Alle innlegg av denne forfatteren
FNs høynivåuke er nesten over. Det begynte med et klimakalas der nesten bare ledere med ferske løfter fikk tale. Så to dager med diskusjon om bærekraftsmålene – som jo er en relativ lang liste over hva som vi ønsker og håper skal skje inne 2030. I dag kommer regningen – høynivådialogen om Finansiering for utvikling (FfD). Så nå er det bare å bli enige om hvem som skal betale.
Du har hørt det før. Skal verden og utviklingsland nå bærekraftsmålene så mangler det penger – masse penger – antakelig rundt 2,5 billioner dollar. Mesteparten av pengene som trengs er enten motvillige eller på flukt. Resultatet er et massivt tap av skatteinntekter.
Hadde det ikke vært mye bedre om selvangivelsen din startet med spørsmålet "Hvor mye skatt ønsker jeg å betale"? Slik er det faktisk for noen.
Etter finanskrisen har det vært billig å låne. Historisk lave renter og sentralbankers trykking av penger har gitt svært lett tilgang på kreditt for utviklingsland. Det har skapt muligheter for å investere – men også for å gå på en ny smell – en ny gjeldskrise. Verden mangler fremdeles regler for å håndtere uansvarlig långiving og illegitim gjeld.
Skattesnusket er en trussel mot velferdsstater, demokrati og utvikling. Det trengs en internasjonal mobilisering til for å endre et dypt urettferdig skattesystem.
I sosiale lag blir jeg litt kleint presentert som en som redder verden. Ofte svarer jeg eplekjekt at jeg kan gjøre hva jeg vil. Det betyr ikke noe hva jeg gjør i mitt eget liv så lenge vi sammen jobber med å endre strukturene som skaper og vedlikeholder urettettferdighet og fattigdom.
I dag braket G20-møtet løs med statsminister Erna Solberg som gjest og Merkel som løvetemmer. Slike møter er alltid et sirkus. I år ser det ut til at det største sirkuset blir på innsiden av møtet. Det gir muligheter for Norge.
Voksende ulikhet burde bekymre alle politikere. I Davos må Børge Brende slå et slag for redusert ulikhet og avvikling av skatteparadiser. Han kan jo starte med vertsnasjonen Sveits.
Panama Papers viser hvordan rikfolk og flernasjonale selskap velger ikke å bidra til fellesskapet. Da er det ikke rart at folk flest – særlig i utviklingsland – lurer på hvorfor de skal betale skatt. Bruk av skatteparadis er omdiskutert, men ikke alltid ulovlig. Likevel, det er en snikende gift som skaper korrupsjon, dreper lands sosiale kapital og gjør at folk vender staten ryggen. Det taper alle på.