Kirkens Nødhjelps blogg

Bli med på gresk påskefeiring

Påsken er den største religiøse høytiden i Hellas. Hus og gjerder får et nytt strøk med hvitmaling, tepper og gardiner vaskes, og gatene blir rengjort og ryddet til den store høytiden. Den greske påsken er en stor opplevelse, og grekerne ønsker alle velkommen til å ta del i feiringen.

For noen år siden feiret jeg og min familie påskehøytiden i den lille greske landsbyen Elephteres. Der fikk vi oppleve genuin gresk påskefeiring fra dag til dag gjennom hele påskeuken. I Hellas vet de nemlig hvordan de skal feire påske!  

Spesielt på landsbygda er det vanlig at en stor del av befolkningen følger fasten før påske, går til kirken, og deltar i tradisjoner og prosesjoner i løpet av påskeuken. Det er til inspirasjon for oss kristne i Norge. Alle er velkomne til feiring, og det er ikke forventet at besøkende skal følge alle skrevne og uskrevne regler, men det er forventet at det vises respekt for den kristne tro og påskens tradisjoner. 
 
40 dagers faste 
I Hellas tar mange fasten i forkant av påskehøytiden på alvor. De unngår mat som kommer fra «vesen med blod i årene», altså fisk, kjøtt, ost, smør, melk og andre meieriprodukter. De unngår også olje onsdag og fredag. I klostrene unngår de i tillegg olje lørdag og søndag. Det siste grekerne spiser før fastetiden, er et egg. De sier at «de lukker munnen med et egg» 

40 dagers faste

Natt til påskemorgen brytes fasten også med egg. Dette skjer i hjemmene rett etter påskenattsgudstjenesten i kirken. Når det under gudstjenesten kunngjøres at «Kristus er oppstanden!», markerer det slutten på fasten. 

En dag da vi skulle spise lunsj på en restaurant, fikk vi alle utdelt et påskelys hver til bruk i kirken påskenatt. De tok det for gitt at vi skulle feire kristen påske. Hvordan ville det ha vært i Norge dersom en servitør delte ut et lys vi kunne ta med til globen i vår lokale kirke? Kanskje det hadde gått riktig så bra? Kanskje til og med flere ville kommet til kirken? 

Den store uken 

I uken før påske, som blir kalt megali evdomada den store uken er det stor aktivitet i kirkene, med messer både morgen og kveld. Gjennom påskeuken skal en gjennomleve Jesus siste dager. På skjærtorsdag bakes det søte påskebrødet tsoreki og kokte egg males røde.  

Da vi var ute og spiste middag på en restaurant på skjærtorsdag, fikk vi utdelt rødmalte egg i gave. Servitørene forklarte oss at vi skulle ta eggene med på påskenattsgudstjenesten. De tok det helt som en selvfølge at vi skulle på gudstjenesten. 

DSC_0543.JPG
 
Natt til langfredag våker alle kvinnene i kirken. De ler og skravler hele natten mens de pynter Jesu båre med blomster. Båren skal bæres gjennom landsbyen i den niende timen på langfredag. Gatene fylles av mennesker med fakler og lys som følger båren. Opptoget avsluttes i en kirke der det holdes messe. Båren blir holdt opp over inngangsdøren i kirken, og alle må bøye seg ned og gå under båren for å komme inn.  

blomsterbåre.jpg

Ministranter i fine presteklær deltar under messen. Fra morgen til kveld ringer kirkeklokkene begravelsesdystert. Det er en helt spesiell stemning! Maten som spises på langfredag er helst kokte poteter og linser. Og det er helt riktig om det regner denne dagen. Det gjorde det faktisk da vi var med på påskefeiring i Hellas.

Påskenattsmessen  

Det er mange mennesker som er kommet for å delta på påskenattsmessen. For en nordmann er stemningen som på nyttårsaften. Gamle og unge er ute i gatene, stivpyntet og med medbrakte lys i hendene. Det er ikke plass til alle i kirken samtidig, så folk kommer og går i løpet av messen. Det er ikke sosialt akseptert å bli under hele messen, for flest mulig skal få oppleve i alle fall en liten del.

Det er først helt mørkt i kirken. Alle lys er slått av, og det er helt stille. Det skal symbolisere at Jesus var i dødsriket. Når presten så kommer frem og kunngjør at «Kristus er oppstanden», har han med seg en «hellig ild» som spres i kirkerommet til alle som har med seg påskelys. 

Disse lysene kan kjøpes overalt i Hellas i tiden før påske, og de er pyntet etter alle kunstens regler. I butikker og på kjøpesentre kan en få kjøpt Disney-påskelys, Harry Potter-påskelys og andre stearinlys. Det er vanlig at man kjøper lys til de barna man er fadder for.  

På få minutter er hele kirkerommet opplyst av flere hundre tente lys. Så går alle ut av kirken til resten av menneskemengden, der alle står med hvert sitt lys. Det avfyres raketter over hele nattehimmelen. Samtidig slår kirkeklokkene inntrengende. En sanselig og fantastisk opplevelse! Presten og ministrantene er også ute nå, under et telt, og de fortsetter å holde messe og synger til glede for alle som har møtt opp.  

er kunsten å holde lyset, «den hellige flammen», tent helt til man er hjemme igjen. Der skal man med flammen sote et kors tre ganger over inngangsdøren til beskyttelse i året som kommer.  

Da kirkeklokkene klang på sitt sterkeste påskenatten, og alle sto med hvert sitt tenkte påskelys, var det som om jeg sto på hellig grunn. Vår yngste datter syntes det hele var litt skremmende, for det var mye folk og mye lyd. Men jeg likte alvorsklangen i klokkene, de tente lysene og grekernes feiring. 

Jesus er oppstanden! 

Alle går hjem til sine familier og spiser suppe som er kokt på innvollene av geiten som skal grilles påskemorgen. Dette måltidet foregår midt på natten. De rødmalte eggene knuses mot hverandre, og det er om å gjøre å knuse den andres egg, mens ens eget skal være helt. 

Da vi kom hjem fra kirken påskenatt, brukte pensjonantvertinnen som vi bodde hos sitt eget lys til å lage et sotet kors over inngangsdøren. Alle disse ytre ritualene gjør noe med mitt indre. Det blir mer virkelig på et vis. Barna syntes det var mest morsomt med de rødmalte eggene som skulle knuses mot hverandre.

påskemorgen er det strålende sol! Vi våkner med lukten av grillet geit i nesa. Pensjonatvertinnen står opp tidlig og har fått slektninger til å sette i gang med grillingen. Hele formiddagen henger geita over grillen og duften ligger tungt over hele landsbyen. Man sitter sammen med slekt og venner og spiser meze (småretter), mens man venter på at geita skal bli ferdig grillet. Noen steder i Hellas er det lam som grilles, men i vår lille landsby er det altså en geit. Vi sitter ute hele dagen, spiser og koser seg og feirer at Jesus er oppstanden.

2014-04-20 11.17.39.jpg