Kirkens Nødhjelps blogg

Mye glede i en geit

- Geitene i bakgården er for barna, slik at de skal få noen hyggelige opplevelser i en ellers tung hverdag, fortalte fransiscanerpresten Lucian Bobarnac og lot meg klappe en av geitekillingene.

Kirkens Nødhjelp gir geiter til fattige bønder i Afrika og Asia, men også i Romania har man geiter i romprosjektet – der geitene brukes som rekreasjon for barna som får ekstraundervisning eller går i barnehage. Fransiscanerpresten Lucian Bobarnac mener geitene gir barna forståelse av hvordan det er å jobbe som bonde, og de får et mer naturlig forhold til dyr.

Før sommeren besøkte jeg Kirkens Nødhjelps romprosjekt i Roman. Rundt hundre rombarn får undervisning, utstyr og oppfølging av partneren vår Fundatia Umanitara Pacea. De hentes hver dag med buss og fraktes til fransiscanernes senter, der det er både skole, barnehage, helsesenter og kantine.

Det var en opplevelse å få lov til å være med bussen og hente barna. Lærer Cornelia Disca var med i bussen, - for å gi foreldrene trygghet og kunne snakke med dem om praktiske ting. Ikke alle romforeldre er like begeistret for tilbudet, de er redde for at barna mister sin egen kultur, og det skal en del overtalelse til for å trygge dem. Barna derimot, sprang inn på bussen og kastet seg om halsen til lærer Cornelia. De sloss om å sitte nærmest henne, og selv de store guttene lot seg villig tøyse med. Cornelia selv så ut som om hun elsket jobben sin – som de fleste norske lærere elsker sin jobb. Barn er barn.

Lærer Cornelia Disca sammen med en av elevene hennes som hentes med skolebussen.

Verdighet i det uverdige

For oss som jobber i bistandsbransjen og får mulighet til å dra ut der den fattige delen av verdens befolkning faktisk bor, er det slående sjokkerende hvordan folk tross alt klarer å bevare verdigheten. Romprosjektet til Kirkens Nødhjelp består også i å tilby vann og helsetjenester inne på fem gamle kommunistfjøs dit mange hundre rom er blitt plassert. På skola er barna vanlige barn.

Fransiscanerne hjelper dem med nye klær, vasker de gamle og gir barna en dusj om de ser at det trengs. For hjemme er det liten mulighet for klesvask og dusjfasiliteter. Eneste mulighet for rent vann er en kran Kirkens Nødhjelp har fått satt opp. Inne i en av "leilighetene" har Elena Dicu gjort sitt beste for å gi barna en verdig oppvekst. Skolebarna hennes er sendt til ettermiddagsskole hos prestene som Kirkens Nødhjelp støtter, og mens hun venter på dem koker hun middag i en stor ovn som hun selv har murt opp. Pledd og tepper ligger på senger, gulv og henger på veggene. Litt hjemmehygge skal man da klare selv om man bor i et fjøs…

Egen dyrehage

Paraschiv Marian Ovidiv er 31 år og er heldig og ha fått fast jobb i gartneriet som våre partnere driver.

Av og til henter fransiscanerne alle dyrene sine. Geitene, hønsene og kaninene. De lager en liten dyrehage på plenen utenfor skolebygget, og gir barna et ekstra frikvarter for å klappe dyrene og leke litt med geitene. Geitekillingene er like nysgjerrige som de norske geitene, og ungene er like fnisete og lattermilde. Etter lek og kos bærer det rett inn til ny undervisning. Når jeg spør dem om de liker denne ekstraundervisningen, roper de i kor "eu", rumensk for "ja".

– Jeg sender tre av mine barn til ettermiddagsundervisningen. Da får de bedre resultater, og de slipper å henge rundt hjemme der det ikke er noe godt miljø for dem å være. Jeg kan ikke en gang lese eller skrive, og det kan de eldste barna mine allerede, sier 31 år gamle Paraschiv Marian Ovidiv, som jobber i et gartneri som er en del av jobbtreningsprosjektet til Kirkens Nødhjelp i Roman.

Del innlegget