Kirkens Nødhjelps blogg

Oss med returbillett

Sjåføren vår holder konstant avstand til bilen foran, holder utkikk til passerende bilder og tar nye veier til kontoret hver dag. Han er redd for at vi blir stoppet, ranet og i verste fall kidnappet. I 2008 var han på Serena da det ble angrepet. Han pekte på hotellet da vi passerte, men sa ikke mer. Som om Serena-angrepet bare en av mange hendelser han hadde opplevd i Kabul. Jeg tenker: jeg har returbillett. For en luksus!

Et av Kirkens Nødhjelps vannkraftprosjekt i Bamyan-provinsen i Afghanistan. Foto: Jim Holmes / Kirkens Nødhjelp.

For oss som har returbillett er en reise til Afghanistan en mektig opplevelse. Hvite fjelltopper og dype daler møter oss når vi lander i Kabul. Flyplassen er sikret av uniformerte menn med våpen og vest. Men det er først når vi har passert den siste sperringen og blir lost inn i den kaotiske trafikken at jeg tenker: det er nå det begynner.

40 år med krig

Afghanistan, dette landet med over 30 millioner mennesker, som siden Sovjetunionens invasjon i 1979 har vært invadert av andre og i krig med seg selv. I snart 40 år har barn og unge fått skolegangen avbrutt og jenter nektet skolegang. I dag har halvparten av landets befolkning aldri gått på skole. Halvparten av de som går på skole risikerer å måtte slutte før de er ferdig. Dette er krise, for skolegang er noe av det viktigste for å drive et land fremover på en god måte.

Vannkraftsprosjektet til Kirkens Nødhjelp gir lys som barna kan bruke til å gjøre lekser i Bamyan-provinsen. Foto: Jim Holmes / Kirkens Nødhjelp.

Noe bra har skjedd i Afghanistan de siste 25 årene: barnedødeligheten er mer enn halvert, og mer enn tre ganger så mange barn fyller fem år i dag enn for 25 år siden! Tilgangen til helsetjenester og det at flere føder på sykehus har gjort at flere barn overlever. Dessverre så er utsiktene for de som overlever sørgelige. Størst er faren når en jente blir gravid. Studier har vist at Afghanistan er et av verdens tøffeste steder for en kvinne å få barn. Og jeg tenker igjen  hvor urettferdig verden er; at noen kan enkelt reise herifra på sin returbillett.

70 % er utrygge

I dette fjellandet, der temperaturen varierer mellom -50 til + 50 grader, mangler majoriteten av befolkningen tilgang på rent vann. Men flere og flere får tilgang. Som et viktig bidrag til å redusere infeksjoner i vannet, har nå nesten 90 % av folket tilgang til latriner. Den gruppen som i minst grad bruker latrinene, er menn. Shame on us! En annen stor skam er at over 50% av kvinnene har opplevd vold eller trusler om vold fra sin partner. Usikkerhet og trusler om vold henger imidlertid over hele befolkningen. I en studie fra 2016 uttrykker hele 70 % av den afghanske befolkning at de opplever at de ikke lever i trygghet.

Hva er så utsiktene for fred, for utdanning, for trygg graviditet? «Gi oss ti år» sa lederen av en organisasjon. De utfordrer regjeringen til å publisere hva staten har av inntekter og hva de bruker penger på. «Ti år - der staten sikrer god justis, lite korrupsjon og trygghet for folket». Med bedre styring fra regjeringen vil det ikke lengre være attraktivt for bevæpna opprørsgrupper som Taliban å krige. For å få dette til må folk få bevege seg trygt, tale sin sak og organisere seg slik de ønsker – altså: et sterkt sivilt samfunn må få ta plass.

En kollega av meg fortalte at regjeringen har tatt kontakt for å få religiøse grupper til å forhandle mellom dem og opprørsgrupper på ulike steder i landet. De har sett at fred og forsoningsinitiativ har redusert krigshandlinger. Dette er et nitidig arbeid som krever mot og tålmodighet. Tålmodighet er imidlertid en luksus for et krigstrett land. Ingenting hadde vært bedre enn at snart 40 år med krig tar slutt. Inntil da er jeg klar over at min returbillett fra Kabul er et urettferdig gullpapir og jeg skal sende tanker i retur til våre kollegaer i Kabul til deres kamp for et fredelig Afghanistan, når jeg sitter trygt hjemme i Norge om noen få dager.

Del innlegget