Kirkens Nødhjelps blogg

Den viktige håndvasken

Jeg kunne stekt speilegg på de varme «kjøkkenbenkene» og spist dem etterpå – så rent var det i den pakistanske landsbyen vi var i.

Åtte år gamle Sukhiyo vasker seg i sin pakistanske landsby. Den har fått vann og hygieneopplæring finansiert med midler fra TV-aksjonen. Foto: Kirkens Nødhjelp / Håvard Bjelland.

Mest inntrykk gjorde imidlertid de rake ryggene og den sterke utstrålingen til damene i landsbyen. De passet på at alt var gullende rent, at såpene var på plass og kasserollene var hengt opp riktig. De var blitt hygieneeksperter, alle som én. Kirkens Nødhjelp hadde lært dem opp i riktig håndvask og andre hygienetiltak, og de hadde tatt det til et høyere nivå på egen hånd.

Kvinnene sa det selv da de viste meg rundt i landsbyen. De eldre damene lærte meg det. «Nå lever vi med verdighet», sa de. «Vi lever et liv med standard», sa de.

– Vi tegner først opp et kart over hvor landsbybeboerne går på do. Etter det hjelper vi dem med å bygge gode latriner med mulighet for håndvask. Denne landsbyen har fått en utvidet opplæring, i for eksempel hvordan man skal henge opp kjøkkenutstyr slik at ikke innsekter kommer til. Her har kvinnene blitt så ivrige at de har tatt kontrollen. De passer på at mannfolkene ikke kaster et papir på bakken en gang, smiler vår pakistanske kollega  Zohaib Hasan.

Håndvask redder liv

Håndvask og god hygiene er spesielt viktig for mennesker på flukt. De er tett sammen, de er psykisk nedbrutte, og de er i områder med ukjente bakterieflora. Kirkens Nødhjelp fokuserer derfor på å lære flyktninger hvor viktig det er med god hygiene, og det deles ut hygienepakker som inkluderer såpe, menstruasjonsbind og andre nødvendigheter. Det hjelper ikke å gi folk på flukt rent vann dersom hygienen er for dårlig.

I Myanmar tilbrakte jeg noen timer sammen med barn I en flyktninglandsby øst i landet. Barna hadde sommerferie, men en av Kirkens Nødhjelps partnere ga dem hygieneopplæring med sang og konkurranser. Engasjementet var det ikke noe å si på.

I Irak ble jeg med kolleger ut til jesidie-landsbyer der de delte ut bind og snakket om viktigheten av god hygiene. En vanlig misforståelse blant jentene var at man ikke skulle dusje i perioden man hadde menstruasjon. «Fake news» som våre kolleger raskt kunne korrigere. De jobbet også for at jentene skulle få bedre toalettforhold og tilgang til håndvask på skolene, slik at de faktisk kunne gå på skolen.

mens15.jpg

19 år gamle Mahwar i Irak trodde som mange andre i landsbyen sin at man burde unngå å dusje når man har menstruasjon. Kirkens Nødhjelps ansatte får en mulighet til å korrigere slike feilaktige oppfatninger når de deler ut bind og snakker om hygiene blant jesidiene.

Enkelt utstyr

Noen steder mangler det infrastruktur slik at man ikke enkelt kan innstallere en vask eller et skikkelig toalett. Da må man ty til enklere metoder. Dette er så enkelt at folk selv kan lage dem – med det de har for hånden.

En gang var jeg med konfirmanter i Kongsvinger som fikk i oppdrag å lage dette selv på en konfirmantsamling. Du trenger en vannkanne som finnes overalt i Afrika, en «jerrykanne» som brukes til å frakte vann fra vannposter til folks hjem. Jerrykannen henges opp i et tre, en treplate festes til kannens tut og en trekloss, slik at man tråkker på treklossen slik at vannet renner ut. I treet henges også et såpestykke som man kan bruke under vannstrålen. Vipps, så har man en “tippy tap”, som gir tilgang til håndvask hjemme og på skolen. Konfirmantene i Kongsvinger klarte dette på fem minutter.

Riktig håndvask

Såpe er bedre enn sprit for å bli kvitt både virus og bakterier. Har man ikke tilgang til verken sprit eller såpe, kan man vaske seg i aske. Det desinfiserer, selv om det føles ganske skittent.

Jeg pleier å ta med meg et vaskefat med aske for å demonstrere for konfirmanter hvor viktig håndvask er – selv i ørkenområder. Så lærer jeg dem å vaske hendene slik Verdens helseorganisasjon (WHO) har sagt at man skal.

Morsomt nok har denne metoden fått sin oppsving også viralt i disse koronatider. Normalt er det bare en liten brøkdel av konfirmantene jeg treffer som kan metoden som vasker hendene fri for virus og bakterier – også mellom fingrene og under neglene. Den opplæringen jeg gir konfirmantene, er den samme som Kirkens Nødhjelp gir i flyktningleirene, i landsbyer og i slumområder i de landene vi jobber i.

Barna får gjerne en sang de skal synge samtidig, slik at de husker alle grepene og vasker hendene så lenge som de skal. Etter det er hendene garantert rene.

Vet du hvordan man vasker hendene slik kirurgene gjør det?