Kirkens Nødhjelps blogg

Nå blir DU en litt mer ansvarlig millionær

Visste du at du har investert 6000 kroner i Google? Og lånt ut 23 kroner til Hellas? Det er faktisk sant, men nå har Stortinget vedtatt at oljepengene dine skal plasseres litt mer ansvarlig.

Denne mannen passer på lommeboka di. Foto: Norges Bank

Oljefondet er nå så stort at dersom det hadde blitt delt likt på alle hadde hver og en av oss fått drøye 1,3 millioner kroner.

Denne, og litt til, er din.

1,3 millioner kroner som er dine? Wow, tenker du kanskje. Helt til du innser at de ikke akkurat står på kontoen din. Men hvor er de plassert da? Her er noen eksempler på hvor din andel av oljefondet er plassert:

  • • 6000 kroner av pengene dine er plassert i Google og 2500 kroner er plassert i aksjer i Facebook.
  • • Over 30.000 kroner er plassert i forskjellige teleselskaper. Det kan du tenke på neste gang du betaler telefonregningen.
  • • Du har faktisk hele 10.000 kroner plassert i aksjer i ett selskap, nemlig Nestlé.
  • • 26 kroner har du lånt bort til Hellas (kommer de tilbake tro?), hele 3000 er lånt bort til myndighetene i Sverige og du har til og med lånt bort 125 kroner til myndighetene i Panama. Og så har du lånt bort 111 kroner til Qatar (for å bygge fotballstadioner?) og over 2000 kroner til israelske myndigheter.
  • • Nesten 10.000 kroner er plassert i Regent Street og andre eiendommer i Storbritannia. Så du tjener faktisk penger når folk shopper i London.
  • • Nesten 50.000 av dine penger plassert i olje og gass.

 

Det er artig, men også litt skremmede, å grave i oljefondets portefølje.

Mange har vært opptatt av å gjøre oljefondet mest mulig etisk og ansvarlig. Denne våren har mange spørsmål stått på dagsorden, og Stortinget har vedtatt å gjøre oljefondet litt mer ansvarlig på tre viktige områder.

  1. Skatteparadiser: Oljefondet er involvert i skatteparadiser på flere ulike måter. Mange av selskapene oljefondet er medeier i har datterselskaper i skatteparadiser. Det finnes også selskaper som har hovedkontoret sitt slike steder. Oljefondet har til og med selv kontorer i skatteparadisene Luxembourg og Delaware. Nå har imidlertid Stortinget bedt om at det skal stilles klarere forventninger til selskaper som bruker skatteparadiser, og åpner for at særlig grov uetisk virksomhet kan føre til at selskaper blir kastet ut av fondet.
  2. Fornybar energi: Relativt lite av oljeformuen er investert i fornybar energi. Faktisk er hele syv ganger så mye investert i olje og gass. Det siste året har man derfor diskutert om man skal åpne for investeringer i såkalt "unotert infrastruktur" der mye av den fornybare energien ligger. Regjeringen sa nei, men Stortingets flertall var ikke enig og ba om en utredning som kan åpne for slike investeringer allerede til neste år. Var du blant de 8300 som signerte vår kampanje Klimamillionær? I så fall har du vært med å gjøre en forskjell!
  3. U-landsgjeld: Husker du den store kampanjen Slett U-landsgjelda som for noen år siden førte til at verdenssamfunnet slettet milliarder av kroner av de fattige landenes gjeld? Gjelden var i mange tilfeller helt ubetalbar, og skyltes ofte uvettig utlån til diktatorer og autoritære regimer. Mye gjeld ble slettet, men i dag er gjelden i ferd med å øke nok en gang, og en av aktørene som låner ut penger i stor skala er oljefondet. Heldigvis har Stortinget våknet og ber regjeringen lage retningslinjer som blant annet skal hindre at land havner i nye gjeldskriser i fremtiden.

 

Oljefondet er vår felles formue og hvordan den forvaltes angår oss. På sitt verste kan fondet gjøre stor skade for de samme menneskene som vi forsøker å løfte ut av fattigdom. På sitt beste kan fondet gi mennesker mulighet til å jobbe seg ut av fattigdom – samtidig som vi sikrer avkastning til våre barnebarn.

Det nytter å si i fra og kreve handling fra politikerne. Derfor må fortsette å stille krav til våre folkevalgte om et mest mulig etisk og ansvarlig oljefond.

 

Del innlegget