Kirkens Nødhjelps blogg

Vi må fortsette å kjempe i Syria

Det er nå våpenhvile i Syria, og la oss håpe våpnene får hvile lenge. Men Kirkens Nødhjelp skal uansett ikke hvile. Sammen med våre partnere fortsetter vi å kjempe i Syria.

Lysdemonstrasjon under treårsmarkeringer for krigen i Syria. Foto: Andreas van der Eynden / Kirkens Nødhjelp.

Vi skrur tiden tilbake noen dager - til lørdag. På markedet i Idlib, nordvest i Syria, søker desperate mennesker tilflukt mens et teppe av sirenelyd ligger tungt i lufta.

Et lappeteppe av venner og fiender

De modigste redningsmennene leter febrilsk i ruinene av en bygning som står i brann. BBC formidler bildene fra lørdagsmarkedet i den opprørskontrollerte byen ut til omverdenen.

Dette er bare én av tusenvis av mørke historier fra Syria. Dette landet var lenge en fredelig havn i et turbulent Midtøsten, men i dag er det krigen i Syria som gjør Midtøsten mer turbulent enn på veldig lenge. Krigen har vart i over fem år, og konfliktlinjene går i alle retninger.

Det er et lappeteppe av venner og fiender som ikke gir noen mening, og som ekspertene knapt klarer å holde styr på.

Livsfarlig nødhjelp

Nå kan den brutale krigen få et etterlengtet pusterom. Verdens største stormakter, USA og Russland, har blitt enige om en våpenhvile. Om den blir respektert og faktisk fører til en endring på bakken, så vil det være en milepæl. Alt annet enn bomber, død og nød er en endring til det bedre i Syria.

Som bistandsorganisasjon er vårt hovedmål å hjelpe så mange som vi makter. En våpenhvile vil gjøre denne jobben mye enklere, men samtidig er det ikke ufarlig for oss å drive humanitær hjelp under en våpenhvile. I et land som Syria vet man aldri når et en våpenhvile blir brutt og et angrep kan komme.

De krigende partene har mange ganger vist at de ikke alltid viser hensyn til om det er private eller humanitære mål de angriper. Å hjelpe uskyldige mennesker i Syria, er både en av verdens viktigste, men også en av verdens farligste jobber. Vi er stolte av å samarbeide med en lokal organisasjon som utfører nettopp denne jobben.

Vi hviler ikke

Den syriske konflikten er så komplisert at det er vanskelig å mene noe om hvordan det skal bli fred i Syria. Konflikten i Syria kan gjøre hvem som helst maktesløse, og det berømte lyset i tunnellen har vi ikke sett på flere år.

Men det som gjør det enklere for vår del, er å vite at vår eneste oppgave er å hjelpe så mange som mulig, også er det andre aktører sitt ansvar å få avsluttet krigen.

Men likevel er det viktig at vi ikke gir opp. Det finnes fortsatt millioner av mennesker inne i Syria som er avhengig av hjelp, og også i nabolandene er nøden stor. De trenger å vite at vi tenker på dem, både når det er våpenhvile, men også ellers.

Mens de krigende partene legger ned våpnene sine, så må vi fortsette å kjempe for fullt. Våre våpen er vann, mat og skolebøker. Det er med slike midler vi skal kjempe for det syriske folks verdighet og liv.

Del innlegget