til dem. Hun var nå deres eiendom.

Marerittet

Hun ble ført videre med speedbåt over til Italia. De tre første månedene ble hun kontinuerlig torturert og voldtatt av sine nye eiere. De brant henne med sigaretter på forskjellige steder av kroppen hvis hun nektet å samarbeide, eller hun ble kledd naken og dusjet i iskaldt eller glohett vann.

I Milano ble «Greta» låst inne. Om natten bar det ut på gata eller til leiligheter for å møte menn som betalte for kroppen hennes. Hele tiden var hun under streng bevoktning av de som eide henne. Etter hver natts arbeid måtte hun si hvor mange menn hun hadde vært sammen med. Vokterne valgte kundene, og vokterne tok alle pengene. Hun jobbet nattskift syv netter i uka, uke etter uke, måned etter måned. Hvis hun ikke hadde nok menn og ikke fikk inn nok penger, slo og truet vokterne henne på livet. Hun var lenket til sengen.

På spørsmål om hvor mange timer hun måtte jobbe hver natt svarer hun stille men bestemt:

- For mange timer…

Menneskehandel

Hun er fra en liten by utenfor hovedstaden Tirana i Albania. Men «Greta» ble solgt til Milano, der hun ble solgt til menn. Illustrasjonsfoto: Bente Bjercke.

De var flere albanske jenter i huset. «Greta» forteller at jentene hadde flere aborter. Disse ble foretatt i stillhet på en privat klinikk. En av jentene som kom til huset var gravid og fødte et barn. Barnet ble tatt fra henne like etter fødselen og solgt ut av Italia. Det var siste gang moren så sitt barn.

Søsteren til en av jentene som bodde i huset i Milano var blitt kidnappet og tvunget til Italia. Hun var bare tolv år gammel. En annen var elleve. Jentene er gjerne i tenårene når de blir rekruttert. Noen enda yngre.

I atten måneder jobbet «Greta» i Milano før hun ved hjelp av en kunde klarte å rømme. For den unge jenta var det snakk om et helt liv som ble tatt fra henne i løpet av denne tiden.

Utstøtt

Mange av dem som returnerer til Albania kan ikke dra tilbake til familien. Flere jenter begår selvmord. De som velger å gi livet en sjanse møter en virkelighet med få muligheter for utdannelse eller arbeid.

- Min mor gråter ofte, og vil gjerne at jeg skal komme hjem. Men far vil ikke, og onkelen min ville aldri godtatt det, sier «Greta».

Hvis hun blir funnet vil onkelen drepe henne. Det handler om tapt ære. Hun kan bli drept både av sin egen familie og av sine tidligere voktere.

Æresdrap

Etter at «Greta» forlot familien og ble solgt videre til Italia, så dro onkelen til guttens familie. For å rette opp æren, drepte han guttens onkel. Det betyr at «Gretas» familie lever i frykt for blodhevn. Ingen av mennene i hennes familie kan gå ut av huset uten å være redd for å bli drept. Historien er ikke over. Den har ingen slutt.

«Greta» reiser seg og tar farvel. Hun ber meg sitte noen minutter etter at hun har gått. Hun vil være mer synlig i gatebildet i Tirana sammen med en utlending. Det kan være farlig. Hun går ut i natten. Alene. Det er det hun er. Alene bærer hun sin kropp. Alene lever hun med sin frykt. Alene lever hun med tanker hun ikke kan flykte fra.

Speedbåtene over til Italia er det blitt færre av. I dag er det enklere å forfalske papirer og sende jentene over grensen til Hellas i sør og Montenegro i nord. Virksomheten er mer organisert og har gått i skjul.

I vest ligger pengene og venter. Penger fra menn som velger å kjøpe jenter uten å tenke over hva som ligger bak. Kanskje vet de det, men de velger å følge sine egne behov. Markedet bestemmer jentenes skjebne. Så lenge det er menn i markedet, vil «Greta» og hennes søstre stadig være offer for et kynisk spill.

 

Del innlegget

 
Facebook