Unfortunately, this page is not translated to English

You can continue in Norwegian or go to the English frontpage.

Ny rapport: Vi kan halvere for tidlig død

Norge kan og bør arbeide for et globalt mål om å halvere tidlig død innen 2050. Det er en av anbefalingene fra det globale helseutvalget ledet av Camilla Stoltenberg.

Mandag 4. november la utvalgsleder Camilla Stoltenberg frem sluttrapporten fra det globale helseutvalget, som består av noen av Norges fremste eksperter innen global helse, helsepolitikk og internasjonal utvikling.

Utvalget kommer med seks anbefalinger. En av dem er at Norge skal arbeide for et globalt mål om å halvere tidlig død (før fylte 70 år) innen 2050.  

Du kan lese hele rapporten her:

"Det er på tide at Norge igjen styrker investeringene og tar ansvar som en pådriver for global helse internasjonalt."

Generalsekretær Dagfinn Høybråten, Kirkens Nødhjelp.

Dette er rådene:

Utvalget har levert sin rapport på oppdrag av syv norske NGOer og tankesmier: Kirkens Nødhjelp, Røde Kors, Redd Barna, UNICEF Norge, Civita, Tankesmien Agenda og Langsikt.

Målet med utvalget er å gi norske myndigheter tydelige råd om hvordan Norge kan bidra til en mer rettferdig og bærekraftig helseinnsats i tiårene som kommer.

Ekspertutvalget anbefaler Norge å gjøre følgende:

  1. Fornye Norges lederskap for global helse med mål om å halvere for tidlig død (før fylte 70 år) innen 2050.
  2. Investere mer i global helse – for å redusere helseulikhet og øke vår sikkerhet.
  3. Redusere helseulikhet ved å prioritere effektive tiltak og styrking av helsesystemer.
  4. Styrke koordinering og investere i effektive tiltak som styrker helsesikkerheten globalt.
  5. Reformere de globale helseinitiativene.
  6. Opprettholde Norges innsats i nødhjelpsarbeid.

- Norge må ta ansvar

Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp ønsker utvalgets anbefalinger velkommen, og mener det er på tide at Norge tar opp igjen den sentrale rollen vi har hatt på global helse tidligere:

- Norge har i flere tiår og under skiftende regjeringer hatt en lederrolle når det gjelder global helse. Det har gitt Norge en plass rundt bordet i mange viktige internasjonale fora, men langt viktigere: Det har reddet enormt mange liv. Etter noen år med reduserte bevilgninger til global helse er det på tide at Norge igjen styrker investeringene og tar ansvar som en pådriver for global helse internasjonalt, sier Dagfinn Høybråten.

- Investeringer i global helse kan redde liv og bedre helse og livskvalitet for veldig mange mennesker. Samtidig er det noe av det aller mest effektive for å bidra til økonomisk utvikling, sier Høybråten.

Dagfinn Høybråten og Kirkens Nødhjelps logo i bakgrunn
Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Foto: Kirkens Nødhjelp/Håvard Bjelland.

Ekspertutvalgets mandat har vært å beskrive de største utfordringene og mulighetene innen global helse frem mot 2050, og hvordan Norge best kan bidra internasjonalt, både økonomisk og politisk. De skulle ta hensyn både til global utvikling og Norges egeninteresser. Som del av oppdraget skulle utvalget vurdere hva Norge har best forutsetninger for å bidra med.

Ekspertutvalget for global helse, som er ledet av Camilla Stoltenberg, la 4. november fram sin sluttrapport på Sentralen i Oslo. Her er Stoltenberg (.t.v.) sammen med Kirkens Nødhjelps generalsekretær Dagfinn Høybråten, tidligere statsminister og generalsekretær i WHO, Gro Harlem Brundtland, og første leder for vaksinealliansen GAVI, Tore Godal. Foto: Åsne Gullikstad.
Camilla Stoltenberg, konsernsjef i NORCE og professor 2 ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen (utvalgets leder). Foto: Åsne Gullikstad.

Se opptak av rapportlanseringen her:

Utvalget har bestått av ti personer:

  • Camilla Stoltenberg, konsernsjef i NORCE og professor 2 ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen (utvalgets leder)
  • Amanda Hylland Spjeldnæs, leder av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom og tidligere representant for norsk ungdom i Verdens helseforsamling i WHO
  • Anne-Marie Helland, direktør for Internasjonal utvikling i PwC
  • Bent Høie, statsforvalter i Rogaland, samt tidligere helse- og omsorgsminister og leder for Stortingets helse- og omsorgskomité
  • John-Arne Røttingen, CEO i Wellcome Trust
  • Karoline M. Linde, CEO i Laerdal Global Health
  • Lumbwe Chola,førsteamanuensis ved UiO innenfor helseledelse og helseøkonomi
  • Ole Frithjof Norheim, professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved UiB, og leder for Bergen Senter for Etikk og Prioritering, UiB
  • Ottar Mæstad, forsker ved Chr. Michelsen Institutt og leder for Development Learning Lab (DLL)
  • Trygve Ottersen, direktør i Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og førsteamanuensis ved avdeling for samfunnsmedisin og global helse ved Universitetet i Oslo

Les også

screenshot-2023-08-21-at-09.50.35_png.jpg

Ekspertutvalg skal gi råd om norges innsats for global helse

Norske nødhjelps- og utviklingsorganisasjoner og tankesmier går sammen om å sette ned et utvalg for å gi anbefalinger for Norges innsats for global helse i årene fremover. Norge har hatt en ledende rolle i det…

Støtt Kirkens Nødhjelp sitt arbeid

Din støtte går der behovet er størst