Kirkens Nødhjelps blogg

En hyggelig fastetradisjon

Som trebarnsmor er jeg alltid på utkikk etter ressurser og materiell som kan gjøre det enkelt å gjennomføre god trospraksis her hjemme. Denne synes jeg er ekstra hyggelig.

Jeg er jo selv vokst opp med kristne sanger, søndagsskole, tenne adventslys, synge for maten og be fadervår på sengekanten for å nevne noe. Kirkens Nødhjelp har utviklet en ny trospraksis til fastetiden som jeg har fått sansen for. Det er syv lys i regnbuens farger der tanken er at en skal tenne et lys hver søndag i fastetiden frem mot påske. Symbolikken i regnbuen er hentet fra fortellingen om Noahs ark der Gud viser oss at en ny start alltid er mulig, og at dødskreftene aldri skal vinne over livet. Dette er jo også diakoniens kjerne, og det er derfor Kirkens Nødhjelp bruker nettopp regnbuen som ramme for denne nye trospraksisen i fastetiden. Jeg synes regnbuen som løfte fra Gud er så fint. Han har lovet at han aldri skal sende en storflom over jorden igjen. Jesus kom istedenfor. Duen fra Noahs ark finner vi jo også i Kirkens Nødhjelp sin logo. Regnbuen er et håpstegn!

1.mos 9:13
Jeg setter buen min i skyene,
den skal være et tegn på pakten
mellom meg og jorden.

I hverdagen er det jo ikke alltid tid til de lange seansene med andakt og sang, iallfall får ikke vi til det. Men å tenne et lys og lese bønnen som hører til tror jeg faktisk vi skal greie... Vi får det jo til i adventstiden nettopp fordi barna liker symbolikk, tradisjon og konkrete oppgaver. Et barn kan tenne lyset, et annet barn kan lese opp bønnen. Det er et fint lite hefte som følger med. Der er det bilde av et barn eller en voksen fra Somalia som det også finnes en lengre fortelling til som du finner på Kirkens Nødhjelp sine nettsider. Det fins også noen videosnutter om de samme personene, så hvis en vil gjøre enda mer ut av det, så kan en vise en liten videosnutt på mobilen sin i tilknytning til lystenningen.

Syv vers – syv lys

Her finner du alle ressursene på nett om REGNBUEBØNNEN. Sindre Skeie (sønnen til Eyvind Skeie) har skrevet en salme med syv vers - et vers til hvert lys. Lydfil, noter og tekst til denne fine salmen finnes under samme link. Både tekst og melodi er utrolig fin, og denne salmen tror jeg vil brukes mye i kirken fremover. Om en ikke er en sånn "syngefamilie" så kan en selvfølgelig bare lese et vers til hvert lys som tennes. Dette opplegget er også tenkt at skal kunne brukes på gudstjenester i fastetiden. Her hvor jeg bor har vi mange kirker og gudstjenestefeiring annenhver uke, så det er ikke så lett å få til kontinuiteten med et slikt opplegg. Men kanskje dere får det til der du bor?

Søndag 3.mars er det fastelavnssøndag, og det første lyset kan tennes. Vi hjemme hos oss vil bruke søndagsfrokosten til dette slik vi pleier med adventslysene. Min erfaring er at det er lettere å videreføre en allerede innarbeidet tradisjon, enn å gjøre noe helt nytt. Onsdag 6.mars er det askeonsdag. Da er det fint å gå i den lokale kirken, få tegnet korsets tegn med aske i pannen og kanskje bestemme seg for noe en vil avstå fra i fastetiden.

Se, mørket vinner aldri over lyset.
La håpets flamme skinne, sterk og klar!
For ennå kjemper noen for det gode,
og ennå deler noen det de har.

Se, freden finnes i den gode striden,
så reis deg opp til kamp for andres rett!
Da skal du aldri frykte mørkets makter,
det er i mørket flammene blir sett.

Iblant vil kampen stjele dine krefter,
du kjenner sorgen over tap og svik,
du tror at alt du ga, har gjort deg fattig,
men i din fattigdom er du blitt rik.

Et mørke hviler ennå over jorden,
men barn av lyset finnes overalt:
Se, noen åpner døren for en flyktning,
og noen reiser opp en venn som falt.

Hvor finnes brød til alle folk i verden
hvis ikke du vil dele med din bror?
Vi puster alle i den samme luften
og lever på den samme, lille jord!

Må ingen lenger hegne om sitt eget.
Må de som hersker, ofre alt for fred.
Må de som tror de kjemper helt alene,
få se hvor mange flere som er med!

Se, Verdens Lys rir inn i våre gater.
En sang om frihet stiger i vår by,
hør, også vi vil være barn av lyset
og tenne håpet: Jorden skal bli ny!

Sindre Skeie 2012

Disse fine gjennomfargede regnbuelysene er laget på Knausen Lysstøperi på Melhus av frivillige i NMS. Dette går derfor opp i en høyere enhet for meg.

Eller du kan gjøre som jeg - oppsøke din nærmeste NMS Gjenbruk butikk og plukke ut syv ulike lys i forskjellige størrelser og i regnbuens farger. Sette sammen din helt personlige lyspakke.

Ønsker deg en fin fastetid!

Del innlegget

 
Facebook