Kirkens Nødhjelps blogg

Flukten fra slaveriet

Kroppsspråket tyder på at han har vært mishandlet og ydmyket. Når jeg rekker fram hånda for å hilse vender den magre kroppen seg bort og han tør knapt svare min gest med å rekke fram hånda.

Kennedy Kaponda, 17-åringen fra Dowa sitter ved siden av meg på Kirkens Nødhjelps kontor i Lilongwe. På den andre siden av meg sitter politioverbetjent Kunsiya fra Phalombe politistasjon, på grensen til Mozambik. De to er på vei til Dowa for at Kennedy kan bli gjenforent med sin bestemor og sine naboer.

Dårlig utgangspunkt

Kennedy var en arbeidsledig ung gutt med minimal skolegang. Underskriften han brukte for å signere på retur- og rehabiliteringsstøtten han nettopp hadde mottatt fra KN lignet en førsteklassings, og ikke en 17 år gammel gutt. Mulighetene for annet enn dag-strøjobber er svært små for en stor gruppe av unge malawiske gutter uten skolegang. Familie-bakgrunnen hans hjalp ham heller ikke. Faren døde da han var liten gutt, moren giftet seg igjen, men stefaren ville ikke ha noe å gjøre med Kennedy. Bestemoren måtte trå til, men hun hadde knapt nok midler til å mette to munner.

Derfor var det enkelt for mennene å lure ham da de i juli 2016 kom kjørende i en varebil og tilbød Kennedy en god jobb. Han ble dratt inn i bilen, hvor han havnet sammen med flere unge gutter rundt sin egen alder. Bilen satte så kurs sør-østover. Etter en lang reise havnet de i Likhuba i Mozambik. Der ble guttene fordelt til flere biler og kjørt i ulike retninger. Kennedy ble kjørt langt inn i skogen der han ble satt av i en plantasje.

Grovt utnyttet

Der vi sitter ved siden av hverandre med min kollega Esther som tolk, kommer historien i knapt hørbare brokker.

Kennedy og vennen Chisomo ble plassert i ei knøttlita jordhytte. Mat var det lite av, men de ble kommandert ut på jordene for hardt fysisk arbeid. Når det ikke var arbeid på jordene, ble de satt til å kappe plank som var en del av plantasjens virksomhet. Til tross for at de ble lovet en «god jobb», fikk de ikke lønn. Kennedy spurte om lønn, men i stedet ble han banket opp og hundset med. «Nesten alle guttene som måtte arbeide slik var fra Malawi. Det var bare to fra Mozambik. Vi forsøkte å støtte hverandre, men livet var uholdbart» sier Kennedy stille.

Tok beina fatt

I slutten av mars i år hadde han fått nok. Han pakket de få eiendelene han hadde i en pose og ei natt bega han seg til fots vekk fra plantasjen. Noen hadde fått tak på et kart som han fikk tegnet av, og med dette hadde han noenlunde oppfatning om veien han måtte ta. Uten penger måtte han gå. Innimellom var det folk som ga han mat. Men ikke alle var like vennlige. Under veis ble han angrepet av ei gruppe unge menn som hugget ham i hode og bein og tok fra ham det lille han hadde. (Jeg kunne se at kuttet i hodet fremdeles var stygt.) Etter syv dager klarte han å komme seg over grensa til Malawi og han oppsøkte Phalombe politistasjon 5.april.

Menneskehandel er et stort problem i dette området, og politiet har en egen enhet som blant annet tar seg av og beskytter ofre for denne handelen. «Politiet tok så godt i mot meg. De tok meg med til et spisested og ga meg det beste måltidet jeg kan huske. Deretter innlosjerte de meg på et overnattingssted, og jeg følte jeg var kommet til himmelen da jeg la meg i den myke senga».

Håp tross alt

Kirkens Nødhjelp arbeider aktivt med å motarbeide menneskehandel, og med å hjelpe de som er kommet ut av slaveriet. Derfor kontaktet Phalombe-politiet oss og ba om støtte for å bringe Kennedy tilbake til Dowa. Slik havnet de på vårt kontor i Lilongwe på sin vei hjem til bestemora. Hva så med framtida? «Jeg lærte i alle fall noe om jordbruk i Mozambik. Når jeg kommer til Dowa vil jeg gå til landsbyhøvdingen og be om litt jord som jeg kan dyrke. Lykkes jeg med det, tror jeg at jeg kan se framover med håp. Men enda viktigere, - bestemor venter på meg!»

Vi sa farvel med en opplevelse av at ett menneskeliv var i ferd med å komme ut av fortvilelse og inn i håpets nedslagsfelt, men hva med Chisomo og de andre som forble i slaveforholdet?

Del innlegget