Kirkens Nødhjelps blogg

Kampen mot dødskreftene

En påskerefleksjon fra nord.

Leif Magne forretter på Hjortfjellet mars 2013. Foto: Torbjørn Gilberg.

Det er tid for den hellige uke, selve påskeuka. Det er et dramatisk budskap som den kristne kirke har som et fundament. Uten påskens budskap ville kirka stå tilbake som et påskeegg uten innhold.

Jeg har feiret påske på Svalbard de siste årene. Vi feirer gudstjenester i verdens nordligste kirke. Det gir en ekstra dimensjon. Budskapet lyder fra pol til pol. På langfredag kjører vi halvannen time på skuter til Vindodden hvor det står et russisk-ortodoks kors på en liten høyde. Der feirer vi messe i verdens vakreste katedral under åpen himmel med Tempelfjorden og Tempelfjellet i bakgrunnen. Selv Peterskirken i Roma og Nidarosdomen i Trondheim blir små i forhold.

Messe på Vindodden påsken 2015. Foto: Diana Snibsøer.

Fokus på synd og skam

Vi har mørketiden bak oss. Om noen uker har vi sol hele døgnet. Det kan vi ikke alltid si om kirken. Vår protestantiske kirke har vært preget av langfredagsmørke med fokus på synd, skyld og skam. Det er som om mørketiden ikke slipper taket. Selv på høylys dag trekkes rullegardinen ned. Mange har blitt møtt med pekefingerens fordømmelse i stedet for den åpne rause hånd.

Det er en teologisk forskjell til den ortodokse kirke som i større grad lever i lyset av 1.påskedag enn det vi tradisjonelt gjør. Der har vi noe å lære. Oppstandelsen løfter oss og gir oss et befriende fokus. Vi tror ikke på døden. Vi tror ikke på synd og skyld. Vi har ingenting å skamme oss for. Påsken er livets fest. Vi lever i oppstandelsens lys. Vi lever i gleden, i festen, i friheten.

Påskens budskap er dramatisk. Foto: Leif Magne Helgesen.

Livet er sterkere enn døden. Det er påskens budskap. Den kristne tro kan vi summere i den lille håpssetningen: Fra død til liv!

Størst av alt

Jesu budskap skapte uro for totusen år siden. Også i dag er det sprengstoff i ordene. Som kristne og som kirke tror vi ikke på urettferdighet. Vi tror ikke på vold og hat. Vi tror ikke på egoisme og overforbruk. Vi tror ikke på sjalusi og misbruk. Vi tror ikke på en kirke hvor vi sitter ned, hører, men ikke gjør noe med. Vi tror på en kirke med og for fred.

Vi tror på kjærligheten som er sterkere enn dødskreftene. Vi tror på livet!

Påskegudstjeneste i Ny-Ålesund i 2014. Foto: Leif Magne Helgesen.

Kjærligheten er mer enn ord. Den utfordrer oss konkret. Kjærligheten sprenger politisk nasjonalisme. Den er sterkere enn menneskebygde murer og gjerder med piggtråd på toppen. Den bygger fellesskap i stedet for å rive ned. Vi har et evangelium som rekker ut en åpen inkluderende hånd. Det utfordrer i en tid hvor frykten er stor for mennesker av annen tro, farge, kultur og størrelse på lommebok.

Påsken er livets fest. Kjærligheten er en gave som er gitt oss, men den er også en oppgave. Det krever at vi uavbrutt jobber videre med å løfte hvert enkelt menneskes verdighet. Det er vårt kall som kirke.

Del innlegget